bugün

(bkz: hikmet)*
bilginin sentez yoluyla bütünleştirilmesi ve sindirilmesinden sonra bu işlemi yapan insanlara verilen genel bi ad
Bilgelik, dünyadaki gösteriden mutlu olabilmektir.*
--spoiler--
bilgelik, her an yasamin ortasinda birlik dusuncesini dusunebilme, onu hissedebilme ve nefesle icine cekebilme konusunda ruhta her an var olan egilimden baska birsey, bir yetenekten, gizli bir hunerden baska birsey degildir.
--spoiler--
insanın, kıçından uydurduğu bilgiyi en iyi şekilde savunabilmesidir.
bilmediğini bilmektir.
* (bkz: bileklik)
*
bilgiyi öğretebilmektir.
Ölümün kıyısında, hayata daha mesafeli bir bakış. *
türkiye halkının yaşamayı bilmemesi başlığına da yazdım ama hadi buraya da yazayım;

tibette lhasa'da brahmaputra grand hotelde iki full masaj ve yoga arası geceliği 130 dolarlık fahişe ile yattıktan bir saat sonra çıkıp o otelin arka sokağında çöpün yanında 3 dolarlık fahişe ile duvarda seviştikten sonra, fark olmadığını öğrendiğin anda gelecektir.
öğrencilikten hazzetmeyen insanların başına gelen başlıca sorunlardan biridir. bilge olmaya cesaretiniz ve gücünüz varsa kafayı yemişsiniz demektir. ama çoğunluktan daha iyi bilmek/bilge olmak zaten az buçuk deliliğin bir diğer adıdır da. yani bilge bir adam her zaman için deli olmaya mahkumdur. ama yanılmayın ve yanlış anlamayın beni; deli bir adam asla bilge değildir.
kader, kehanet kelimeleriyle beraber, mistik birşeyler zırvalarken en çok kullanılan sözcüktür.
sermayesi okumak olan uğraş.
Huzurun anahtarıdır.
Buyrun?
kimine göre" sancılı bir hayat" anlamına gelir.
insanlarin kusurlarini ortmektir.
Bilgelik konusunda favori kişiliğim oslo olmuştur. Yazmış olduğu kitaplar çok güzeldir.
Bugünlerde herkesin, sahip olduğu için diğerlerini cehalet ve ahlaksızlıkla niteleme cüretini sağlayan erdem. (!)
benim bilgelikten anladığım doğru olduğuna inanılanı eylemlere yansıtma çabasıdır. çelişkiden bağışık hareket etmeye çalışmak ama bunu kendimiz için ödev bilmektir. başkaları için değil.
sadece cesur insanların sorgulayabildiği bir dünyada zor bulunan bir vasıftır.
bilgelik çok şey bilmek değildir.
4 yıl önce uğultulu bir sonbahar gecesi rüyamda tanıştığım bilge bir güvercin ile üzerine konuştuğum kavram. sütbeyaz denilen bu güvercinin gözleri cam gibiydi. ve birden o soruyu sordu bana. hiç beklemiyordum.

- bilgelik nedir sence ?

güvercine baktım ne alaka dercesine. rüyaydı bu tamam ama rüyada bile bu kadar absürtlük fazlaydı. ama yine de sorusuna cevap vermeye çalıştım.

+ " bence bilgelik; hem okuyarak hem de tecrübe ederek bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi faydalı işlerde kullanmaktır" diye cevapladım.

güvercin kafasını iki yana salladı sanki cık cık cık hayır dercesine ve söze girdi;

- bu tanım eksik. bu tanım tam anlamıyla bilge kişiyi tarif etmiyor. bilgelik; okuyarak ve tecrübe sahibi olarak bilgi sahibi olmak, bu bilgiyi faydalı işler için kullanmak ve kendi düşüncelerinden tamamen zıt düşüncelere sahip insanlara tahammül edebilmektir. başkalarının fikirlerini önemsemeyen, onları dinlemeyen ve gücü yetiyorsa onları susturan,engelleyen kişinin bilgeliğinden söz edilemez. bu kişi iyi işler yapıyor olabilir ancak fikir hürriyetini engellediği anda, bir insanın en önemli hazinesine, zihnine kilit vurmuş demektir...

güvercin cümlesini bitirir bitirmez rüyadan uyandım. güvercin deyip geçmeyin. bazıları bilge olabiliyor.
kendinizi bilmektir.
Bilge adam salih degildir.