bugün

başlık sıçma kuralları olarak değiştirilmesi gereken kurallar olmuştur ne yazık ki.
okuyunuz, okutunuz...
açılması düşünülen başığın altına girilecek bilgiye sahip olmak gerekir.
bugün sözlüğü başlığa boğan, özellikle yeni yazarlarımızın okumasını düşündüğüm kurallardır. ota boka açılan yeni başlıklardan bıkkınlık gelmiştir.
kazma yazarların ısrarla okumadığı, öğrenmek istemediği, işin ilginci binlerce gammazın bile bilmediği için formata aykırı açılan başlıkları düzeltilmesi için gammazlayamadığı sözlük şeysi.

04 04 2011 hadım yasası kabul edildi yanlış

4 nisan 2011 hadım yasasının kabul edilmesi doğru, yahut hadım yasasının kabulü

(bkz: ayak bileklerimi kestim ben az önce) yanlış, doğrusu da yok. böyle aptalca-anlamsız bir başlığın eğlence amaçlı olarak da sözlükte yeri yok.

(bkz: hakkaride havai fişek) yanlış, ne yazım kuralı var ne bir anlamı, en az saçma haliyle şu şekilde yazılabilir, hakkari de havai fişekle eylem yapılması

(bkz: ösym skandalında ikinci perde) yanlış, bu bir haber başlığıdır sözlük başlığı değil. başlık ancak ygs 2011 deki şifreleme olayı-iddiası şeklinde düzeltilebilir. ya da benzer şekilde edilgen hale getirilerek.

(bkz: yıllık enflasyon oranının yüzde 4 ün altına inmesi) rosava klasiği, tamam iyi hoş ekonomi verilerini tarafsız bir şekilde sözlüğe taşıyor ama açtığı başlıkların en azından yarısı formata aykırı.

(bkz: türkiye ekonomisi 2011de yüzde 6 büyümeyi aşabilir) bu başlık sadece x kişinin sözüdür diye tanımlanırsa formata uygun hale gelir. altına
--spoiler--
2011 yılının gelen ilk ekonomik verilerinin olumlu olması ve bu olumlu durumun devam etmesi durumuda olması muhtemel duru.

beklentiler yüzde 6 civarındadır ancak 2011 büyümesi yüzde 6'yı aşabilir.
--spoiler--

tanımı yapılırsa son derece formata aykırıdır.

(bkz: en çok aldatılanlar en çok güvenenlerdir) en çok facebook iletisi olabilecek kadar özlü bir söz, elbette söyleyeni kamuya mal olmuş bir kişi olsaydı başlık değeri vardı. şu haliyle yok.

(bkz: liseliler ösym karşı ne yapabilir) soru başlık, aklı sıra liselilere tavsiyelerde bulunmuş. liselilerin ösym ye karşı yapabilecekleri olabilir, yine de bi sike benzemez ama formata uygun olur.

daha uzar gider örnekler. sözlüğün anasını sikti bazı yazarlar, tertipçilik yapıp şu nesil bu nesil demiyorum (bkz: sözlükte tertipcilik), 4. nesil adamların girdiği garip entryleri gördükten sonra. moderatör diye çalışan bir tane 2 tane adam var, gerisi ya liseli ya işi bilmiyor. ama iş önce gammazlarda, bu formata aykırı başlıkların moderatörlerin gözüne sokulması için evvela gammazlanması lazım. (bkz: başlık şu başlığa taşınmalı) bunun için var.
bir film vardı.böyle öksüz çocuklar bir kasabada yaşıyordu.kasabaya gelen bir kadını zorla tutup anneleri yapmışlardı sonra da bir adamı babaları.gerilim doluydu.işte adını hatırlayamıyorum filmin.hatırlayan varsa yazsın.*

2021'de gelen edit: filmin adı "all the kind strangers".
Başlık, konunun anasıdır. Bir film cd si alırken bile insan ister istemez ilk önce, cd nin ön kapak resmine dikkat eder. Ona göre fikir üretmeye başlar.
burada da aynıdır. konu başlığı içeriğin ne olduğunu gösterir. Beğenilir ise okunur, beğenilmez ise okunmaz.
(bkz: başlık israfı/#15072281)
sözlüğün %85'inin gram siklemediği kurallardır.
uygulanmadığını düşündüğüm kurallardır. birbirinin aynı başlıklar açılıyor ve bunlar taşınmıyor millet de yeni başlığa anlamadan dinlemeden yazıyor zaten. özel isim olan başlığın bile bin türlü çeşidi var lan ne bileyim bi standardı olsun. bence en mantıklısı googleda onu aratınca vikipedide ne yazıyorsa başlık olarak o olmalı. uygulanmayacağını uygulansın diye ısrar edince benim başımın yanacağını biliyorum ama burada bulunsun doğrusu budur işin. bu saçmalığa tonlarca örnek veririm de aramaya inananın onları da siz bulun.
sözlükteki aktif bütün yazarların tekrar okuması gereken kurallardır.
artık boku çıkmaya başladı sol frame in.
çaylakken gösterdiğimiz itina ve saygıyı geri kazanmalı sözlük.
sözlük yazarlarına faydası dokunabilecek, aktif yazarların dikkate alması gereken kurallardır.
yeni yetme yazarların okuması gereken kurallardır.
yeni yetme yazarların okumasına gerek olmayan kurallardır. Çünkü sözlükte bir otorite yok onun için çokta şey yapmaya gerek yok.