bugün

mhp nasıl kurtulur

ne zaman kurtulur? gönül veren insanları partilerini savunma refleksiyle hareket etmeyip "lan bizim parti nereye gidiyor" diye sorguladıklarında kurtulur. aynı şey her parti için geçerli.

fakat bizim insanlarımız özellikle fanatik parti tutanları kendi partilerini değil başka partileri eleştirmeyi pek seviyorlar. ölümüne partilerini savunuyorlar. en olmadık şeyi yapan partililerini korumaya kalkıyorlar.

fanatik şekilde parti tutmanın ne zararı var? parti yöneticileri tabanı dinlemez, çünkü ne yaparsan yap taban seni desteklemektedir. sınırlandırılmayan güç güç değil diktatörlüktür. fanatik bir tabana sahip olan partiler antidemokratik bir diktatörce yönetildiğinden sadece fanatiklerinden oy alır ve gücünü artıramaz. aşırı büyük hatalar yapmadıkça çok oy da kaybetmez.

kendi hassasiyetlerine sahip olmayan, sahip çıkmayan bir yönetime ses çıkarmayan tabanları oldukça kurtulamaz. devlet bahçeli'nin falan suçu değil. onun her yaptığının ardında duran tabanın suçu. mhp tabanı ikiye ayrılmış durumda devlet bahçeli taraftarları ve muhalifleri.

akp için örnek verelim. demokratik açılımı çoğunluk tabanı destekleyip istiyordu. ama habur görüntüleri ile insanlar rahatsız oldu. akp muhalefetin sözüyle mi demokratik açılımı duraklattı? hayır, tabanı "ne oluyor lan orda" deyince durup kendilerini tetkik etme gereği duydular. bir parti yönetiminin hata yapması önemli değil. hata yaptığı tabanınca söylendiği halde inatla benim bildiğim doğru deyip devam etmemesi önemli.

mhp'nin referanduma giden süreçte tabanından çok ses yükseldi. normal fanatik mhp tabanı kolay kolay liderini eleştirmezken, herşeyi içlerinde halleden bir yapı iken ortaya çıkıp demediği bırakmayan klasik mhpliler oldu. mhp yönetimi ise hiç geri adım atmayıp "yanlış yapıyorsun" diye uyaran tabanını "sen ülkücü müsün sahtekar" diyerek partisine ihanetle suçladı. kendi tabanının şiddetle uyardığı isteklerine kulak veren değil kavga eden bir mhp izledik. mhp yönetimi "tutumumuz yanlıştı, farkettik" deyip "gerekirse istifa ederiz" deselerdi kimse onları suçlamaz "bize kulak verdiniz" deyip bağrına basardı.

özellikle chp ve mhp gibi; tutkulu aşıklara benzeyen fanatik partilileri olan partiler biraz aşıkların ne yaptığına baksın. giden sevgili çok kırıldıysa her zaman dönmez. tutkulu olmasa bile kendine garanti veren birini bulup onunla ömrünü geçirmese bile gününü geçirir. gençken insan tutkulu aşklar yaşıyor da büyüdükçe realist oluyor. bu sevgi bana ne verdi ne götürdü diye bakıyor.