bugün

bir edebiyat dergisi.

18. sayısında 90 kuşağının üç önemli şairi ali ayçil, cevdet karal ve hakan şarkdemir üzerinde mini sosyalar hazırlamış, görüntüsüyle birlikte içeriğini de zenginleştirmiş bir edebiyat dergisi hem de. edebiyat dergisi olmanın farklı görüşlerden farklı seslere yer vermesinin önemi büyük.

dergi ile ilgili yazılmış bir tanıtım yazısını buraya alıntılayarak bitirelim;

yayın hayatında dördüncü yılına giren aşkar dergisi dördüncü yaşını yeni tasarımı ve içeriği ile kutladı. derginin yeniden doğuşuna şahit oluyoruz diyebiliriz. dergide göze çarpan ilk yenilik kuşkusuz derginin tasarımı. derginin hem boyutu değişmiş, hem de dergiye renk gelmiş. elinize aldığınızda işte aşkar böyle olmalıydı; diyeceğinizi duyar gibiyim. dergide şeklî değişikliğin haricinde fark edilen diğer değişiklik idris ekinci ve hüseyin karacalar'ın artık editörlüğü birlikte yürütecek oluşları.
aşkar dergisi bu on sekizinci sayısında ali ayçil, hakan şarkdemir ve cevdet karal'ın üzerine eğilmiş, ismi geçen şairlerin yazın hayatına bütüncül bir gözle bakmışlar. bu şairler hakkında müstakil yazılardan küçük dosyalar oluşturulmuş. ayrıca ali ayçil ve hakan şarkdemir birer söyleşi vermişler dergiye. aşkar dergisini sanırım bu küçük dosyalardan ötürü kutlamalıyız. çünkü şiirimizin yakın tarihine eğilmek şiiri besleyen en önemli girişimlerden biridir. belkide bu küçük dosyaların devamını beklemeliyiz aşkar'dan. bu noktada editörün müjdesini aktaralım sizlere: aşkar bu sayısında başlattığı doksanlı yıllarda şiirlerini yayımlatmaya başlayan şairlerin dosyalarını önümüzdeki sayılarda da yapmaya devam edecektir
bu dosyaların yanı sıra dergi şiirleriyle de dikkat çekiyor. dosya isimleri birer şiir ile katılmışlar dergiye. cevdet karal (cesedi nereye gömelim), ali ayçil (yeleler), hakan şarkdemir (kaygı hanım söylemiş/görelim ne söylemiş), bünyamin k. şiirleriyle tabiri caizse sürpriz yapmışlar. hüseyin karacalar, idris ekinci, aziz mahmut öncel, melih erdoğan, ilhan kayhan, veysel karani tur, özgür ballı, ilhami yavuz, nezihe eylül, hikmet çamcı ve irfan dağ derginin diğer şairleri. ve bu şiirlerin sırasıyla sonuna kadar okunacağından şüphem yok. dergi şiirleriyle okuru heyecanlandırıyor.
aşkar dergisinde bu sayıda çok iyi öyküler okuyacağınızı da vaat ediyorum. aykut ertuğrul, mustafa çiftçi, ismail isparta, selin karacan öyküleriyle aşkar'da yerlerini almışlar. aykut ertuğrul'u aşkar'da önceki yıllarda sık sık gördük, iyi öyküleriyle yer almıştı. bu öyküyü de kaçırmamalısınız. dergide ilk defa ama iyi bir öyküyle görünen isim ise selin karacan.
"ben ismet özel şair" kitabıyla isminden söz ettiren reşit güngör kalkan "kekliğim kınalıdır" başlıklı denemesiyle selamlıyor okuru. keklik severlere duyurulur ki güzel bir yazı var aşkar’da. ayrıca ferhat nabi güller "islam toplumunun ekonomik strüktürü" başlıklı yazısıyla derginin sayfalarının dolu dolu olmasını sağlayan isimlerden biri.
bu yeni döneminde aşkar'ın fazlasıyla dikkat çekeceğini düşünüyorum. yeni dosyalar, yeni çalışmalar vaat eden aşkar dergisi seksen sekiz sayfalık jilet gibi bir dergi olmuş. "ilk söz yerine" başlıklı editör yazısından bir alıntı ile bitirelim sözümüzü: "biz bir ses olduk; yankısı nereden nasıl gelir, bu da aşkar'la yan yana olmayı göze alanlara bağlı". *
kızıl at.
ismet özel özel sayısıyla karşımızda.
Battal Gazi'nin atıdır.
Efsaneye göre gökten inmiş hatta Kâbe toprağından yaratılmıştır. Hz.Adem'den beri peygamberlerin, Hz.Muhammed'in, Hz.Ali ve Hz.Hamza gibi yiğitlerin atı olmuştur. Bu ölümsüz at, Battal'ı nice bela ve felaketlerden kurtarır.
37. Sayısı adeta şiir kitabını andıran Sivas merkezli dergi. Üç ayda bir çıkıyormuş.
38. Sayısı yakında çıkması merakla beklenen Aşkar, öyküleriyle kendini yine ön planda tutacaktır.
Yeni çıkan 39. sayısı yakında satış noktalarından temin edilebilecektir.

askardergisi.blogspot.com