bugün

tc nin kürtlere uyguladığı asimilasyon politikası

bu tezi savunan kürtçülerin, milliyetçilikten şikayet etmeye hakkı yok; daha ilginci karşı çıkan türk milliyetçisi(!) arkadaşlar.

devletlerin yönetim biçimini yorumlarken, içinde bulunulan döneme, koşullara, o dönemdeki mevcut olan diğer yönetim biçimlerine bakılarak yorum yapılmalıdır.

şehir devletleri, beylikler, ulus devletler, federasyonlar.. bunlara hep bu mantıkla yaklaşılmalıdır. elbette ki istisnalar olacaktır ama genel itibariyle tavır, anlattığım şekilde olmalıdır.

mustafa kemalin, türkiye devletini ulus devlet olarak belirlemesi, yine cumhuriyet rejiminin benimsenmesi de aynı mantıkla seçilmiş bir durumdur.

ulus devletin, aidiyetindekileri sana göre asimile etmesi ya da bir başkasına göre uluslaştırması kadar normal bir şey yoktur. zaten hedeflenen de budur.

ismet inönünün, mustafa kemal tarafından görevlendirilerek bir rapor hazırlaması istenmiştir. inönünün hazırladığı raporda aynen şu ifadeler geçmektedir: (kaynak vermezsem götçü olurum * saygı öztürkün kasadaki dosyalar kitabı) "kürtler türkleşmek için çok hevesliler.".

ancak gelinen noktada, uluslaşma projesi başarıyla tamamlanamamıştır.

"bunu asimile etmek ne kadar çağdışı yeaa" ya da "olum biz türküz, asimile etseydik sizin ananız bacınız kalmazdı" tipi sığlıkla yorumlamak yerine gerçekçi şekilde yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.

evet, şimdi saldırın beyler eksi butonuna.

edit: başlık sahibi haksız olarak provokasyonla suçlanmıştı; düzeltildi.