bugün

atansa da kimseye faydası olmayacak öğretmenlerdir.
her eğitim fakültesi mezununun atanma garantisi var da ben mi bilmiyorum şeklinde aklımda soru oluşturan öğretmenlerdir. sizden kat ve kat yüksek puan alan mühendislerin özel sektörde anasını ağlatıyorlar.
(bkz: dövlet bize bahmiy)
Arkasından atıp tutmayı hak etmeyecek kadar masum olan öğretmenlerdir. Atanamadığı için intihar etmiş, vay efendim ermeseymiş de bilmem ne de... Vır vır cır cır iyi kafa sikmişin. Gel yamacıma atanamayan bir öğretmen olarak, bir öğretmen gözüyle atanamama durumunun psikolojik hezeyanını anlatayım apaçi kardeşim.. Bu adam sevgilisi için, bilmem ne için, ya da aile durumu için intihar etseydi daha çok mu saygı duyardınız önce onu sorayım? Neyse, geçelim bunu. Üniversiteyi kazandığım ilk yıl 60 puan ile atayan bölümüm sen ve senin gibi başka alanlardan mezun olup gelmiş, iki lafı bir araya getiremeyen ayıları atadıkları için kadrolar tıka basa doldurmuş. Sorarım sana ayı kardeşim, deseler sana; tamam sen mühendislikten mezunsun ama öğretmen açığı var atayalım seni... Götün tavana değe değe kabul edersin merak etme...6 yıldır atanamayan tanıdığım arkadaşlarım var, mesleğini onurlu bir şekilde yerine getirmeyi hak ederken, sikmsonik bir sınav insanın elini kolunu bağlıyor işte.. Yıllardır aynı konulara çalışıp çalışıp atanamamak, çevresindeki arkadaşlarını atanmış olarak görüp kendisinin atanaması insanın içine öyle bir koyuyor ki, benim diğerlerinden farkım ne diye isyan noktasına geliyorsun. Her meslek kendine göre değerlidir, hepsi özeldir. Azıcık elini vicdanına koy, düşünerek konuş.
memleket iş kaynıyor asgarî ücret ile hem karıya hem dostuna bakıyorsun ama bu öğrenci kızların bacağına bakamadığı için intihar etmiş.
Devlet hala suriyeden gelenlere maaş bağlasın kendi öğretmenlerini atayacağına.
sonuçta bir can olduğu için ölümüne üzüldüğüm kişidir.

ancak herkesin de mantıklı düşünmesi lazım. mesela ben iktisat mezunuyum. kpss'de en zor sınav bize yapılıyor hiç bir öğretmen o kpss'nin zor olduğunu söylemesin bizimle kıyaslayıp. üstelik öğretmenler iyi kötü bir puan aldıktan sonra devletten merkezi atama bekliyorlar, biz ise kpss'nin kazığının en kalın kısmını içimize aldıktan sonra bir de her kurum 3 5 tane iktisatçı alacak diye umutlanıp tekrar her bir kurum için tek tek, kpss'nin bin katı zorluğundaki sınavlarına girip iş sahibi olabilmek için götümüzü yırtıyoruz. yani iibf mezunlarının kpss'de aldıkları puanlar, sadece kurumların yapacakları "sınavlara" girebilmek için baraj teşkil ediyor. başka hiç bir boka yaradığı yok. üstelik öğretmenlerden bizim gibi yds şartı bile istenmiyor.

ve etrafınıza bir bakın kaç tane iibf mezunu kendi işini yapabiliyor diye. sonra bir daha bakın acaba kaçı intihar etmiş diye. devlet olmadığı için bir sürü farklı alanda çalışan tanıdığım var.

şimdi ne yapalım biz? intihar bir çözüm mü? öğretmenlikte bazı bölümlerin her sene ataması olmuyor kabul ediyorum ama en azından kpss'den 95 aldım diyen bir öğretmen bugün olmazsa yarın atanabileceğini biliyor. benim de öyle bir garantim olsa işi gücü bırakır adam gibi hazırlanırdım kpss'ye. adam gibi puan alan herkes atanıyor burada fakir edebiyatı yapmanın alemi yok.

biz de hazırlandık kpss'ye ama dediğim gibi 100 de alsan başvurduğun bütün kurumlarda hem yazılı hem sözlü sınava girmek zorunda kalıyorsun. bütün dersleri full çekmenin sana hiç bir getirisi olmuyor yani. elinizde hala merkezi atama şansı varken gidip atanamıyorum diye ağlamak ve çareyi intiharda aramak kaçıştan başka birşey değildir. sıkın kıçınızı biraz çalışın da artık kendinizi bu ülkenin tek iş bulamayan dertlileriymiş gibi, ya da kpss derdini çeken tek zümresiymiş gibi görmekten vazgeçin.

bu arada bilgisi olmayanlar için iibf mezunlarının ve öğretmenlerin kpss'de maruz kaldıkları dersleri, kpss sonuç kağıdının üzerinde aynen yazan şekliyle bir karşılaştırmak isterim:

iibf: genel yetenek, genel kültür, hukuk, iktisat, işletme, maliye, muhasebe, çalış. eko. ve end. iliş., ekonometri, istatistik, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler + yds puanı

öğretmenler: genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri, öğretmenlik alan bilgisi

şimdi ağlamayı kesip şu sınava iyice hazırlanın bence sevgili öğretmen arkadaşlarım.
öğretmen arkadaşların yıllarca atama bekleme yerine şanslarını polislik, subaylık vs gibi diğer memurluklarda denemeleri gerekmektedir.
benim bir resim öğretmeni arkadaşım var, o da 7 yıldır atanamıyor ama kpss ye de çalışmıyor, intihar etmekten ziyade kendini geliştirdi, sanat evi açtı, bir sürü özel öğrencisi var, fotoğrafçılık ve resim dersleri veriyor.
geliri de bir öğretmenden daha fazla.

önemli olan meyve veren bir ağaç olmak. bir müddet taşlansanız da değerinizi bilenler çıkar.
şuan çok pişman olan öğretmenlerdir.
vebali cemaatin ve akp'nin boynundadır. kendi adamlarını 50 ile 60 ile batının en güzel yerlerine atadılar.

olan iyi puan alan zavallı insanlara oldu.
evet bu ülkeyi düzene sokmak için milletin başına gelip görevlerini adam akıllı yapmayan bakanlar, vekiller bunun vebali sizindir. kardeşim madem fazlasıyla öğretmen var piyasada kapatın üniversitelerin öğretmenlik bölümlerini ya da max. 10 kişi 20 kişi alın.
gelelim intihar eden kardeşimize; değermiydi çocuk? değermiydi beş para etmez adamlar yüzünden intihar etmeye? allah rahmet eylesin. nur içinde yat kardeşim! biz gezizekalılar direnmeye devam edeceğiz bu sisteme..
hocalarım sakin olun öğretmenleridir. valla bak hiç bir şey Candan değerli değil. bu ney lan. intihar şeysi. töbe töbe.
gelin ben kadromu verecem lan birinize.
simit satabilirim.
siz yeter ki ölmeyin.
intihar edenleri hep güçsüz bulmuş acımışımdır. ama ilk defa bu sene bu psikolojiyi anladım. kpssyi kazanamadım ben de bu sene. tabi aklımın ucundan geçmedi intihar etmek allah korusun. çünkü kpss yi kazanamasamda her zaman arkamda duran bir ailem vardı. o yüzden pes etmedim halen çalışıyorum. fakat herkes benim kadar şanslı değil aileler anlayışsız olursa bu gibi durumlar daha da artıyor.
şımarıklığın dibine dibine vurmuş asalak olmak için yanıp tutuşurken gebermeyi seçmiş tiplerdir.

lan olm bu ülkede asgari ücretin bile altında para alan bilmemkaç nüfus besleyen ama hala yaşayan nice insan mevcut. illa öğretmen olacam diyorsan gir bir özel koleje de bakalım ne kadar iyi öğretmensin. e ama iş garantisi e ama şartlar deme, iyi adama her yerde iş var. bir okulda boktan yere işten mi çıkarıldın hemen birileri ister seni ama iyi bir öğretmensen, öğrenciler seni seviyorsa, yeni teknikler bulduysan vs..

beyzadelerin böyle dertleri yok ki, gireyim devlete anlatayım çıkayım paramı alayım istiyorlar. be amına koduğumun çocuğu benim vergimle krallar gibi yaşa ama öss'de yüzbinlerce öğrenci 0 çeksin. bu puştlar öğrenciye bok atarlar çalışmıyorlar falan diye. e sen ne güne duruyorsun lan.

işin ne?
3 ay göt yayıp yatmak mı?
eşşek gibi öğretmek zorundasın benim çocuğuma. özel kolej bunu yapıyor da zorlarına gidiyor asalakların.

bir de intihar ediyor.
memlekette iş kalmadı zaten. ühüü memur olacam, asalak olacam diye ağlayıp ölmek neyin nesi?
Allah Affetsin diyeceğim Allah'ın verdiği canı kendi alana da ne denir bilemem. Neyse Mevzu Öğretmenlere bok atılacaksa atmayın arkadaşım. Ayıp edersiniz Öğretmen değilim Bilgisayar Mühendisiyim bu arada. Adamlar O kadar Lise okuyor Üniversite okuyor sonra diyorsun ki bu sene alım yok sana sonraki sene diyorsun ki norm fazlam var ne yapayım ben bu adam evleniyor ki Babam Okul Müdürüdür. Evliyken öğrenciydi atanamama korkusundan neler çektiğini ne kadar sinir stres bastığını geceler boyunca uyuyamadığını anlatır devamlı. Psikolojisi bozulur insanın elbette ama çözümü intihar mı bilemem valla.

Gel gelelim eğitim sisteminden dem vuralım. Bunlar atanamamış görev alınmamış hiç biri özel desen belli ki ülkemiz de o kadar abarttığımız kadar kolej yok ki o kadar öğretmen veya diplomalı insan işsiz. Sistem devamlı değişiyor ve saçma sapan düzen içerisinde Mehteran takımı gibi 2 ileri bir geri gidiyoruz. Örnek vereyim KPSS de 2009 yılı birincisi Fen Bilgisi Öğretmeni oldu lakin atanamadığı için kadro açmadıkları için atanamadı adam bu öğretmen adayının değil eğitim sisteminin yanlışlığıdır.

Bilgisayar Mühendisi olduğum için Bilgisayar Öğretmenliğinden haberdarım az çok. Uzun bir zaman gözde meslekti Bu Bilgisayar Öğretmenli lakin eğitim yönetmeliğinde bir değişiklik adamlar açıkta kaldı her şehir de norm fazlası insan oldu öğretmen oldu. Sonra iş eğitimine resime müziğe ingilizceye filan yolladılar bu adamlar ne anlar o tür bilimlerden burası da ayrı bir husus.

Sınıf Öğretmenliği de Keza öyleydi. Tartışılır tartışılmaz iyi veya kötü bir 4+4+4 diye bir sistem oturtuldu daha doğrusu oturmak üzere bu sistem. Sınıf öğretmenleri 5 yıl bir sınıfın öğretmenliği yaparken şimdi 4 yıl yapıyorlar. Burda yaklaşık olarak %20 lik bir öğretmen fazlalığı ortaya çıktı bunların da norm fazlası olduğu için Sınıf öğretmeni alımlarını baya azaltılar.

Son olarak her şehire bir üniversite yaparsan ve Üniversiteyi sıradanlaştırırsan daha sonra kontenjanları artırıp bir KTÜ Bilgisayar Mühendisliğinin bile toplam Örgün veya II. Öğretim öğrencilerinin kontenjanını 160 a çıkarırsan ve 21 üniversiteden birisi haline getirip kısa bir mantıkla birlikte 3360 kişi yılda Mühendis olarak çıkarırsan keza Bu Eğitim fakültelerinde daha vahim durum da Diplomalı Amele daha çok olur artacaktır da bu gözde meslek dediğim bazı meslekler de zamanla işsiz yuvası olursada şaşırmayın. Diyorum kalın sağlıcakla.
olsun bizim sarayımız var.olsun saray daha önemli.
sistemin ezikliği ve gereksizliğini gösterir, türkiye' de iş var beğenen yok diyenler var, üniversite mezununun işi fark atmalı, işi lise mezunu yapabilecek deneyime ve bilgiye sahipse o zaman üniversite okumaya ne gerek var? aileler versin çocuklarını artık ne işte çalışmak istiyorsa, orda yetişsin. sonuçta aynı işi yapacak en azından okuyup bir şey kaybetmez.
devletin her öğretmene iş verme zorunluluğu olduğunu düşünen öğretmendir. devlette mühendis arazi harcırah vs. dahil 3500-4000 tl civarında alırken. özelde 2000 tl alıyorsa ne ala.

yani özelde iş imkanı yok hede hede demesin kimse. özel okulu var, dershanesi var(alternatifi mutlaka çıkacaktır), özel dersi var. tamam devletteki kadar alamaz ama çalışma imkanı vardır.
Olaya iş imkanını illaki devlet vermek zorunda değil şeklinde yaklaşanlar da olabilir. Ama ülkede bir işsizlik gerçeği var. intihar eden genç öğretmenin cebinden 6 TL çıkmış. Maddi imkanları yerinde olsaydı, bu gibi kişilere zamanında iyi bir yönlendirme yapılmış olsaydı bu gibi durumlar yaşanmazdı.

Haber kaynağını eleştiriler olabilir ancak merkez medyada yer almamış.

http://www.birgun.net/hab...-6-lira-cikti-161949.html
öğretmenlik mezunları öğretmenlik yapmak zorunda değildir. kaldı ki devlet herhangi bir garanti vermiyor öğretmenlik okuyanlara. bunu bilerek okuyup mezun olmak bu riski almak demektir.

edit: akrabası atanamamış insanlar gelip burada eksi veriyor. kendisini geliştirip özel okullara girenler var, 3-5 arkadaş bir araya gelip kurs vs. açanlar var. devlet kimsenin yanlış tercihini telafi etmek zorunda değil. devlet işe almazsa aç kalırım kafasından uzaklaşın biraz. kendisini geliştiren insana her zaman iş var.
içimi acıtan haberdir. işsizlik psikolojisini çeken anlar.
geçen akpli bakanın biri demişti. öğretmen adayları başka işlere yönelsin filan diye. 100 bin öğretmen adayı varmış ama bizim bakanımızın dediğine göre öğretmen açığı sadece 10 binmiş. konuşacak çok şey var ama boş.
Vay amk dünyası be.
Atanamadığı için değildir; içinde bulunduğu şartlar gittikçe daraldığı ve kapana kısıldığı içindir. insanlara hayat Şevki aşılayacak olan insanların hayat Şevkini kırabilecek bir sistem, iyi bir sistem değildir! Yazık...
“iyi değildir” ağır küfür içerir.
kendisine hiçbir alternatif yaratamayıp bütün hayatını, bütün kaderini bir bakanın ağzından çıkacak lafa bağlı hale getiren kişilerdir. durun linç etmeyin, ben de eylüldeki atamada atanacak öğretmen adayıyım, 2020 mezunuyum. bu yıl malum duyuru çok gecikti, aylarca bir duyuru bekledik, birgün oturup şunu düşündüm; eğer benim bütün kaderim bir atamaya bağlıysa bu benim suçumdur, adam akıllı bir alan seçip kendimi geliştirmemişim, devlet atama yapmazsa piyasada bir hiçim, vasıfsız elemanım, ben gerizekalının tekiyim dedim kendime. bu yıl girdiğim ilk sınavda yeterli sıralamayı yapmama rağmen 1 senemiz gaspedilip bekletildiğim için ağlamadım, çünkü buna olmasına fırsat verende bendim. atama sürecinin 6 aya yayıldığını öğrendikten sonra bir otele girip garson olarak çalılmaya başladım ben de. bilseydim daha önce bir işe girer çalışırdım ama belirsizlik olduğu için bekledim sadece. eğitim fakültesi okuyup kendini devletin yapacağı bir atamaya bağımlı hale getiren benim gibi gerizekalılara herşey müstehak vallaha. velhasılı kelam sevgili genç arkadaşlarım; öğretmenlik okuyacağınıza gidin en kötü muhasebe falan öğrenin, erkenden iş hayatına atılın, network edinin işte. bakın burada tecrübe konuşuyor, ağzı yanmış bu kardeşinize kulak verin.
güncel Önemli Başlıklar