bugün

entry'ler (11)

30 ağustos zafer bayramı

"Ya istiklal, ya ölüm." Diyen şanlı ulusun şanlı zaferi...

simav

Kütahyanın en güzel ilçelerinden biridir. Yeşil simav diyede anılır ki bu yeşil sıfatı laf olsun diye söylenmemiştir, karadeniz de bile göremeyeceğiniz dağlara, yaylalara, ormanlara sahiptir. Simavlıların deniz diye adlandırdığı(kurutulan simav gölünden dolayı) ovası çok verimlidir ve bu ovada yetiştirilen simav fasülyesi ülke çapında isim yapmıştır. Ayrıca eynal ve naşa kaplıcaları ege bölgesinin en önemli jeotermal kaynaklarındandır. Bu sıcak sular şehrin ısıtmasında ve seralarda tarımsal üretimde kullanılır. Bu jeotermal kaynakları fay hattına borçludurlar ve bu yüzden çok sık deprem olur.

Halkı çok canayakındır ve ticari konuda kafaları zehir gibidir, simavlılar için sıfırdan başlayıp trilyoner olmak çok zor değildir. Konuştukları türkçeyi ise ilk başlarda anlamanız pek mümkün değildir, çok hızlı konuşurlar ve ilk defa duyduğunuz yüzlerce farklı kelime kullanırlar ama zamanla içlerinde yaşaya yaşaya konuşmalarını anlar hatta onlar gibi konuşmaya başlarsınız.

15-20 yıl önce 100 binden fazla nüfusuyla kütahyanın en büyük ilçelerindendi ama son yıllarda çok fazla göç vermiştir özellikle almanya ve izmire hatta simavlıların deyimiyle izmirde simavdakinden çok simavlı vardır bu yüzden her simavlı nın izmirle az çok bir alakası vardır.

Uzun lafın kısası kendi halinde kendi yağında kavrulan, yurdumuzun cennet köşelerinden biridir. Olur da bir gün simav a yolunuz düşerse gövecini yemeden, fasulyesinden almadan, eynalda bir hamama girmeden ve gölcük yaylasında ciğerlerinize bayram ettirmeden sakın ola dönmeyin.

söke

aydın ın gelişmişlikle gelişememişlik arasında kalmış bir garip ilçesi. Balat ovası da denilen söke ovası, ege bölgesinde en iyi pamuğun yetiştirildiği topraklar. Bu yüzden pamuk üretimi halkın önemli bir geçim kaynağı ve bu işten deli paralar kazanıyorlar. ama gel gör ki şehir dökülüyor sokaklar, mahalleler bir 30-40 yıl öncesine ait sanki. Şehrin içinden geçen dereyi belediye ıslah etmemeye kararlı heralde. O derenin hali nedir gözünüzü sevim.

Şehrin genel olarak kozmopolit bir yapısı var, Her telden insan bulmak mümkün. Yörükler ve girit göçmenleri ilçenin yerlilerini oluşturuyor ve savuca, sazlıköy gibi mahallelerinde doğulu nüfus yoğun.

Uzun lafın kısası bodrum yolundaki outlet ve çöpşişcileri dışında pek elle tutulur bir şeyi yok. Bir kuşadası, nazilli olamamış vesselam.

hümeyra

Yaşlandıkça güzelleşen kadın.

nazlı öksüz

Bütün dünya sussun, bu ablamız türkü söylesin. O derece bir sesi vardır. Bir eskisehir türküsü olan bu dağlarda bağ olmaz ı öyle güzel yorumlamıştır ki her dinlediğimde böğrüme bir öküz oturur.

lg g4

2015 kasım ayında aldığım biricik kankim, 2016 ağustos ayında bootloop sorunu ile hakkın rahmetine kavuştu. Şimdi bazı çok bilmişler gelip; efenim siz telefonu hor kullanmışsınızdır diyebilir, onlara sadece şunu sölemek istiyorum; benimle birlikte yakın dönemlerde alınan çevremdeki 8 lg g4 ün hepsi şu anda serviste. ki ben biricik kankimi bir kere bile düşürmedim, deri kapağında en ufak bir dezenformasyon bile yoktu.

kısacası her yönüyle mükemmel bir aletti özellikle kamerası, görüntü kalitesi, genel hızı vb... ama, lakin, fakat lg nin kendisinin de kabul ettiği kronik hata yüzünden şu anda pek kimsenin elinde lg g4 göremezsiniz.

bakalım verdik servise bekliyoruz. kuzenime 61 gün sonra para iadesi yaptılar, bir arkadaşıma cihazın yenisini verdiler. ben ve diğer 6 kişi beklemedeyiz. bakalım bize ne diyecekler.

Edit:sevgili lg tarafından para iadesi ile ödüllendirildik. Milletin elinde lg g4 kalmadı resmen.

manavlar

Yörüklerden çok daha önceleri yerleşik hayata geçmiş eskinin yörük türkmenleri.

Sakarya, bolu, ankara, bilecik, kocaeli, bursa, düzce, kastamonu, eskişehir, kütahya, afyon gibi illerin nüfusunun önemli bir kısmını teşkil ederler.

Bağ bahçe işlerinde çok beceriklidirler. inek, manda vb. büyükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer uzmanlık alanlarıdır. Koyunla, keçiyle pek araları yoktur, etini de pek sevmezler. O da yörüklerin işidir ama onlarda büyükbaş hayvan bakımından pek anlamazlar. Bununla ilgili eskişehir-kütahya civarında bir söz vardır; "Yörük danadan manav tekeden süt sağmaya kalkar."

Vesselam iyi insanlardır. Bir manav yörük melezi olarak söyleyeceklerim bu kadar.

akhisar

Manisa'nın il ayarında ilçelerinden biri (diğerleri turgutlu, salihli, soma, alaşehir, olarak sıralanabilir) ve nüfus olarak manisa'nın en büyük ilçesi.
izmir istanbul yolu üzerinde bulunan ilçe; verimli akhisar ovasının ortasına kurulmuştur. izmir'e 90 km manisa merkeze 50 km uzaklıktadır.
ilçenin başlıca geçim kaynağı tarım ve sanayidir. Akhisarlıların kendi deyimiyle, insan eksen biter dedikleri akhisar ovası oldukça verimlidir. Özellikle tütün ve zeytinden halkı ciddi paralar kazanır. Eskiden tütün konusunda markalaşmış akhisar, son yıllarda zeytiniyle de ülke pazarında adından söz ettirmeye başlamıştır. Sanayi de ise keskinoğlu fabrikaları ve zeytin, zeytinyağı fabrikaları önemli yer tutar. Kısacası ekonomik hacmiyle akhisar çoğu ile kafa tutar.
Halkın yaklaşık yüzde 60 ını osmanlı döneminde bölgeye yerleştirilmiş yörük türkmen aşiretleri oluşturur. Yüzde 30 luk kısmını balkan savaşları ve mübadelede getirilen makedonya ve yunanistandan(özellikle drama, serez, iskeçe bölgesi) gelen muhacirler oluşturur. Yüzde 5 lik kısmını kütahya-emetliler ve balıkesir-sındırgılılar, son yüzde 5 lik kısmını ise doğu illerinden gelen vatandaşlar oluşturur. Vesselam kozmopolit bir ilçedir akhisar ama genel olarak yörük türkmen kültürü baskındır ve halk yaygın olarak klasik ege şivesi ile konuşur.
Sosyolojik yapı olarak biraz arada kalmıştır. manisa ilçeleri arasında ne turgutlu kadar muhafazakar ne de salihli kadar sol cenahın kuvvetli olduğu bir ilçedir ama genel olarak iktidarda kimin atı varsa ona binerler.
Uzun lafın kısası iyidir hoştur akhisar kendi halinde sevimli ve canlı bir ilçedir. Olurda yolunuz düşerse meşhur akhisar köftesini yemeden, zeytin ve zeytinyağından almadan geçmeyin.

torbeşler

Müslüman makedonlardır efenim. Pomaklar(müslüman bulgarlar) ile yakın akrabalıkları vardır. Fakat büyük bir çoğunluğu kendilerini çoğu balkan toplumu gibi evlad-ı fatihan olarak görürler ve konya karaman bölgesinden balkanlara gönderildiklerine inanırlar. istanbul bayrampaşa, kütahya, bursa, tekirdağ, izmir karşıyaka, izmir buca ilçesinin kozağaç mahallesi yoğun olarak yaşadıkları bölgelerdir. Iyi, temiz insanlardır vesselam.

hisarlı ahmet

Kütahya merkezde, vazonun hemen yanında bir heykeli vardır. Ama ne yazıkki çoğu yeni nesil kütahyalı o heykelin kim olduğunu bilmez, onlar için elinde saz, kasketli emmidir o. Bilmez ama onun derlediği türkülerden; kütahyanın pınarlarını, elif dedimi, feracemin ucu sırmayı veya a istanbulu veya ben kendimi gülün dibinde buldumu duysa burnunun direği sızlar, gurbetteyse aklına memleketi gelir. Olsun varsın gençler bilmesin, bir sivas için aşık veysel neyse, bir kırşehir için neşet ertaş neyse, kütahya için de hisarlı ahmet o dur. biz bilen kütahyalılar için.

izmir

Türkiyenin oransal olarak istanbul, bursa, antalya, mersin, ve gaziantep ile birlikte en çok göç alan illerinden biridir. Bu göç artık ciddi boyutlara ulaşmıştır ve maalesef diğer kentler gibi izmirin altyapısı buna hazır değildir. Günden güne daha da keşmekeş olan trafiği, kontrolsüz çarpık yapılaşması, suç oranlarında hızlı artış olması bu göçün acı sonuçlarındadır. Ama diğer yandan özgürlüğün dibidir izmir, gençliğin en güzel yaşanacağı kenttir izmir, alsancak da çimlerin üstüne oturup o denizin kokusunu içinize çekmek dünyanın en güzel anıdır hele bide sigaranızı daha yeni yaktıysanız.