bugün

3. Dünya savaşı olursa tarihin en büyük ekonomik krizi olacaktır.
rezerved.
epey bir piyasalar dökülecek. mal edinimleri genelde kriz döneminde yapılır. doğrusu budur. cashleri saklayın.
(bkz: lozan bitiyyeah)
(bkz: eczanelerde muayene ücretlerinin aşırı artması)
2023 siyasal islam ekonomik krizi. Onlar konuşur, AKP yapar!..
(bkz: sadakattan kıyma yaptırmak)
Part 1 olarak yazmıştım.
https://www.uludagsozluk.com/e/46240221/

Part2 / update
1-Fed/ abd merkez bankası 300 milyar dolarlık bankalara yardım edecek.
2- bu şu demek; enfladyonu düşürmek için parasal daraltmaya gidiyorken, ki 1 trilyon çektiler gıdım gıdım... birden tekrar para basacak! Bilmem kaç aylık sıkılaştırma buhar oluyor yani.
3- enflasyonun yükselişi bu şekilde kesin olunca... bu gelecek kesinleşince altın %3-4 arttı.
4- enflasyon artıkça part 1 de yazdığım, bankaların elindeki tahviller daha da sıçacak
5- diye.... millet küçük bankalardaki paralarını çekip dev bankalara yatırmaya başladı.
6- şimdi 187 banka riskte!
7- ancak büyük fonların, büyük bankaların da bunlarla ilişkisi olduğundan, küçük banka batarsa faraza borcunu alamayacak... zincirleme tüm sistemin göt altına gitme riski var.

Ptesi- salı şunun fiyatı uçmuş bunun ki bilmem kaç olmuş görürseniz şaşırmayın!

Şimdilik yeter update ederim salıya!
Bi kriz yok ama global krize dönme potansiyeli var... 2008 gibi vs.
3. çeyrekte başlayıp 2 3 sene sürecek buhran gibi bişey bizde zaten çoktan girdi bu sefer teğet meğet geçemedi. işsizlik aslında yüzde 40larda, sanayi düşüşte cari açık uzayda
etkileri 10 yıllar sürecek olan krizdir.
ben böyle bir volatilite öngörmüyorum.. "bölgesel" gıda "üretimi" acilen arttırılırsa bir şeyler yoluna girebilir.. yani nedir, antalya'da üretilen domates, memleket içerisinde 2000 km dolaşmayacak.. bu iş en fazla 400 km'de çözülecek.. yoksa, bir kaç sene sonra denilen tablo ile kalıcı olarak karşılaşmak olasıdır.

tabii, domates demişken, tarım ve hayvancılıktan iğneden ipliğe her şeyin sıkıntılı olduğunu düşünüyorum..
"çaya teşvik verdik".. verin zaten.. ama senede 1 kilo çay içiyoruz..
"zeytine şunu yaptık".. yaptın ama karaktersiz bazı esnaf, sıvı yağa esans damlatıp gayet kanserojen bir zeytinyağı taklidi satıyor.. gıda denetimi sıfır.
"tarımda en çok desteği biz veriyoruz".. valla eskiden destek verilmeden karnımız doyuyordu, demek ki destek dışında başka köstekler var.

bir de kira konusu var, tabii... ben mi yanlış görüyorum ama istanbul'da 4 milyon liranın altında köpek kulübesi görmedim, kiralar almış başını gitmiş.. devlet tabii kolayını bulmuş, kiraya zam sınırı koyuyor.. şimdi, milletin kredi ile aldığı eve zam sınırı koyarken, kendisi de azıcık enflasyondaki "köpüğü" alsa artık bir zahmet, millet sesini çıkarmayabilir ama mevcut hal biraz, el kesesinden bonkörlük oluyor. "avrupa'daki gibi sosyal konutlar yap 100 metrekarelik, insanlar kirada otursun, konutu bir rant aracı olmaktan çıkar" gibi bir yöntem önersem, "ne? konut rant aracı olmasın mı? o zaman zavallı müteahhitler nasıl yeni model mercedes alacak? onlara araba satan galericiler, gece kulübü sahipleri, metresler, mücevherciler.. ekonomi sekteye uğrar" gibi üzüntülü bir durum yaratacağım diye ağzımı açmıyorum..
ankara da asgari ücretle işe girip esat caddesinde 3 artı 1 hayvan gibi ev tutabilirdim, şu an o evler 10 15 k arası olmuş ev 50 senelik falan yeni binalara 20k dan kapı açıyorlar alacağın maaş 8500 tl ve yol yemek de yok artık, al sana kriz.
başladı, savaş ile çıkış yok bundan sonra 10 sene sürünürsünüz en az
ekonomi bereketi olması gerekir bence. ekonomi bereketi diyelim de ekonomi bereketi olsun.