bugün

akustikmolotof

(bkz: ben sen o/#9445615)

bana göre hiç tartışmasız kisil ile birlikte sözlüğün en iyi yazarı. ancak bu tıpkı kisil'i eleştireye tutmam önünde bir engel olmadığı gibi bu değerli yazarı da bir eleştiri süzgecinden geçirmeme engel değil. uzun zamandır gerek eski nicki sanalmolotof ile gerek yeni nicki ile takip ettiğim bu yazarın garip bir şekilde "marksist" bir paradigmadan "ulusalcı" bir paradigmaya kaydığını görüyor ve bundan üzüntü duyuyorum. "kerameti kendinden menkul" bir anlayış ile "kendisi gibi düşünmeyen" insanları "cahil" "aptal" "ezilmeyi hakeden bir böcek" olarak görmesi paradigmasının "marksist" bir paradigmadan ulusalcı bir paradigmaya kaydığının önemli bir göstergesini oluşturuyor. türkiye'eki ve hatta dünyadaki işçi sınıfının profilinin muhafazakar-dindar-milliyetçi çizgide olması yazarın bu yaklaşım biçimi ile bu kesime bir "sınıf" bilinci kazandırmasını imkansız kılıyor. türkiye solunda görülen "herşeyin en iyisini ben bilirim" anlayışı sosyalist mücadeleye a priori bir yenilgiye uğratıp sonra bir de bu yenilginin nedenini "eğitimsiz işçi sınıfının üzerine atma" gafletine düşülmesini sağlıyor.

"zincirlerinden memnun bir köle toplumu" olarak en çok korktuğu toplum biçimini anlatmaya çalışan adorno "zincirlerinden memnun" olan bu insanları hiçbir zaman aptal olmakla , böcek olmakla suçlamamıştır. çünkü kapitalist sistemin "yanlış bilinç" olarak ifade edilen ideolojisi söz konusu insanların sömürü koşullarını "sorunsallaştırması" için bir engel oluşturmuş ve bu çözülüşü sağlayacak şeyin işçi sınıfı gibi eğitimsiz kitlelerin "sınıf bilinci" kazanması olduğu vurgulanmıştır. ikameci bir anlayış ile "devrim olacak ise onu da biz yaparız " deyip işçi sınıfının dönüşümünün imkansız olduğunu vurgulayan tavırlar marksizmile açık bir şekilde çakışmaktadır. çünkü marks ifadesi ile;" bu devrim işçi sınıfının kendi eseri olacaktır.".

yazarın eğitimsiz bir kitle olarak gördüğü kitleye yaklaşımının "vakur" bir yaklaşım olmayıp "elistist" bir yaklaşım olduğu çok açıktır. bir ırkın belli bir kesimine aptal diyebilen insanların "ırkçılığını" eleştirmek şöyle dursun bakış açısını tam da bu ırkçılık ile beslemesi bana göre söz konusu yazar için üzüntü verici bir durumdur. bugün biri çıkıp "alevilerin/ermenilerin/kürtlerin yüzde x'i aptaldır" dediğinde eminim ki söz konusu yazar bu kişileri faşistlikle suçlayacak ve böylece içinde düştüğü "çelişik" durum ile baş başa kalacaktır.