bugün

türk silahlı kuvvetleri (tsk) için milli tank üretim projesi (mitüp) ile türkiye olanaklarıyla geliştirilmekte olan tank.

--spoiler--

üretim modelinin gerçekleştirilmesi için yapılan fizibilite çalışmaları 27 nisan 2005'te tamamlanmış,30 mart 2007'de yapılan toplantı sonucunda savunma sanayii müsteşarlığı tarafından ana yüklenici otokar olarak belirlenmiştir. projenin teknik destek sağlayıcı firması ise güney kore'den add/rotem olarak tespit edilmiştir. modern tank üretimi (mimtü) olarak adlandırılan projenin mali boyutunun 500 milyon dolar olacağı hesaplanmıştır. üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanması, seri imalatın ise 2013'de devreye girmesi planlanmaktadır. güney kore kara kuvvetleri için tasarlanan xk-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş bilgilerin kullanılması planlanan projenin toplam bedelinin 500 milyon dolar olması planlanmaktadır. proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. ilk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, tsk’nın ihtiyaçları doğrultusunda artabilecektir.

aracın tank atış kontrol sistemi, tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi aselsan tarafından tasarlanacak; 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, hyundai rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak mke tarafından, modüler zırh paketi ise roketsan tarafından üretilecektir.

--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=eGYBn3HRHhM
amerikan m1a1 abrams ve alman yapımı leopard tanklarıyla aynı sınıfta, fakat özellik olarak daha iyi bir tanktır.
güney kore lisansıyla üretilen fakat hertürlü yerli ekipmanla donatılıp yeniden yapılandırıldığı için türk malı diyebileğimiz tanktır. türk ordusunun gelecekteki ana muharebe tankı olması için üretilen tank, henüz sahaya inmediğinden dolayı performans konusunda bir şey söylemek şuan için pek doğru olmaz. umarız, türk ordusuna yakışan ve modern savaş alanlarının ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri karşılayan bir silah olur.
türk milleti tarafından siklenmeyen tank.

ama avrupayı biir bu millet.
her silah kadar silah ve gereksiz bir başka alet.
120 mm namlusuyla ve 68 km lik hızıyla leopard ve abrams gibi tanklarla aynı kalitede olacak tanktır. 2015 de seri üretime geçerse eğer Türk kara kuvvetlerinin ana muharabe tankı olarak esas yerini alacak ve eldeki çoğu eski amerikan yapımı m60 ve m47 patton tankları envanter dışına çıkarılacak ve de kara kuvvetleri hakettiği görüntüyü ve modernliği alacaktır. motoru güney koreden getirtilecek olmasına rağmen silah sitemleri türk yapımı olacak. ayrıca k2 black panther in görünüş olarak kardeşi olacaktır.

not: altay tankının ana üreticisi otokardır.
2016 yılı sonunda üretimine geçilmesi beklenen tanktır. ne kadar milli olacağı tartışılır.

http://www.turksavunmasan.../altay-milli-tank-projesi
tanıtımında menzilin 500 km' olduğu görülen tank atış menzili mi, bir depo ile aldığı yol mu? bilemedim.
Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankıdır.
hakkında yalan yanlış bilgiler olan tanktır. güney korenin k-2 tankına benzemez. motoru alman malıdır. 3++ nesil olarak geçer.
leopard-2 a10'nun (daha a9 çıkmadı) teknolojisine eşdeğer olduğu düşünülür(elektronik olarak). 5.5 milyon tl birim maliyeti olacağı tahmin edilir. çölde israil merkava mk4 nü rahatlıkla ezer. gelişmiş elektroptik sistemlere sahiptir. motor konusunda herhangi bir ambargo durumunda motor bölümü ve transmisyon bağlantıları çin , rusya veya başka bir ülkeden takılabilecek şekilde tasarlanmıştır. 120mm ke mühimmata her yönden dayanıksızdır(şu an 105mm ke bile m1a2 yi her yönden delebiliyor korkmayın normal birşey).
türkiyenin ilk ana muharebe tankıdır. leopard 2a7 henüz servise girmemiş ve 2a8'in projeleri devam ederken 2a10 ile karşılaştırmak gereksizdir.
Volkan atış sistemiyle, t zırhıyla gümbür gümbür gelen tanktır. Şu anki şartlarda dünyanın en iyi tankıdır en yakın muadili beraber geliştirilen güney korenin black panteridir ancak black panterin birim maliyeti 5.5 milyon dolar ken altay 5 milyon dolarla burun farkıyla öndedir. Ayrıca belirtmeliyimki, artık zengin amerikan çocuğu m1a1 abramsdan daha yakışıklı bir türk tankı var. Tasarımı keskin hatlarla bir harika olmuş.
bir türk ismi olması dolayısıyla gururlandıran yerli tankımız. arap ismi konmaması hoş olmuş.
rahmetli (bkz: Necmettin Erbakan)in hayali gerçek oldu. Hep isterdi yerli tank yapilmasini yerli araba yapilmasini rahmetli, tank yapildi inşallah yakinda yerli arabada yapilir.
Özellikle dünyada ilk kez bir tankta kullanılan bor karbür zırhı ile öne çıkan tanktır. Ülkemizde yıllarca çok fazla bor bulunduğunu ve kullanamadığımızı söylerken bir anda binlerce üretilmesi planlanan tankın bor karbürden olması sevindiricidir. Ayrıca bu zırh tanklar için dünyanın en hafif ama en sağlam zırhıdır. Zırhı Roketsan yapmaktadır ki bu bir ilginç durumdur. Füze, roket ve patlayıcı üreten bir şirkete zırh görevi verilmesi katile cinayet masasının emanet edilmesi gibidir. Ama akıllıca bir harekettir ve zırhı delmek üzerine master yapan bir kuruluşun zırhın nasıl delinmeyeceğini de bilmesi gerekir. Ayrıca AKKOR adı verilen ve hala geliştirilen ancak bitirilemeyen Aktif Koruma Sistemi sayesinde üzerine gelen mühimmatları saniyeler içerisinde farkederek havada vurabilecektir. AKKOR'un ilk 250 adet tankta bulunmayacağı da acı bir gerçektir. Çünkü yetiştirilememiştir.
2016 sonuna doğru seri üretime geçilecek olan milli tanktır.

görsel
düşmana korku dosta güven verir. aynı zamanda aselsan tarafından 48 adet insansız hava uçağı ve mg8 patriot füze kapasiteli 13 adet savaç uçağı geliştirilmiştir. 2017 de mevzilerde yerini alacaktır.

neyse sıktıredib booolm sizin molotofunuz var amk daha samimi:)
ana yüklenicisi olan otokar tarafından geliştirilmesi süren tank.

sanırım bir kaç gün içinde yeni hali ile yeniden karsımıza cıkacak.

güney kore nin tankından geliştirilmiştir. Ana silahı 120 mm 55 lik top gayet iyi bir silah olup skertir.

zırh olarak ne yaptıkları muamma. reaktif zırh kullanılır mı bilemiyoruz. ama roketsan zırhını geliştiriyormus.

aselsan hedef kontrol sistemini geliştiriyor.

isminin altay olmasının nedeni bu proje ilk yururluge girdiğinde izmirde dusmanı denize doken suvarı komutanı fahrettin altay'ı onurlandırmak için konulmustur.
Kore K1 tankının Türkçeleştirilmiş hali.
Gelişmeleri merak ettiren tank. 2015 yılında seri üretime geçeceği söyleniyordu. Yalan oldu demek ki.
Cidden başarılıdır.
muhtemelen seri üretim ihalesi geliştiren kuruluş olan otokar'a değil, şems ethem'e peşkeş çekilen bmc'ye verilecek olan milli tankımızdır.

bmc'nin seri üretimi eline yüzüne bulaştırması da kuvvetle muhtemeldir.
Zalime korku mazluma güven veren bir makine.
alman panzeri olamaz.

ama yinede başarılıdır.
O kadar cok ozellik koymuslarki normalde diger ulkelerde tank basi maliyet 6-7 milyon dolarken bizim tankta bu maliyet 13 milyon dolara cikmis.

2018'de ilk 250 adetlik seri uretim baslayacakmis. Yilda 40-50 adetlik uretim planlaniyor.

Toplam 1000 tank uretilecek, bu da yaklasik 20 yil eder.

Hemen moralinizi bozmayin, 20 yil olmasi cok normal. Bu isin bir sektor olabilmesi icin uretimin bu sekilde zamana yayilmasi gerekiyor.

Belki ilerde ihracat imkani dogarsa bu sure belki daha da uzayacaktir.

Benim tahminim misir, pakistan, suudi arabistan gibi ulkelere bu tanki rahatlikla satariz.

Misir'la aramiz bozuk falan demeyin, 20 yildan bahsediyorum. Mutlaka aramiz duzelecektir.