bugün

türkiye de 77 bin cami olması

trajikomik bir durumdur. açıkçası, ülkemizde birçok eksiklik varken bu kadar caminin olması gereksizdir diye düşünmekteyim. neden diye soracak olursanız, insanlar ibadeti evlerinde kendi başlarına da yapabilirler. ezan sesi zaten sizi namaza davet eder. allah'la sizin aranızda olan bu olay için başkalarına gerek yoktur. tabi ki cuma günleri camilerde toplanıp, namaz kılınması farzdır. (bunun amacı, ibadetin birlikte yapılarak, insanların zengin - fakir, genç - yaşlı, güçlü - zayıf, güzel - çirkin demeden yan yana namaz kılmalarıdır. Çünkü allah'ın gözünde tüm insanlar eşit değerdedir, kimse bir diğerinden üstün değildir) ama bu haftada bir gündür ve ayda 4 gün kullanılması farz olan bir yer için 77 binlik bir rakam çok fazladır.
gelelim sağlık konusuna. bu konu hayati önem taşır ve birçok hastalık olduğundan, her zaman kendi başınıza halledebilme şansınız yoktur. misal ailenizden biri kalp krizi geçiriyor.* yapabileceğiniz en mantıklı şey ambulans çağırmak ya da hastaneye götürmek. bunun için de zaman çok önemli. yakınınızda hastane olması, ulaşımın kolaylığı bunlar hayat kurtaran faktörler. ya da eğitim alanına bir göz atalım. ülkemizde hala yaşadığı yerde okul olmadığı için okuyamayan binlerce çocuk var. ama gidip baksanız, okulu olmayan o köylerde en az iki tane cami görürsünüz. bu iki caminin biri okul olsa, bu çocuklar okusa, bilinçli, düşünen, üreten beyinler olarak ülkelerine faydalı olsa fena mı olur?
camiye gitmek isteyen insan her zaman, istediği vakit gidebilir, kaldı ki ülkemizde camiye giden insan sayısı da fazla değildir. öyle olsa, bu camiler bomboş kalmaz, bakımsızlıktan çürümeye terk edilmez. mesela kendimden örnek vereyim, kocatepe camisine çok yakın bir yerde oturduğum için sürekli oradan geçiyorum. cumalar da dahil olmak üzere hiçbir zaman orada bir insan yoğunluğuna, bir kalabalığa rastlamadım. bu durum sadece asker cenazelerinde oluyor ki, onda da tören yapıldığı için bir sürü insan, bir sürü asker geliyor. bahsi geçen cami, ankaranın en meşhur camisi. bunu gördükçe aklıma şu soru geliyor. bu kadar büyük, merkeze yapılmış olan, böyle güzel bir camiye bile bir avuç insan geliyorsa, diğer camiler ne durumdadır acaba.
camileri hayırseverler yapar, doğrudur. peki bu hayırseverler neden cami yerine okul, hastane yapmaz? cevabı çok basittir. cami dini bir simgedir ve ülkemizde üstünden en çok para kazanılan, en çok gösteriş yapılan şey dindir. bu hayırseverler okul açsa, üç beş kişi taktir eder ama cami yaptırsa en kral müslüman, en örnek insan olurlar. bu şekilde de kimse onlara yaptıkları dolandırıcılıkları, milleti nasıl soyup soğana çevirdiklerini, vermedikleri fitreleri, zekatları sormazlar. neden, çünkü adam cami yaptırmış, dini bütün bir insan, yaptığı her şey helal, kazandığı her para alnının teridir. böyle saf insanların olduğu bir ülkede, adam cami yaptırmasın da ne yapsın?
ha, çok zengin bir ülke olursun 150 bin okulun, 200 bin hastanen olur, bütün sistemlerin takır takır çalışır, hiç kimse mağdur olmaz, kimsenin eğitim ve yaşama hakkı elinden alınmaz, o zaman cami sayın bırak 77 bin olsun, hatta daha fazla olsun, kimsenin itirazı olmaz. ama bu kadar eksikliğin olduğu, bu kadar yanlışlarla dolu bir ülkede 77 bin cami lüks, hem de çok lüks..

not: gerçekler acıdır.