12 eylul 1980 

/ 10
kapat
  1. turkiye cumhuriyeti'nin yasadigi son askeri darbe tarihi.
    #47295 (vernon sullivan, 31.01.2006 20:23)
  2. son karmaşanın dindiği unutulmaz tarih.
    yaw biz göremedik heyecanlıymış aslında be...
    #47315 (Mosquito, 31.01.2006 20:34)
  3. Amerika'ya bağlı kontrgerillanın hazırladığı olayların sonucunda meydana gelen karışıklık neticesinde gerçekleştirilen askeri darbe.. (bkz: destabilizasyon ve dezenformasyon)
    #47327 (Enver Paşa, 31.01.2006 20:50)
  4. Bir neslin susturulup fislendiği turkiyenin tarihindeki en karanlik sayfa
    #47389 (gkbayrak, 31.01.2006 21:35)
  5. türkiyenin avrupaya ekonomik entegrasyonunun sağlamak amacıyla nato kontrolunde yapılmış darbedir... (Hot Money And The Politics Of Debt isimli kitapta da açıkça böyle yazar...)
    ayrıca (bkz: our boys did it)

buradaki entegrasyondan kastın ne olduğu, neyin neremize entegre edildiğini söylemeye gerek yok heralde...

üstelik bu katliam için görevlendirilmişlerin (bkz: kenan evren) hiç utanmadan atatürk adını ağızlarından düşürmemeleri tükürük bezlerimdeki salgıları üç kat arttırıyor...
    #47574 (cartman, 31.01.2006 23:06)
  6. aynı dönemde tüm dünyada da görülmüş olan birçok benzer olayların türkiye ayağı.bu olaya kaostan kaynaklanan düzen(ordo ab chao) da denilebilir çünkü anarşi ortamı yaratılıp düzen vaadi ile yönetime el konmuştur. (bkz: kaostan kaynaklanan düzen)
    #47587 (yıllaryılı, 31.01.2006 23:11)
  7. türk dil kurumu ve türk tarih kurumunun kapanmasına yol acan darbenin tarihi.
    #47590 (shwin, 31.01.2006 23:13)
  8. günümüz susak ağızlı , jole beyinli , düşünmeyen , üretmeyen , apolitik , tiki gençliğin tohumlarının atıldığı tarihtir .

anlamadığım şey şudur :

amacınıza ulaştınız efendiler! şimdi neden bu gençlik şöyle bu gençlik böyle şeklinde anolojiler yapıp koltuklarınızı kabartıyosunuz ?
    #60577 (peter tırpan, 10.02.2006 19:37)
  9. devam bolumu icin (bkz: 28 subat).
    #60587 (child, 10.02.2006 19:44)
  10. amerika tarafından atatürkçülük maskesi altında yaptırılan ülkücü ve solcuların üzerinden silindir gibi geçen ve ilerleyen yıllarda siyasetle ilgilenmekten korkan boş gençlik yaratan kanlı ihtilal
    #77699 (gencturk34, 20.02.2006 13:14)
  11. ardından 82 anayasası hazırlanmış,danışma meclisi ve milli güvenlik konseyinin onayından geçtikten sonra halkın oyuna sunulmuş,akabinde kabul edilmiştir.

1982 Anayasası'nın 3 maddesi, 1987, 1995 ve 2004 yıllarında yapılan anayasa değişiklikleri ile tümüyle yürürlükten kaldırıldı.Anayasa'nın siyasi yasaklarla ilgili Geçici 4. maddesi, 1987 yılında düzenlenen halkoylamasıyla,Sendikalara siyaset yasağı getiren "Sendikal faaliyet" başlıklı 52. madde de, 23 Temmuz 1995 tarihli 4121 sayılı yasayla,Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile ilgili 143. maddesi*,7 Mayıs 2004'de tümüyle yürürlükten kaldırıldı.
    1999 değişikliği ile DGM'lerde yer alan subay üyelerin yerine sivil yargıçların atanması ilkesi getirildi.Bunun dışında Anayasa'da 9 kez yapılan değişikliklerle, bazı maddelerin fıkraları da metinden çıkarıldı.
    #208591 (mozambik tavsani, 03.05.2006 15:38)
  12. houston rockets ın dev cinli pivotu* yao ming in doğduğu gün.
    #208701 (ranger65, 03.05.2006 16:29)
  13. bir şehirden diğerine taşınılacak en son gün ama biz taşınmıştık.yolda hatırladıgım kadarıyla defalarca askerler durdurmustu.Unutmadan;biz sabah ezanıyla yola cıkmısıtk.evet ailecek kamyondaydık;kamyoncu öz dayımdı.
    #208749 (esteban, 03.05.2006 16:51)
  14. 1980 ihtilali'nin her seneki yıldönümü .. (bkz: 12 eylül 1980)
    rahmetlik * barry white ustanın doğum günü..
    ayriyetten benim de doğum günüm .. *
    #242470 (postsinaptik golge, 14.05.2006 03:09)
  15. 11 eylülden sonraki gün olması da önemli bir özelliği
    #242471 (Sharlatan, 14.05.2006 03:11)
  16. "bizim çocuklar başardı"
    bu söz...amerikalıların darbeden sonra komutanlarımız hakkında söyledikleri sözdür.aslında bu tek cümle bile çok şey anlatmaktadır.anlayana tabii...
    #386590 (gothic evil, 30.06.2006 11:58)
  17. Türkiye cumhuriyeti tarihindeki en karanlık sayfa. düşünen Genclik 12 eylul sabahı aniden susturulmuş , önceden kimlikleri tespit edilenler bir bir toplanmış , hapse girenlerin çoğu dışarı cıkamamış , bir çoğu işkencelere maruz kalmış dışarı çıkınca fazla yaşamamıştır. Bu arada bu gencliğin çoğunluğu universite öğrencisiydi , çapulcu değildi.
    #386625 (yamuq, 30.06.2006 12:14)
  18. gençliğin asimile edilmesi ve apolitik, ruhsuz robotlar yaratmak için caddelerde, parklarda, üniversitelerde, beyinlerde postal seslerinin duyulduğu, hala yankılandığı gündür.
    #493958 (cthullhu, 03.08.2006 21:15)
  19. kimine göre iyi olayların, kimine göre kötü olayların olduğu türkiye cumhuriyeti siyasi tarihine kara bir leke olarak yansıyan malum olayların olduğu * gündür.
    #493971 (hunlu, 03.08.2006 21:18)
  20. (#454987)
    #493991 (arude50, 03.08.2006 21:23)
  21. siyah bir gün..simsiyah..ülkenin üzerine çöreklenen ve hala etkisinden kurtulunamamış darbe..

(bkz: apolitizasyon)
    #502159 (InsomniaC, 05.08.2006 18:30)
  22. düşündüğünüz için tutuklandınız.
    ülkenizi sevdiğiniz için tecavüze uğradınız.
    sorguladığınız için öldürüldünüz.
    bir akıma darbe vurulan tarihtir bu tarih.
    şerefini,a.b.d.li generallere satan kumandanların,kendi aydınlarını aciz köpekler gibi yokettiği tarihtir bu tarih.
    sayısız kitap yakıldı...içinde kitap olan evlerin sahipleri tutuklandı.
    sarhoş polisler,karakol köşelerinde genç kızlarımızın ırzlarına geçtiler...bağırta bağırta...
    ve manda başa geldi,artık o bir darbe dedeydi.önce anayasaya değiştirildi,sonra da beyinler
    görevini çok iyi yaptı darbe dede , efendileri onunla gurur duyuyordur.
    #502187 (gothic evil, 05.08.2006 18:37 ~ 18:41)
  23. 12 Eylül 1980 günü sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri, emir-komuta zinciri içinde yönetime doğrudan el koydu. Darbeyle birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan 5 kişilik bir Milli Güvenlik Konseyi kuruldu.

MGK Başkanı Kenan Evren darbenin gerekçelerini aynı gün öğle saatlerinde yaptığı radyo ve televizyon konuşmasında kamuoyuna açıkladı. Yine aynı gün yayımlanan 1 numaralı MGK bildirisi şu satırları içeriyordu:

"MGK devlet yönetimine doğrudan el koymuştur. Her türlü siyasi faaliyet her kademede durdurulmuş, parlamento ve hükümet feshedilmiş, bütün parlamenterlerin yasama dokunulmazlıkları kaldırılmıştır. Bütün yurtta sıkıyönetim ilan edilmiş, ikinci bir emre kadar sokağa çıkmak yasaklanmış, yurtdışına çıkışlar durdurulmuştur. Yasama ve yürütme yetkileri MGK tarafından kullanılacak ve kısa zamanda bir bakanlar kurulu oluşturularak yürütme sorumluluğu bu kurula bırakılacaktır."

Bu arada siyasi parti başkanları MGK kararıyla, "can güvenliklerinin sağlanması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin koruma ve gözetiminde" belirli yerlerde ikamete tabii tutuldular. Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit, Gelibolu Hamzakoy'a, Necmettin Erbakan'da izmir Uzunada'ya gönderilirken, bazı milletvekilleri ile DiSK'in üst düzey yöneticileri gözaltına alındı.

Aynı gün yayınlanan 2 numaralı bildiriyle ülke genelinde saptanan 13 sıkıyönetim bölgesine 13 general sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Yine aynı günkü 7 numaralı bildiriyle Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay dışındaki bütün derneklerin faaliyetlerinin durdurulduğu kamuoyuna duyuruldu.
    #524194 (lilith, 11.08.2006 00:16)
  24. türk halkına demokrasi fazla görülmüş, olaya hemen el konulmuştur ve bunu yapanlar hala yargılanmamakta*dır.bugünkü düşünmeyen, siyasetten ve dünyadaki siyasi gelişmelerden bihaber gençliğin tohumları atılmıştır.her özelliğiyle türk siyasi tarihinin en kara günüdür.bugün bir arkadaşıma sorduğumda "bilmiyorum ki o gün ne olmuş" cevabını aldığım tarihtir.

edit : idare hukuku dersinde öğrendik ki yüksek askeri şura kararları yargılanamıyormuş. evet. ne biçim idari yargı kardeşim bu?
    #524232 (uieat, 11.08.2006 00:23 ~ 07.08.2007 01:19)
  25. 1- Türk Silahlı Kuvvetleri, sabaha karşı ülkenin yönetimine el koydu. Parlamento ile hükümetin feshedildiği, siyasî parti ve sendikaların faaliyetlerinin durdurulduğu açıklandı. Kurulan Millî Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in yönetimi ele aldığı sabaha karşı 04.00'de Türkiye radyolarından halka duyuruldu.

2- Genelkurmay Başkanı ve Millî Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzasıyla yayınlanan 1 numaralı bildiride, «Türkiye Cumhuriyeti devletinin son yıllarda iç ve dış düşmanların tahrikleriyle varlığına, rejimine ve bağımsızlığına yönelik fikri ve fizikî haince saldırılar içinde olduğu» belirtilerek, «işte bu ortam içinde Türk Silahlı Kuvvetleri de iç hizmet kanununun verdiği Türkiye Cumhuriyetini koruma ve kollama görevini Yüce Türk Milleti adına emir ve komuta zinciri içinde ve emirle yerine getirme kararı almış ve ülke bütünlüğünü korumak, millî birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlenmesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmaktır. Parlamento ve hükümet feshedilmiştir. Parlamento üyelerinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır.» denildi.

3- Millî Güvenlik Konseyi'nin 2 numaralı bildirisinde, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Üruğ'un istanbul Sıkıyönetim Komutanlığına, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel'in Konya, Niğde,Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat illeri Sıkıyönetim Komutanlığına,3. Ordu Komutanı Orgneral Selahattin Demircioğlu'nun Erzincan, Gümüşhane, Giresun, Trabzon, Rize, Ordu, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Samsun ve Sinop illeri Sıkıyönetim Komutanlığına, Donanma Koramiral Nejat Serim'in Kocaeli, Bursa, Bilecik, Sakarya Bolu ve Zonguldak illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hüsnü Çelenkler'in Çanakkale ve Balıkesir illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Recep Ergun'un Ankara, Çankırı, Kastamonu illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Adnan Doğu'nun Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nevzat Bölügiray'ın Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Hatay illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yaman'ın Diyarbakır, Mardin, Urfa,Siirt, Hakkari ve Van illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Sabri Deliç'in Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş ve Bitlis illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Canbazoğlu'nun Erzurum, Ağrı, Kars ve Artvin illeri Sıkıyönetim Komutanlığına; Birinci Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Tevfik Alpaslan'ın Eskişehir, Kütahya, Afyon illeri Sıkıyönetim Komutanlığına atandıkları bildirildi.

4- Mili Güvenlik Konseyi'nin 4 numaralı bildirisinde, «Millî Güvenlik Konseyi'nin, Başkan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, üye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, üye Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, üye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer, üye Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan teşekkül ettiği ve Millî Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliğine Orgeneral Haydar Saltık'ın atandığı bildirildi.

5- Millî Güvenlik Konseyi'nin 5 numaralı bildirisinde, «Bütün hava ve deniz limanları ile hudut kapılarının çıkışa kapatıldığı, ancak Trakya'da yurt dışına hava ve karayolu ile çıkacak yurt dışında çalışan işçi ve yabancı turistlerin çıkış yapabilecekleri bildirildi.

6- Millî Güvenlik Konseyi Başbakanı Orgeneral Kenan Evren tarafından yayınlanan 6 numaralı bildiride, «Aziz silah arkadaşlarım sizlere üstün gayret ve liyakatle yürürttüğümüz hizmetleriniz yanında yüce Türk ulusunun refah ve mutluluğunun sağlanması için anarşi,terör, bölücülük ve komünsit, faşist, fanatik, dinsel ideolojilerle mücadelede başarılı olacağınıza kesin inanç beslediğim tarihi ve şerefli bir sorumluluk tevdi ediyorum.» denildi.

7- Genelkurmay ve Millî Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzasıyla yayınlanan 7 numaralı bildiride, «Siyasî parti faaliyetlerinin yasaklandığı, parti bina ve tesislerinin Sıkıyönetim ve Garnizon Komutanlıklarınca emniyet ve kontrol altına alınacağı; kamu düzeni ve genel asayiş gereği olarak DiSK, MiSK ve bunlara bağlı sendikaların faaliyetlerinin durdurulduğu, bu kuruluşların yöneticilerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin güvencesi altına alındığı ve Türk Hava Kurumu Çocuk Esirgeme Kurumu ile Kızılay hariç diğer bütün derneklerin faaliyetlerinin durdurulduğu» bildirildi.

8- Milli Güvenlik Konseyi'nin 8 numaralı bildirisinde, «Türk Silahlı Kuvvetlerinde belediyeler ve KiT'lerde özel devlet kuruluşlarında çalışan tüm memur, sözleşmeli ve ücretli personelin emeklilik, istifa ve işten ayrılmalarıyla yeniden yapılacak atamalar ikinci bir emre kadar durdurulmuştur.» denildi.

9- Ankara Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Recep Ergun taratından yayınlanan bildiride, CHP, AP ve MSP Genel Başkanlarının bir süre için Silahlı Kuvvetlerin güvencesi altına alındıkları bildirilerek,evinde bulunmayan MHP Genel Başkanı'nın kendisinin güvenlik amacıyla bulunduğu bölgedeki askerî birliğe müracaatı istendi.

10- Genelkurmay ve MGK Başkanı Orgeneral Kenan Evren, saat 13.00'de Türkiye radyo ve televizyonlarında bir konuşma yaptı. Orgeneral Evren «8 aylık süre içinde yaptığımız sayısız uyarılara rağmen hemen hemen bu tedbirlerin hiçbirine yasama ve yürütme organlarıyla diğer anayasal kuruluşlardan yeterli bir cevap alınamamış, bu konuda müspet faaliyetleri de izlenememişir.» diyerek, «Vatandaşlarımın birbirlerinin hak ve hukukuna saygılı olmalarını, sevgi içinde kırgınlıklarını unutmalarını, hepimizin bu mübarek topraklar üzerinde aynı haklara sahip bir Türk vatandaşı olduğumuzun idraki içerisinde olarak, yeni yönetime yardımcı olmalarını, vatanperverlik ve asil karakterlerinden bekler, mutlu ve aydınlık yarınlar dilerim.» şeklinde konuştu.

11- Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ilter Türkmen NATO ülkelerinin Türkiye'deki Büyükelçilerini topluca makamına davet ederek,ordunun yönetime el koyması hakkında bilgi verdi ve askerî yönetimin «Başta NATO olmak üzere Türkiye'nin dahil olduğu ittifaklara ve ilkelerde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını» açıkladı.
    #527699 (lilith, 11.08.2006 20:19)
/ 10
© 2008 - uludağ sözlük

12 eylul 1980 başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. 12 eylul 1980 ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu 12 eylul 1980 nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» turk kizlari » iyilesmeyen yaralar » kazanan baris olacaksa pkk ile yataga girerim » full metal jacket » slideshare com » till there was you » ah muhsin unlu » armenian navy band » yatak odasinda takimli nevresim kullanan cift » turk uz butun baslardan ustun olan baslariz » ib » turkiyede ziraat muhendisi olmak » araba arkasi yazilari » yildiz teknik universitesi » the offspring » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » herild yani » kizim olmadan asla » asante » regl sancisi cekenlere oneriler » seriatcilarin devrimcileri keklemesi » kalabalik yerlerde sozluk okuyamamak » maden muhendisi » mehmet ali birand » seri eksi oy veren ibne » sessiz konusunca karsindakinin de sessiz konusmasi » eksileri umursamayan yazar » mustafa kemal bayirbag » dibutil suksinat » 10 ekim 2008 gorukle deki jandarma hareketliligi » eski sevgililer gecidi olarak istiklal caddesi