bugün

Maymun kadar zekası olmayan tiplerin savunduğu alçak darbe.

Darbeyi kutsamak, ama efendim o da haketti gibi salakça bahaneler bulmak ancak bizim gibi üçüncü dunya ülkelerinde olur.

Ama efendim o da haketti diye başlarsanız, tüm darbelere gerekçe bulmaya kadar gidersiniz.

Siyasetçiler fevkalade hatalar yapmıştır. Menderes de cok ciddi hatalar yapmıştır. Amerikaya sattı bizi vs gibi laflar cahil köylünün kahve muhabbeti onları geçelim tabii.

Hatalarını yargılayacak kesim yargı sistemi.ama tabii turkiyede yargı da hep askerin ağzına bakıp " nasıl olsa asker var" dediği için otelendi. Geri planda kaldı.

Bu ülkede hukuk, asker ve siyasi iradenin üstünde hicbir zaman olmadığı için darbeler oldu, otoriter siyasiler oldu. Bu övünülecek, gurur duyulacak bir şey değil. Aksine ağlanacak bir şey.

Bizim kaderimiz mi bu anlamadım ki ? Darbelerle otoriter yönetimler ve beceriksiz koalisyonlar arasında savrulup duruyoruz.

Edit: bazı yazarlar " darbe sonrası en sivil anayasalardan biri hazirlandi" demis. 27 mayısı savunanların hemen hepsi bunu savunuyor.

Kâğıt üzerinde herkese über özgürlük dagitan bu anayasa fiiliyata ne kadar geçirildi bi diyiverin ?

Cem toker in güzel bir söylemi var; dünyanın en baskıcı rejimlerinin anayasalarında bile özgürlükler überdir. Mesela kaddafi libyasi. Yaşı yetenler bilir. Kaddafi öldüğünde facebook ta " kaddafinin libyasi süpermiş olum, herkese para ev veriliyormuş. Evlenenlere binlerce dolar yardım yapıyormuş" gibi paylaşımlar yapılıyordu. Halbuki kaddafi diktatörün tekiydi. Halkı da sefildi.

Yine küba güzellemesi yapılırken " kübalılar öyle özgür böyle özgür" palavraları sıkılırken evlere internet yasağı bile 2016 yılında kalktı.

Yani kağıt üstünde sivil özgürlüklerin verilmesi hiç önemli değil. Gerçek hayatta karşılığı var mı bu önemli. Ingilizlerin yaziki hukuk kuralları yok ama hukuk sistemleri örnek olacak cinsten. Ülkemizde de sivil özgürlükler bakımından cağ mağ atlamadı darbe sonrası. Sivil özgürlükleri bu kadar düşünen kişiler, menderesli alçakça, hukuk dışı bir şekilde yargılamazdı.

Edit 2: darbe süper oldu, sivil özgürlükler getirdi diyenler 5 mart 1962 de çıkarılan tedbirler kanununu incelesin. 38. Kanunda 27 mayısı eleştirmek yasaklandı. Eleştirenlere anayasa mahkemesi dava açtı. Tabii iktidarda inönü var. Hanı nerde sivil özgürlükler? Eleştiri hakkı bile yok. Eleştiren, anayasa mahkemesi tarafından yargılanmış. Valla süper özgürlükler gelmiş. Ee 60 darbesini yapanlar ne kadar özgürlükçü ki yerine gelen ve askerin darbesi olmasa iktidar yuzu goremeyecek olan donemin hükümeti özgürlükçü olsun ?
Cumhuriyet tarihinin en demokratik anayasasının hazırlanmasına vesile olmuş darbedir.

Unutmadan: darbeci diyen gerizekalılar için "dangalaklık etmeyin, lafı oturma organınız ile anlamayın" deme hakkı saklı tutulmaktadır.
Dinsizlerin işidir.
Türk ordusunun meşru ve halktan ekseri destek bulan hamlesidir. Ordu millet elele, alçakları, hainleri, despotları, ağa düzeninden faydalanan ve destekleyen rüşvetçi hükümeti, Türk polis teşkilatını ve istihbarat teşkilatını cia kontrolüne bırakan mandacı yavşakları tam 58 yıl önce bugün devirmiştir. Ordu, milletine onur, haysiyet ve hürriyetini tekrar bahşetmiştir.
darbeyi yapan komitenin 3 üyesi hayattadır.
(bkz: mbk nin hayatta olan üyeleri)
Demokratikleşme sürecindeki Türkiye'ye ağır darbe vuran darbedir.
devrim diyen var.
gerçi devrim diyenin sike sürülecek aklı yok.
eskiden ak devrim diye ders kitaplarında okutulur ve bayram olarak kutlanırdı. aklı başında olan ve gerçek demokrasiye inanan herkes darbelere karşıdır. ancak demokrasiyi amaçlarına ulaşmak için bir araç olarak kullanan her diktatör ve çevresi 27 mayıstan ders almalıdır, çünkü bir gün kendi başlarına da gelebilir.
dinsiz chp lielrin gerçekleştirdiği tarihe geçmiş bir kara lekedir.
üzerinden tam 55 yıl geçmiştir.
Alparslan Türkeş'in darbe bildirisi:
"Sevgili Vatandaşlar, Bugün demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son müessif hadiseler dolayısıyla kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, memleketin idaresini ele almıştır. Bu harekâta Silahlı Kuvvetlerimiz; partileri içine düştükleri uzlaşmaz durumdan kurtarmak ve partiler üstü tarafsız bir idarenin nezaret ve hakemliği altında, en kısa zamanda adil ve serbest seçimler yaptırarak idareyi, hangi tarafa mensup olursa olsun, seçimi kazananlara devir ve teslim etmek üzere girişmiş bulunmaktadır.
Girişilmiş olan bu teşebbüs, hiçbir şahsa veya zümreye karşı değildir. idaremiz, hiç kimse hakkında şahsiyata müteallik tecavüzkâr bir fiile müsaade etmeyeceği gibi, edilmesine de asla müsamaha etmeyecektir. Kim olursa olsun ve hangi partiye mensup bulunursa bulunsun, her vatandaş; kanunlar ve hukuk prensipleri esaslarına göre muamele görecektir. Bütün vatandaşların, partilerin üstünde aynı milletin, aynı soydan gelmiş evlatları olduklarını hatırlayarak ve kin gütmeden birbirlerine karşı hürmetle ve anlayışla muamele etmeleri, ıstıraplarımızın dinmesi ve milli varlığımızın selameti için zaruri görülmektedir.
Kabineye mensup şahsiyetlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sığınmalarını rica ederiz. Şahsi emniyetleri kanunun teminatı altındadır.
Müttefiklerimize, komşularımıza ve bütün dünyaya hitap ediyoruz. Gayemiz, Birleşmiş Milletler Anayasası'na ve insan hakları prensiplerine tamamen riayettir. Büyük Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' prensibi bayrağımızdır.
Bütün ittifaklarımıza ve taahhütlerimize sadığız. NATO ve CENTO'ya inanıyoruz ve bağlıyız. Düşüncemiz 'Yurtta sulh, cihanda sulh'tur."
"Utancın 53. Yılı" gibi klişe tabirler yine şakirt-kemalist kavgasına dayanıyor ve aydınlatıcı hiçbir yanı yok. Darbenin Türk siyasetine etkileri neler oldu, darbeyi yapanların ütopyası neydi, Menderes'in yanlışları nelerdi, darbenin(ya da ihtilalin) küresel oyuncuları kimlerdi, darbeyi yapan subaylar nasıl bir psikoloji içindeydi, CHP'nin darbe ya da ihtilaldeki payı nedir?
12 mart'dan 11, 12 eylül'den 20 yıl önce gerçekleşmiş darbedir.
Olaylara geniş açılardan bakılırsa daha iyi anlaşılacaktır.

Burada kemalist-şakirt kavgasından farklı bir şeyler görmek istiyorum.

Benim bildiklerim:

Dp'liler(Dp'li mi kaldı amk) Adnan Menderes'in Rusya'dan borç istediği için yapldığını savunuyor.

Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum.

Chp'liler ise darbeyi Menderes'in baskıcı politikalarına bağlıyorlar.
buna darbe diyenle uludere'ye katliam, şeyh sait'e kahraman diyenler aynı kafadır...

karanlık, türk düşmanı, cemaatçi, kürt...
sonuçlarından biri şudur ya da (bkz: maksat) mı denmeli...

http://www.gazetecell.com...-sok-belgeler-h50180.html
adanaspora yapılmıştır.
süleyman demirel için 27mayıs 2013 günüdür.
görsel
--spoiler--
bu darbeden güç alan diğer bir generaller ekibi 12 mart 1971'de.. kenan evren ve çetesi ise 12 mart 1980'de siyasete darbe yaptı. bugün, eğer birileri 27 mayıs darbesini aklamaya çalışıyorsa; bilinmelidir ki bu iş aynı zamanda kenan evren'i ve çetesini de aklamak demektir.

senin darben, benim darbem olmaz. bütün darbeler, cehennemliktir.

darbeciler de...
--spoiler--
rıza zelyut
bu darbeyi suç sayan ve halkın demokratik haklarını vs.vs diye atıp tutan şakirt kardeşlerimiz bu darbeden 53 sene öncek devleti de yere göğe sığdıramıyorlar.

çok ilginç değil mi?

bir siki de kafanız güzel olduğu için değil doğrusu olduğu için eleştirin.

arbe darbedir halka karşı işlenmiş suçtur. bugünküler de aynı onlar da aynıydı. ayırmaya gerek yok.
53 yıl evvel bugün halk tüm balkonlara bayrak asmış ve ihtilali desteklemiştir.

sanıldığının aksine yine abd desteklidir.
zira menderes abd den alamadığı yardımı sscb den almak için 31 mayıs günü moskova ya uçacaktır.

bunu engellemişlerdir.

ha ihtilal olmasaydı ilk seçimde chp iktidara gelecekti.
yine olan aslında chp ye olmuştur.
ülkücü ve komünist kardeşlerimin acısını hissettiğim, utancın 53. yılı.
cehapeli zihniyetin darbe ile başbakan merhum adnan menderesi idamına götüren yolun başlangıcı.
Utancin 53. Yili.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar