bugün

Kant orta yolu bulmuştur.
biz paket aldık.

bilgisayar programcıligi, ileri matematik, kuantum fiziği yüklenmiş halde aldık çocuğu. özel hastanelerde var bu imkân. ssk karşılamıyor.
doğuştan olsa böyle saçma soru mu sorardın amk.

tnm: doğuştan edinilmez. şekil 1.a
(bkz: john locke)
(bkz: tabula rasa)
(bkz: edinim) Beyin doğuştandır,bilgi sonradan edinilir.
john locke vs platon.
Bilgi, doğuştan gelmez. Ancak bilginin temeli doğumla birlikte atılır. Sizin temel üzerine koyduğunuz her tuğlada bina yükselir. Binanın sağlam olması atılan temele, kullandığınız malzemelere ve sizin yeteneğinize bağlıdır.

insan hayatı sonlanıncaya dek, iyi kötü bir bina inşa eder. Eğer bilgilerinizi aktarabilmişseniz, birileri binayı yükseltmeye devam eder.
her ikisi de.
anasinin horekesinden bogazici diplomasiyla dogan bilge yazar sorusudur.
amına kodumun ibnesine bak. hem evrimi savunur hem doğuştan gelen bilgiyi reddeder. olum madem genlerde belirli özellikler aktarılıyor neden diğer bilgiler güdüsel biçimde aktarılmasın?
yine en başa döndük dedirten soru.

felsefe ikibin sene önce bu soruyu sormayı bırakmış, sözlük bırakamamış.
bazıları doğuştan, çoğu sonradan edinilir.
filozofların asıl tartıştığı şey sonradan edinilen tüm bilgilerin bir çeşit hatırlama olup olmadığıdır -ki bunu çok ayrı olarak uzun uzun açıklamak lazım. cahiller önce bir kaç dünya klasiği okusun, sonra takıldıkları noktaları bana sorabilirler.
insan bilgiyi edinebilecek donanım ile doğar.

yani her insanda bulunan beş duyu organı bilgi edinme yollarıdır.

bu açıdan bilgi sonradan edinilir. beş duyu organına sahip olmayan bireyler öğrenemez. en az birine sahip olanlar kıosıtlı bilgiye ulaşır.

bir bilimadamı insanın doğuştan en savunmasız canlı olduğunu belirtmişti. bir model olmadan yaşamını sürdüremeyeceğini belirtiyordu.

diğer canlılar içinde pek çoğu hayatını ikame ettirecek bilgi ile doğuyorlar. ancak üstüne yeni bilgi koymaları insanlar kadar hızlı değil.

ve dahi nesilden nesile aktarımı mümkün görünmüyor.

örneğin bir köpeğe tuvalet eğitimi verebilirsiniz ancak ondan doğan yavrulara bunu köpek öğretemez yani yeni nesil halının ortasına pisliğini yapacaktır.
Bilgi toplu bilinçaltında doğduğunuz da hazırdır. Lakin buna erişimi öğrenmeniz zamanla gerçekleşir. Bazen de zamanla öğrenirsiniz (yani bu bilgileri hatırlarsınız).

Şöyle düşünün ham madde var ama işlemeyi bilmiyorsunuz.
doğuştan öğrenmeye açık bir beyin vardır lakin boş levhadır. sen o levhayı sonradan doldurursun.