bugün

blitzkrieg

Aslını soracak olursanız, bunun başarılı ilk örneklerinden biri Büyük Taaruzdur. Bayrakları asabiliriz.

Bu bilgiden sonra, doktrini en iyi uygulayan prusya ordusuna dönebiliriz.

Savaş ne kadar kısa sürerse, o kadar iyidir. Bu doğrultuda hızlı sonuç almak, her ordunun ve kumandanın nihai hedefidir. Özellikle mobilize ve zırhlı birliklerin gelişimi de bu hususta oldukça verimlidir.

Tank doktrinini mükemmeştiren Heinz Guderian'dır. Kendisi modern tankların babasıdır. Bir tankın en iyi hıza, atış gücüne yahut bekaya sahip olması yerine, hepsinin mükemmel seviyede olması gerektiğini savunur. Dünyada ilk defa tank bölükleri ve tümenleri kuran ordu Alman ordusudur. Evet, bunun da mimarı guderian. Aslında gerekçesi de çok açık.

O zamana kadar tank, piyadeyi destekler nitelikteydi. Lakin, tüm koşullar tankların hareketi için müsait midir? Mesela, ormanlı bir alan varsa yahut bataklık bir alansa, buraya tank giremez.

işte guderian diyor ki, tankları birlikte hareket ettirelim. Sert zeminden, kuru alandan, düşmanın böğrüne sokalım. Öyle yarısı bataklıkta, yarısı sert zeminde kalıp da kuvvetleri bölmeyelim diyor.

tabii ki, tanklar tek başına yeterli değildir. Hava hakimiyeti sağlamalısınız. Ayrıca, askerlerinizi de mobilite tutabilmelisiniz. Yani basitçe, piyadeyi kamyona bindirmelisiniz. Çünkü zırlı birlikler işgal kabiliyetine sahip değildir. Vurup geçerler. Alanı tutacak olan piyadedir. Bu her zaman böyledir.

iki temel strateji var: ilki sadece düşman kuvvetlerini yarmak ve piyadeye yol açmak. ikincisi de, yarmak, çevrelemek ve düşman kuvvetlerini yok etmek.

Lakin buradan en büyük problem ikmal hattı. Harekat ilerledikçe ikmal hattı da uzamakta. Lojistik şartlarınız buna hazır olmalı.

Aklıma gelirse editlerim.