bugün

ukrayna rusya savaşı´nda ruslarin ukrayna´ya karsi uygulamaya calistiklari savas taktigi.

görsel
Aslını soracak olursanız, bunun başarılı ilk örneklerinden biri Büyük Taaruzdur. Bayrakları asabiliriz.

Bu bilgiden sonra, doktrini en iyi uygulayan prusya ordusuna dönebiliriz.

Savaş ne kadar kısa sürerse, o kadar iyidir. Bu doğrultuda hızlı sonuç almak, her ordunun ve kumandanın nihai hedefidir. Özellikle mobilize ve zırhlı birliklerin gelişimi de bu hususta oldukça verimlidir.

Tank doktrinini mükemmeştiren Heinz Guderian'dır. Kendisi modern tankların babasıdır. Bir tankın en iyi hıza, atış gücüne yahut bekaya sahip olması yerine, hepsinin mükemmel seviyede olması gerektiğini savunur. Dünyada ilk defa tank bölükleri ve tümenleri kuran ordu Alman ordusudur. Evet, bunun da mimarı guderian. Aslında gerekçesi de çok açık.

O zamana kadar tank, piyadeyi destekler nitelikteydi. Lakin, tüm koşullar tankların hareketi için müsait midir? Mesela, ormanlı bir alan varsa yahut bataklık bir alansa, buraya tank giremez.

işte guderian diyor ki, tankları birlikte hareket ettirelim. Sert zeminden, kuru alandan, düşmanın böğrüne sokalım. Öyle yarısı bataklıkta, yarısı sert zeminde kalıp da kuvvetleri bölmeyelim diyor.

tabii ki, tanklar tek başına yeterli değildir. Hava hakimiyeti sağlamalısınız. Ayrıca, askerlerinizi de mobilite tutabilmelisiniz. Yani basitçe, piyadeyi kamyona bindirmelisiniz. Çünkü zırlı birlikler işgal kabiliyetine sahip değildir. Vurup geçerler. Alanı tutacak olan piyadedir. Bu her zaman böyledir.

iki temel strateji var: ilki sadece düşman kuvvetlerini yarmak ve piyadeye yol açmak. ikincisi de, yarmak, çevrelemek ve düşman kuvvetlerini yok etmek.

Lakin buradan en büyük problem ikmal hattı. Harekat ilerledikçe ikmal hattı da uzamakta. Lojistik şartlarınız buna hazır olmalı.

Aklıma gelirse editlerim.
(bkz: achtung panzer)

(bkz: heinz guderian)

(bkz: hızlı heinz)
en sevdiğim taktiktir. askerlerime buradan selam olsun.
(bkz: versay antlaşması)
1. dünya savaşını kaybeden panzerler bu antlaşma ile daha da dibe vurmuştur devasa ordusu 100 bin’e kadar düşürülmüştür ve kaybedilen savaşı kabul eden almanlar bu kadar ağır yaptırımları kabul edememiştir.

adolf hitler çıkagelir ve bu antlaşmayı tanımadığını söyler ama diğer yandan da söz konusu ülkelerle göstermelik antlaşmalar yapar bunlardan en önemlisi ise stalin ile yapılan savaşmama antlaşmasıdır yani ikisi de birbirlerine silah doğrultmayacağı konusunda anlaşır.
ama moskova yine de adolf’a güvenmemektedir ve sessizce beklemede kalmıştır.

almanlar nabız yoklamak adına versay antlaşmasını delerek zorunlu askerlik çıkarır ve aynı hızla tekrar düzenli ordusunu kurar.
bir yıl sürmez önce avusturya’ya girer baktı kimseden ses çıkmıyor sonra çekoslovakya’ya gireceğini belli eder.
bu sırada birleşik krallıkla da ayrıca barış antlaşması yapar almanya’da.
münih’e gelen liderler arasında fransa ve italya liderleri de vardır.
hitler burada bu liderlerin ağzına kaymağı verir ve uk lideri elinde antlaşma belgesini sallayarak britanya’da kahraman ilan edilir.

antlaşma içerisinde çekya bölgesine almanca konuşulan yerleri almak da vardı ve müttefik avrupa ülkeleri (1. dünya savaşının kazananları/kaybedenleri) tekrar bir savaş istemiyordu çünkü hala toparlanamamışlardı.
ama en ağır yenilgiyi alan almanya aksine hızlı toparlanmış ve bu blitzkrieg taktiğini geliştirmişti.
avusturya, çekya derken müttefikler sırada polonyanın olduğunu anlamışlardı ve savaş ilan ederiz diye nota vermişlerdi.
tabi almanları izleyen moskova’da ufaktan sessizliğini bozmuştur hitlerin polonya’ya girmesini bekleyip aynı anda bu ülkeyi de işgal etmek istemiştir.
panzerler polonyanın doğusunu işgal etmiştir.
ancak ihmal ettiği arkaları vardı yani batı cephesi.
britanya ve fransa doğuya yardıran panzerleri kovalamaya başlamışlardır ama panzerlerin geri dönüşü arkalarından gelen batılılara saldırmaktı kaçmak değildi.
o arada stratejik bir hamle ile iskandinav ülkelerini de ele geçirip kendilerine daha fazla geçiş üstünlüğü sağlamıştır.
savunma savaşında hat savunmasından alan savunmasına geciş sürecinin taarruz uygulamasıdır bir bakış açısından da. blitzkrieg'e kadar, birinci Dünya savaşı da dahil savaşlar aslında hep klasik şekillerde ve basamaklarla yapılmış, stratejik değil taktik harekatların toplamındaki başarısı çatışmaların sonucunu ve son tahlilde kaderini belirlemiştir. bu konsept cephe savaşı olarak bilinir. savaşların genel hikayesi hep aynıdır. klasik bir cephe savaşını anlatalım once biraz:
önce hava üstünlüğü mücadelesi verilip, düşman Avcı gücü durdurulur. boşalan gökyüzü bombacılara kalır. asıl muharebe hattı ve hattı besleyen lojistik rotalar havadan zayıflatılır. ikmal yollarının imhasina çalışılır. (bkz: Ordular mideleri üzerinde yürürler) bu süreç topcular ile sıkıcı desteklenir. ısırılacak et, mümkün olduğunca yumuşatılır. hemen ardından mekanizeler ve piyadeler ile cepheden taarruza geçilirdi. bu çok net bir sıradır. savunmadaki generaller genellikle düşman topcu ateşinin yoğunlaşması ile taarruzu beklemeye başlarlardi. yani aslında yönetilen bütün savaşlar değil, sadece çatışmalardır. kafa kafaya iki ordu birbirine girer, sert olan kırar geçerdi. bu aynı zamanda uzun süren savaşlar demektir. çoğu zaman bir cephe savaşında iki düşmanın kağıt uzerindeki verileri düşünüldüğünde kimin kazanacağı kestirilebilirdi. (top sayısı, piyade sayısı, makineli tüfek sayısı, tahkimat düzeyi, kullanılabilecek tank sayısı, kullanılabilecek uçak sayısı gibi...)
blitzkrieg farklı bir yorumdur. düşmanin neler olacağını bildiği, catışma için hazırlandığı hattı degiştirmek veya bunu bir alan haline getirmektir. bu kontrolsüz artan cephe sayısı demektir. Bu yöntem kayıpları çok azaltan, küçük güçlerle büyük güçleri yenme imkanı veren bir yaklaşımdır. haberleşme ve sürat üzerine kuruludur.
zırhlılar ile düşman hattı geniş bir alandan değil, dar bir hattan matkapla delinircesine delinir, mekanizelerin sürati ile ateş altında uzun süre kalmadan cephe gerisine ulaşılırdı. aslen bu zırhlı saldırı ile çok büyük bir kayip vermeyen savunma birlikleri arkaya sızan panzerlerden dolayı ürker, tüm hazırlıkları boşa çıkar, lojistiksiz kalırlardı. bu taktiği Osmanlı'nın hilal taktiğinin, cephe delmelisi olarak da görebilirsiniz. yüzyıllar önce de osmanlılar süvarileri ile blitzkrieg'i süvarileri ile yaparlar, ancak atların delme özelliği bulunmadığından kanatlardan savaş alanına dıştan sararak arkada birbirlerini görene kadar kuşatmaya devam ederlerdi. bu kuşatma tamamlanıp çember oluşana kadar da düşmanla kılıç kılıca hiç gelmezlerdi.

üzeri zımpara ile kaplı iki takoz duşünün. zımpara yüzeylerini birbirine sürtün, işte bu cephe savaşıdır. ilk eriyen takoz kaybeder. burada zımpara asıl muhabere hattı, takoz ise burayı besleyen ordu ve lojistik kaynaklarıdır. Şimdi de bir takozu bir testere ile diklemesine kesmeye başlayin. açılan çizgisel yarıktan sonra da takozun içinde zımpara kağıdına paralel olarak testereyi kaydırın. takozu eritmiyor ama kemiriyorsunuz ve yakında takoz zımpara kağıdı ile beraber düşecek. işte bu da blitzkrieg"dir.
wehrmacht hemen her kara taarruzunu bu sistem üzerine ve/veya mekanize üstünlüğü üzerine kurmuş ve çok etkili olmuştur. mekanizeleri hep savaş alanının en hızlı ve en iyi yönetilen mekanizeleri idi. her tankta, genellikle duşmanin pek önemsemedi geniş alanlı ve güçlü telsizlerini bulunurdu. Bazen tank harekatını yöneten general de bizzat tankların içinde bulunurdu. mesela rommel hemen her tank savaşında en önde tankının başında idi.
düşman hemen hiçbir zaman hatlarını göz açıp kapayana dek delip geçen ve arkadan saran, nerede oldukları bile dakika dakika değişen alman mekanizelerini durdurmayı başaramamıştır. çünkü hiçbir savaş aracı, hicbir yaklaşımı, doktrini, sert ve hızlı bir birimi durdurmak üzere özelleştirilmemişti.

madem daha önce konuşulmuş. biraz da rusya ve el alamein örneklerinden bahsedelim. el alamein, savaş sonlarında tükenen alman lojistik kabiliyetinin sonucu, rommel'in malzeme ve asker eksiğinden kaybedilmiştir. devamlı güçlenen ve gayet iyi beslenen general montgomery, alman tarafında harekat kararının gecikmesinin de avantajını kullanarak rommel'i yenmiştir.
burada hemen şunu da belirtelim, blitzkrieg'in verimliligi hava üstünlüğü ile ciddi şekilde ilintilidir. el alamein'de hava üstünlüğü dramatik şekilde almanlar aleyhine idi ve bu denge gün geçtikçe bozuluyordu. el alamein üzerinde müttefik hava kuvvetleri ile dengede kalmayı başaran rommel, esas önemlisi akdeniz üzerinde hiçbir korumaya sahip değildi. Ayrıca hava üstünlüğü ile ilintili deniz nakliye yolları da müttefiklere calışıyordu. geçen her hafta monty güçlenirken rommel kan kaybediyordu. aslında rommel el alamein'i kazansa bile, ilerleyen zamanda yine de imha olacaktı. çünkü dogru dürüst benzin ikmali bile yapamıyordu.

rusya ise daha ziyade kuşatma çemberinin tam olarak kapatılamamasından başarısız olmuştur. çember hiçbir zaman kapanmadı ve gün geçtikçe eridiği sanılan kuşatılanlar aslında çok zor şartlar altında da olsa çemberin dışından beslenebiliyorlardi. rusya örneğinde çamur mevsiminin de etkisi büyüktür. burada alman teknolojisi ve sistemi gafil avlanmıştır. düşman muadillerinden daha güçlü ve teknolojik olan alman tanklari çok soğuk ve çamurlu ortamda hizmet verebilecek şekilde tasarlanmamıştı. alman ordusu ağırlıklar bölgesi kurup yerleştiği her coğrafyada çok ileri seviye tank bakım hizmetleri verirdi. ileri teknoloji kullanan alman tankları çok iyiydiler ama sık bozuluyordi. alman kuvvetleri bozulan tanklarını hemen savaşa döndürebilecek ikmal yeteneğine sahipti. her mekanize birliğinde onlarca teknisyen ve mühendis vardı. bol miktarda yedek parçayı da ekmek su gibi yanlarında taşırlardı. rusya'da beceremediler. çünkü bütün yapının tasarlandığı şartlar rusya'daki şartlar degildi.

ikinci dünya savaşında müttefiklerin biraz da olsa blitzkrieg'e karşı çözüm arayışlarinin odak noktası anti tank silahları olmuştur. Şimdi bazuka olarak bilinen silah bu dönemdeki ihtiyaç sonucu ortaya çıktı. tow da aynı dönem ve dönemin ihtiyacının sonucudur.
(bkz: panzer general)
(bkz: erwin rommel)
(bkz: sitzkrieg)
sabaton un Ghost Division şarkısı ile anlattığı efsane tank tümeni. ölü veya diri her zaman önderler.
demir güzergahını koruma amaçlı başlatılmış olan savaş.

(bkz: şimşek savaşı)
Mantığı; cephede bi delik açınca tankın, tüfeğin, uçağınla elinde ne varsa hızlıca ileri doğru yardır gitsin.
düşman ordusunun en sağlam yerini hedef alarak bütün güçle vurmayı temel alır. böylece psikolojik olarak karşı taraf biter. "en sağlam yer çöktü amınagoyim biz nasıl dayanacaz bunlara. çegil çegil" dediklerinden adım gibi eminim.

tabiî bu taktik rus ordusunun aşırı aptallığından* * * ve mussolini denen kekonun yardıma muhtaç hâle gelmesinden dolayı rusya bozkırlarında yememiştir.

eski savaş taktiklerinde de osmanlı düşmanı merkeze çeker ve ağır top-tüfenk atışlarına mâruz bırakırdı. ne alakası var bende bilmiyorum. fazladan bilgi olsun işte.
nazilerin uyguladığı yıldırım savaş taktiğinin ismi olduğu gibi bu taktikten ilhamla audiomachine müzik grubunun ilgili parçasının ismidir, Osmanlı'nın yükselişinin hareketli haritasını izleyerek dinlemek için link: http://www.youtube.com/watch?v=RVttA19yfB4
güzel bir doktorindir.doktrin biliyorum ama ben doktorin demeyi çok seviyorum aq.
almanların 2. dünya savaşında uyguladığı savaş doktrinidir. hızlı ve ani saldırılarla düşmana toparlanma şansı verilmeden yok etmeyi amaçlar. tank, uçak ve hava indirme ile muazzam bir koordine ister.
dünya tarihinin görmüş olduğu en iyi savaş taktiklerindendir. yıldırım savaşı diye tercüme edilebilir.
ikinci dünya savaşından önce bu savaş için geliştirilmiş, savaş stratejileri arasında hemen yer edinmiş dahiyane alman doktrini. kelime anlamı yıldırım harekatıdır. basitçe anlatmak gerekirse hantal zırhlı araçların yerine bol miktarda daha hızlı ve kullanışlı motorize ekipler * eşliğinde piyadelerin düşman hatlarına ani ve ağır bir saldırı düzenlemesidir. savaş sırasında almanların avrupayı işgal etmesinde çok büyük rol oynamıştır ama temelinde lojistik destek esasına dayandığı için mesafe ve hava şartları yüzünden rusyada aynı etkiyi gösterememiştir.
başarısının salt tank ve diğer zırhlı ve motorize birliklere bağlamanın yanlış olacağı dahi taktik.
zira yıldırım harekatının başarıya ulaşmasında panzerlerin olduğu kadar hava indirme birliklerinin ve hava indirme piyadelerini taşıyan "sessiz kuş" planörlerin de büyük katkısı vardır.

o tarihe kadar avrupa planör nedir, ne işe yarar bilmezken almanlar 9'ar piyade taşıyan planörleri ile belçika ve hollanda savunma hatlarının gerisine inerek batı cephesinin adeta amına koymuş, böylece maginot hattının gerisinden fransa'ya girerek bu hattı işlevsiz bırakmıştır.

bu taktiğin yaratıcısı da bizzat adolf hitler'dir.
aşmış, yarmış, süper ötesi vs kısaca çılgın bir yngwie malmsteen klasiğidir.
http://www.youtube.com/watch?v=gVojnB0vowI
(bkz: bi siktir git)*
nazi savaş doktrinidir, 2. dünya savaşında nazilerin 3 kara ordusunun ayrı 3 savaş doktrini vardı, luffagen (aynı zamanda alman hava kuvvetleri demektir) ingiltereye karşı uygulanan savaş taktiği ( deniz aşırı ) blitzkrieg doğu avrupa ve rusyay karşı uygulanan strateji ( hızlı panzer ve piyade taarruzları ) ve adını hatırlayamadığım afrika çöl savaşı doktrini vardır.
Alman generallerinin,siper savaşı taktiklerine karşılık olarak geliştirdiği bir savaş doktrinidir.eski doktrinlerde,piyade gücü esas güç,zırhlı araç ve uçaklar yardımcı güç iken blitzkrieg doktrininde zırhlı araçlar ve uçaklar esas güç,piyadeler ise yardımcı güç olarak ele alınmıştır.Bu taktiği kullanarak başarılı olmak için çok büyük yakıt ve hammadde rezervine sahip olmak ve iyi bir lojistik ağı kurmak gereklidir.
bu taktiği özetleyecek olursak:
tanklar,savunma hattını hızla yararak derinliklere iner ve düşman lojistik ağını keserek düşmanı arkadan kuşatır.geriden gelen piyadeler ise düşman savunma hattının karşısında bir oyalama görevi üstlenir.
(bkz: Turan taktiği)
Düşman hatlarına zırhlı birliklerle (bkz: tank)girip, savunma hattını yarıp geçmeyi esas alan Nazi savaş taktiğidir. Bu taktiğin ana uygulayıcısı Panzer (bkz: zırhlı) tümenleridir. Piyade birlikleri zırhlı unsurlara destek görevi verir. Hava unsurlarının görevi ise zırhlı birliklerin önünü açacak şekilde tanksavar ve top bataryaları gibi direnç noktalarının kırılması ve tanklara ilerleyecek yol açmaktır. Panzer tümenleri savaş alanında imha ya da kafa kafaya savaşmaktan çok hattı olabildiğince derin yarmak ve düşmanın lojistik, karargah gibi birimlerine ulaşana dek ilerlemeyi sürdürmeyi amaçlar.
ikinci dünya savaşı temalı bir bilgisayar oyunu.
bir yngwie malmsteen hayvanlığı.
*