bugün

atatürk'ten bu yana en geniş uzlaşma ile sonuçlanmış seçimdir.
aradan 2 yıl geçmesiyle anlaşılan seçim.
tam metni bir ülke de şu şekilde gerçekleşmiş seçimdir:

- cumhurbaşkanını yeni meclis seçsin, zira bu meclis halkın hepsini temsil etmediği gibi, 4 yıllık süresini doldurmak üzeredir.
+ hayır tabi ki de olmaz, ben şu an ekseriyetteyim, hem de o biçim. zira kesinlikle izin vermem.

-borsa yukarlara tırmanır-

- hayır bu kesinlikle demokratik olmaz, yaptığınız adaletsizlik.
+ öyle mi? asıl sen demokratik davranmıyorsun, halk beni seçti, ben de cumhurbaşkanını seçerim.
- iyi de kim olucak?
+ söylemem.

-borsa uçuşa geçer-

- yahu bari söyle kim olucak onun üzerinde duralım.
+ olmaz söylemem!
- söyleceksin lan!
+ söylemeyeceğim lan!
- ulan tependen baksınlar inşallah!

-barsa tavan yapar-

- bu şekilde olmayacak, sen istediğini seçtirirsin bu şekilde, bu mu demokrasi! madem yeni meclis seçmiyor o zaman halka gidelim. ya yeni meclis seçsin ya da halk.
+ olmaz, meclis seçecek!
- ulan senin gibi adamın...
+ asıl senin gibi adamın...

-borsa uuuuçar tavanı da deler-

- arkadaşlar; ya yeni meclis seçsin ya da halk seçsin, yoksa bu meclisin seçmesi hiç demokratik olmayacak.
+ hayır arkadaşlar yapmayın etmeyin erken seçim olacak, hükümet kurulacak, o zamana kadar seçilmeli, bakın aday arkadaşların düğünleri var sırf bundan ertelemek zorunda kalıyor.
- madem erken seçim var gündemde, erken seçimden sonraya bırakalım kriz de yaratmayalım, o da olmayacaksa bırak bari halk seçsin!
+ olmaz meclis de meclis!
- pfff!

-borsa'dan alımlar var-

+ arkadaşlar, tamam adayımız bu. madem bu kadar sorun oldu o zaman halk seçsin, bunun için yasa çıkartırız, ama erken seçimden sonra seçeriz.
- e madem erken seçimden sonraya bırakıcan, bırak yeni meclis seçsin!
+ ooo birader, sen de ne biçim çirkefmişin yahu... bırakalım madem sen seç cumhurbaşkanını!
- ulan ben başından beridir yeni meclis seçsin diyorum, sen bu mecliste ısrar ediyosun diye halk seçsin diyorum, madem yeni meclis oluşturulacak sonra seçilecek, o zaman yeni meclis seçsin diyorum, andaval mısın birader, bunda anlamayacak ne var!
+ hadi hadi geç bu ayakları, sen istediğim olsun diyosun hep, çocuk oyuncağı mı lan bu?!
- sen diyosun ki meclis seçsin, tamam meclisse yeni meclis. vaktimiz dar diyosan, halk seçsin. yok vaktimiz varsa yeni meclis seçsin diyorum. benim durduğum nokta: bu meclis cumhurbaşkanı seçmesin, çünkü bu meclis halkın küçük kısmını temsil ediyor ve cumhurbaşkanını adil seçemeyecek.
+ hadi hadi anlayan anladı.
- bak hadi hadi deme, uyuz olurum.
+ belli uyuz olmuşun sen, kaşınıyosun!
- ulan...

-erken seçim yapılacak, cumhurbaşkanını halk seçsin mi seçmesin mi paketi başka maddelerle birlikte seçim sonrası referanduma gidecek- -borsa'dan alımlar devam ediyor-

+ eveet, yeni cumhurbaşkanınızı seçin arkadaşlar.
-hurrraaaaaaa-
! naaptın sen, 367 kişi olmadan neyi seçiyon, 3'ün birini mi?
+ pardon abi, ama merak etme bu burda kalmaz.
! yine bekleriz.

-borsa dan alımlar o biçim olmaya başlar, ekseriyet yabancılar-

- gördüğünüz gibi seçemedi!
+ evet tüh hay allah, seçemedim, tüh tüh tüh ne yapacağım ben şimdi, keh keh keh... gördüğünüz gibi arkadaşlar, bana seçtirmiyolar, bana ezik mişim gibi davranıyorlar, bunlar "!" ve "-" beraber olmuşlar, bana cumhurbaşkanı seçtirmiyorlar, oysa ki biz neler neler olsun istedik, aydınlık yarınlara doğru bir adım daha atıcaktık, hep bu adam yüzünden, seçtirmedi bizi, ühüüüüüüüüü.
! ne alakası var ben kimseyle birlik değilim.
+ hadi len ord... pardon, hadi ordan! hep birlik içinde seçtirmediniz bana, mağdurum ben ey halkım unutma beni, ühüüüü...
- ne güzel ağlıyosun, kimden öğrendin?
+ hocam vardı, o çok güzel ağlardı, ühüüüüü.... hem bundan sanane, senin yüzünden her şey...
- ben dediğimden bir kelime dönmedim, bu meclis seçmesin dedim seçmiyor işte...
+ ühüüüüü....

-borsa bile şaşırdı, hiç kendini bu kadar folloş hissetmemişti, o da ne? biri sermayesinin yarısını buraya aktarmış, garip, bu kriz ortamına nasıl da böyle güveniyor-

- tam da dediğim gibi yeni meclis seçiliyor; arkadaşların hepsi temsil edilecek, ne yapalım artık bu şekilde iken gıkımı çıkarmam; zira demokratik ve uzlaşı içinde olsun, kimse bişeyleri dikta etmesin!
% ben de kızgınım onlara, kesinlikle uzlaşı olması lazım, zaten artık biz varken uzlaşmak zorunda, kih kih kih...
/ evet ben de uzlaşıcam...
+ uzlaşın uzlaşın, az gidin uz gidin, uzlaşın, keh keh keh...
- ne dedin?
+ ühüüüü, ne diyim işte, ühüüüü, seçtirmediniz, ühüüüüüüü!!!!
- pfff!

-yeni meclis kurulur, borsa mı? o şimdi uçuşlarda-

+ benim adayım değişmiyor, haberiniz olsun.
- tamam da kimse kabul etmicek, şimdi uzlaşalım.
+ hayır uzlaşmicam, seninle uzlaşmaya tenezzül bile etmem, benim adayım bu.
- uzlaşsak bak uzlaşmadık benim dediğimi dinlemedin kriz yaşandı borsa uçtu bilmem ne...
+ sus sus, terbiyesiz, seni faizci borsadan geçinirsin sen bi de...
- ne münasebet, ben mi sitedim uçsun diye, dediğimi dinlemedin güya ama ne dediysem yaptın.
+ bekle sen bekle... evet arkadaşlar benim adayım bu var mı seçen?
% tamam ben de kabul ediyorum adayınızı.
/ ama uzlaşacaktık...
- bu yaptığın hainlik, hani uzlaşacaktın, uzlaş diye seni seçtiler oraya.
+ sen çok konuşma! muhalefet geldin muhalefet gidicen işte, anla artık biraz anla bu siyaset, öyle herşeyi doğru yapalım arkadaşlar demekle geçmez bunlar, azcık akıllı olcan. zaten azcık akıllı olsan bu kadar destekle benim yerimde sen olurdun, git biraz akıllan da gel sonra benimle dans et.
- pfff.
+ ne oldu??? cevab veremedi!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(bkz: 28 agustos 2007)
aynı seçimle beraber türkiye'nin yüzü gülecektir..
r.t.e'nin parmağıyla gösterdiği adamı seve seve seçme seçimleri
mhp nin destek olacagini açiklamasinin ardindan çözülmüs krizdir. bu kez meclis tam olarak toplanip kararini verecektir.
solcu kesimin "toplumsal mutabakaaaaat ühühüheee" zırlamalarıyla geçmekte olan artık cılkı çıkmış seçimdir. hayır şöyle bir hafızamı yokluyorum da 2000'deki cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde hiç kimse gelip de bana sormadı bu ans'yi istiyor musun, istemiyor musun diye. madem halkın tam uzlaşıyla seçeceği biri olması gerekti o seçimde neden halkın büyük kısmının istekleri gözardı edildi?? vatandaşlarının ezici bir çoğunluka sağcı olduğu bir ülkede illa sol görüşlü birinin mi olması gerek bu ülkenin tepesinde??

kusura bakmayın ama her bir halttan sonra arkasına sığındığınız ulu önder yaşasaydı yüzünüzün tam ortasına tükürürdü.
Şahane meclisin şahane kararını merakla beklediğimizi gösteren şahane kelime grubudur.
deniz baykal'ın cumhurbaşkanı seçilecek kişinin nasıl olması gerektiğini açıkça söylemesine rağmen o kişinin atması şeklinde olacak olan cumhurbaskanlıgı seçimidir *
recep tayyip erdoğan'ın inadı tutarsa muhtemelen 2008 yılına kadar yapılamayacak seçimdir.
referandum ile halkın önüne 2 adet sandık gelirse ve demokrasiden nasibini almamış halkımız cumhurbaşkanı seçmenin kendilerine yakışır bir eylem olmadığını düşünürse seçim falan yapılamaz. milletimizin hür iradesi, cumhurbaşkanı seçme işlemini millet meclisine devreder; millet meclisi kendi arasında ortak bir aday bulup 367 kişi bir araya hayatta gelemez ve seçim süreci tekrar başlar. ya akp'nin dediği biri olacaktır ya da kimsenin dediği olmayacaktır mantığı hüküm sürmektedir.
anayasa mahkemesinin kararı bundan sonra kimsenin tek başına cumhurbaşkanı seçemeyeceğini göstermiş;( ki bence doğru bir karardır) bundan sonra seçilecek isimlerin de önünü tıkamaktan öteye geçememiştir. milletimize sorulması gereken asıl soru olan hükümet yeterince iyi mi değil mi tartışması bu bağlamda gümbürtüye getirilmektedir. kimsenin cumhurbaşkanı seçelim diye bir derdi yokken hükümet kendi başarısızlığını kapamak için "bakın bunlar size karşı çıkıyor." demek için taktik uygulamış, demokrasi, hak, hukuk gakguk derken asıl mesele olan dış ve iç borçlar, avrupa hedefi, kıbrıs ve bir çok önemli gündem maddesi askerin de olaya el atmasıyla içinden çıkılmaz bir hal almıştır.
"milli takım 2008 elemelerine gitsin."den başka derdi olmayan milletimiz, anca bu kafa ile önlerine aday olarak ümit özat gelse dahi cumhurbaşkanı seçecek kapasitedeir. bunu bilenler ise işlerine bakmaktadır.
http://www.sonsayfa.com/news_detail.php?id=43641
madde 102, son fıkra
"seçilen" "yeni" cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanı göreve devam eder.

madde 106
cumhurbaşkanının (....) ölüm, çekilme veya başka bir sebeple cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar türkiye büyük millet meclisi başkanı, cumhurbaşkanlığına vekalet eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. *
öncesinde akp yandaşı bir iş adamının chp'li bir millet vekiline "maddi,manevi ne istiyorsan söyle,yanlız meclis'e gir" dediği seçimdir. peki neden medya bundan bahsetmiyor bunu merak ediyorum.
Cumhuriyet tarihinde kapıda başının görünüp oylamada sayılan milletvekillerinin olduğu tek seçim....
türkiye tarihinin en rezil cumhurbaşkanlığı seçimidir. öncelikle "anap akp kol kola, abdullah gül cumhurbaşkanı" diyenlerin göt olduğu seçimdir. önce anap, dyp ve chp den başlamak lazım: demokrasiden bahseden bu partiler acaba hangi hakla seçimlerde halktan demokratik hakkını kullanmasını isteyecek? demokrasi popmacılığı yapan bu partilerin milletvekilleri neden demokratik haklarını kullanmadılar? bunlar seçimde seçmenlerden hangi yüzle oy kullanmalarını isteyecek? onların ne kadar yüzsüz olduklarını biliyoruz gerçi ama bu kadarını düşünememiştik.

gelelim akp'ye özellikle de arınç denen kişinin içeriye babam girse babamı bile oylamaya tabi tutucak olan bu şahısa. koskoca meclis başkan'ın hukuktan bi haber olması içler acısı.

özellikle'de chp'nin yaptığı şeyi anlatsalar fıkra zanneder gülerim. ama burası türkiye. yalnızca burda görülür böyle şeyler. anayasa mahkemesi'ni türkiye büyük millet meclisi'nden üstün görüp gidip şikayet etmeleri akıl almaz bir şey.
ikinci tara kalan. meclis başkanının 367'yi tamamlamak için her gördüğünü sayması ile dikkat çeken seçim.
ilk turda bitme ihtimali artan oylamadır.
siyasette dönüm noktalarından biri. 367 sayısı yakalanamadı ve anayasa mahkemesi bu oylamayı iptal etti, erken seçime gidildi, akp 340 milletvekili çıkardı ve yine seçim yapıldı, yine 367 yakalanamadı, yine erken seçim, akp 200 milletvekili çıkardı, bu sefer de akp katılmadı, tekrar erken seçim,...

ikiyüzlülük böyle bir şey işte, aynısını akp yapsa vatan haini olur, ne demek meclisin iradesini engellemek, ne demek meclisin çalışmasını engellemek ama chp yapınca çok güzel, demokratik,vs. halkın %34'ü oy vermiş adama, george bush ne kadar oy aldı biliyor musunuz, nasıl seçildi, %80 oy mu alması gerekiyor bir partinin iktidar olması için, aslında herkes herşeyin farkında ancak işimize gelmiyor, bugün chp'nin işine gelmiyor yarın akp'nin işine gelmeyecek, değişen isimler olacak belki.

bunları bir kenara bırakırsak başbakanı hayvan figürleriyle çizip mizah yaptığını sanan karikatüristlere salih memecan'dan bir karikatür dersi gelsin, espri nasıl yapılır, laf nasıl sokulur, ayar nasıl verilir görsünler:
http://img.sabah.com.tr/i...F8AE6A0ED54AB49E96EBo.gif
chp birsey yapiyorsa dogru olsa bile sag partiler pesinden gitmemelidirler diye dusunenlerin oldugunu gosteren secimdir. asil 4.5 yil once halkin dortte birinin oyunu alan partinin tek basina 7 yil cumhurbaskanligi yapacak kisiyi secmesine izin vermek dyp ve anap'i bitirir ve halkin gozunde akp'nin koltuk degnegi yapar. bir de anayasa mahkemesi secimi iptal ederse akp mazlum durumuna duser ve oylarini artirir diyenler var ki, allah akil fikir versin diyorum. oncelikle bir anayasa ihlali yuzunden yasanan iptal akp'yi niye mazlum yapsin. bu sonuc akp'yi yapsa yapsa sark kurnazi yapar. ikincisi, 28 subat sonrasi secimlerde fazilet partisinin ve dyp'nin oylarina bakip halkin 28 subatta alasagi edilenlere bir tokat daha vurmus oldugu gorulebilir.

diger bir konu da anayasa mahkemesi oylamayi iptal ederse bunun halkin iradesine karsi olacagi tezi. halk iradesi dedigin halkin dortte biri mi? 2002'de verilen oyla 2014'de kadar makamda halkin yuzde 75inin karsi oldugu adami tutmak mi? boyle seyler baska ulkelerde yasanmiyor derseniz, tartismali 2000 ABD baskanlik secimlerine bakin. Sonucu ABD anayasa mahkemesi (U.S. supreme court) kararlastirmis ve George Bush'u galip ilan etmistir. asil hukuka ve anayasaya saygisizlik halkin iradesine karsi olmaktir.
(bkz: 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması)
anap ve dyp nin katılmadığı seçim.chp ,atatürk ilke ve inkilap ları doğrultusunda anayasa mahkemesine gidiyomuş.yürüyüş güzergahları üstündeki askerler vatanı kurtaran chp mebuslarını görünce havaya 3 el ates edeceklermiş.
bülent arınç'ın yoklama yapmaması ve yoklama taleplerini reddetmesi ile daha çok uzun süre gündemimizde kalacağı belli olan seçim.
demokrat parti geleneğini sürdürdüklerini iddaa eden iki partinin** chp'nin peşine takılarak hiç de böyle olmadıklarını görmemizi sağlayan seçimdir.
dyp ve anap'ın birinci tur seçimlerine katılmayacaklarını açıkladığı seçim.