bugün

- bebeklerde meydana gelecek kusma ve ishalin en büyük tehlikesi vücudun su kaybetmesidir. bebeklerdeki su kaybının belirtileri ağlarken gözyaşı çıkmaması, ağız kuruluğu, idrar yapamama ve bıngıldağın içeri çökmesidir. mutlaka doktora gidilmelidir.

- mama ile beslenen bebekler kabızlık çekebilir. bu durumda verilen sıvı miktarı artırılmalıdır. bebek ek gıda alma yaşındaysa meyve ve sebze suları iyi gelecektir.

- bebeğin kafatasının üst ön bölümünde, kemiklerin henüz gelişmediği yumuşak bölge yani bıngıldak genellikle 1,5 yaşına kadar tümüyle kapanır. normalde burası düz veya hafif eğimli olur. eğer bıngıldak şişer ya da içeri doğru çökerse hemen doktora gidilmelidir.

- bebeğin hastalığı sırasında iştahsız olması doğaldır. yemesi için zorlamamak gerekir. ancak sıvı alması şarttır.

- bebekler için güneş ışığı çok yararlıdır. güneş ışığı kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi için gerekli olan d vitamini nin yapılmasını sağlar. güneşsiz ortamlarda büyüyen çocuklarda kemik ve diş gelişimleri yeterli olmaz. özellikle rüzgarsız ve güneşli havalarda bebek güneşlendirilmeli ancak fazla tutulmamalıdır. güneş yanığı olabilir.
(bkz: gaz) (bkz: pamukçuk)
gazi olan bebeklerin el bileklerine, topuklarina ve gobegine elma yagi surmek en etkili cozumdur. fitil veya baska hicbir seyin bu kadar etkili oldugu gorulmemistir. *
(bkz: tüp bebeğin gaz kaçırması)
bebeklerde mide fıtığı ve reflü bile görülebiliyormuş.