bugün

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız. Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir. taze bir sebzenin % 70'i su, % 3.5'u protein ve % 1'i yağdır. Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir.

Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır. Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur. (Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz.) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler.

kaynak: Necdet ERGÜN'e ait "SAĞLIKLI VE DENGELi BESLENME" kitabı
(bkz: kopyalayıp yapıştıramamak)
çünkü daha ucuza gelecektir. bir demet maydonozun 50 kuruş olduğunu düşünelim. bu maydonozu eğer taze olarak tüketirsek içerisindeki 10 gram vitamini 3 gram minerali 50 kuruşa alırız. ama dolaba koyduğumuzda ceryan yakar. bu da fiyatını arttırır. yani dolapta saklandıktan sonra 50 kuruşa sadece 5 gram vitamin 2 gram mineral almış oluruz. sebzelerin besin değerini kaybetmeleri budur.
(bkz: adam yıllık ödevini vermeyi unutmuş beyler) *

http://i27.tinypic.com/o078s3.jpg
(bkz: en son ne zaman sordular ki bunu bana)