Necati Cumalı'nın "Ay büyürken uyuyamam" kitabındaki beş öyküsünden derlenen "Adı Vasfiye" filminde, dört erkekle ilişkiye girmiş tutkulu bir kadının, bu kişilerin gözüyle anlatılması sergileniyor. Toplumsal bir konuyu akıcı, usta bir anlatımla gerçeküstü biçimde perdeye yansıtan Atıf Yılmaz, geleneksel kadın imajını değiştirerek kendini arayan, bu uğurda her engeli aşmak için savaşan bir kahraman yaratmış. Kasaba çevresinin başarıyla çizildiği, kadın - erkek ilişkilerinin yeni bir yorumla ele alındığı, sıradan bir şarkıcının aşklarının fantastik, sevecen öyküsü. 1986 istanbul Sinema Günleri'nde film, yönetmen, senaryo, kadın oyuncu, müzik; 23. Antalya Film Şenliği'nde üçüncü film, yönetmen, kadın oyuncu; Sinema yazarları seçmelerinde film, senaryo, kadın oyuncu ve müzik ödüllerini kazandı.

Konu arayan genç bir yazar, afişini gördüğü Sevim Suna adlı bir şarkıcıyı arayıp bulur.

Yönetmen : Atıf Yılmaz
Senaryo : Barış Pirhasan
Yapıt : Necati Cumalı
Görüntü : Orhan Oğuz
Müzik : Atilla Özdemiroğlu
Oyuncular : Müjde Ar, Aytaç Arman, Yılmaz Zafer, Macit Koper, Levent Yılmaz

1985 Estet Video Yapımı.
hergün gördüğümüz kadınların hikayesinin toplanmış,tek bir kadın olarak önümüze sunan filmdir adı vasfiye. vasfiye beş erkeğin gözünden anlatılmıştır. her biri ayrı yazmıştır hikayesini.yazar, ilk eşi emin, saglık memuru,hamza abi,doktor fuat. hepsinin gözünde bir başkadır vasfiye. işlerine geldiğince görmüşlerdir. seks objesi vasfiye, namus timsali vasfiye,orospu vasfiye,aşk kadını vasfiye. sonuçta kadın tektir.

hayal gibi bir filmdir. tek gerçekliği yazarla karşılaştığında, yazarın "herkes farklı anlattı, sen kimsin vasfiye?" dediğinde vasfiye susmuş, kırmızı bir gül vermiştir ben varım, gerçeğim gördüğünüm dercesine.

bir kadın..

seher,buse,vasfiye.. ismi farketmez...

onların hikayesidir,kadınların.

adı vasfiye.
tek bir kadın tiplemesidir ,vasfiye sadece.
binlerce kadın tiplemesi var, anlamak isteyene.
kadına, tek tip elbise giydirmek , birinin şahsından hepsini tanıdığını düşünmek, hatta bazan sadece kulaktan dolma bilgilerle ifade etmek, sadece erkek kolaycılığı.
kurgusu ve senaryosu ile takdir edilmesi gereken film. senaryosu " asiye nasıl kurtulur, aaah belinda, amansız yol, oda beni seviyor" filmlerinin de senaristi olan barış pirhasan'a aittir. daha sonraları adem'in trenleri filminde yönetmen koltuğuna oturmuştur barış pirhasan.
Aslında film boyunca anlatılanların senaristin kafasında uydurulduğunu fark ettiğiniz film.Müjde ar ve rahmetli Aytaç Arman muhteşem oynamış.Psikolojik filmlerin yüz aklarından.
Ah belinda gibi bu film de psikoloji sınırlarını zorlayan, zamanının çok ötesinde bir senaryoya sahip atıf yılmaz filmdir. Farklı erkek karakterlerin gözünden tek bir kadın kaç farklı şekilde tanımlanabilir bunu görüyoruz çoğunlukla. Vasfiye kim, Nasıl bir kadın aslında, Kim doğru söylüyor, izlerken çokça merak edeceğiniz sorular olacaktır.
içerisinde ufak doz da olsa komedi barındıran kadın temalı dram filmi. müjde ar, aytaç arman, macit koper ve yılmaz zafer gibi oyuncular oynamaktadır.

filmde senarist-gazeteci karakterin başka insanlardan dinlediği hikayeleri kafasında canlandırması, başlangıçta ve bitişte dinleyici karaktere geri dönmemiz, 80'li yıllar sinemasına göre oldukça yaratıcı ve özgün bir anlatım tarzı yaratıyor, bu sebeple akılda kalıcı filmlerden biri.