bugün

orta asya dan göç etme bir efsanedir

"lan oğlum" diye üstten konuşup, türk olmamakla insanları itham eden, karşısındakini aciz ve zavallı ilan eden yazarlarımızı ifrit eden gerçek. kayıtlara girmesi açısından bir kaç laf etmek, bazı karşı iddiaları cevaplandırmak gerek.

1) savunulan şey, gerçekten anlamak isteyen herkesin önceki entry'im den de anlaşılabileceği üzere, hitit kültürünün anadolu türk kültürü üzerindeki etkisinin orta asya türk kültüründen daha çok olması falan değildir. Basitçe, "hepimiz orta asya'dan geldik" lafının bir masal olması, bu toprakların hakim kültürünün türklük çevresinde dönmesine karşın, etnik olarak çoğumuzun anadolu yerlisi olduğu gerçeğidir. yani benim 30. göbekten dedem, büyük ihtimalle orta asya yaylalarında göçebelik yapmıyor, bir anadolu kentinde yaşıyordu. göçebe türk kabileleri sonradan bizi türkleştirdi.

2) neyse, karşı iddia olarak sunulan şeylere geçmeden önce bir dilbilgisi hatırlatması: "orta asya'dan bir kısım türk boyunun geldi, ve islam kültürünü bu topraklarda egemen kıldı" cümlesi, "türkler orta asya'dan müslümanlığı getirdi" anlamına gelmez. fikir tartışması yapmaya yelteniyorsanız, önce okuduğunuz cümleyi işinize geldiği gibi yorumlamayacaksınız. kafanızdan ürettiğiniz, öne sürülmemiş argümanları yanlışlayarak üste çıkmaya çabalamayacaksınız.

3) "ebesinin amı hititler"* ve daha pek çok kadim anadolu uygarlığının insanlarının etnik temizliğe uğraması gibi bir durum hiç bir tarihi belgede geçmez. rumlar ve ermeniler 50-100 sene önce etnik temizliğe uğramışlarsa, bu eylemleri mümkün kılan şey modern devletin elindeki imkanlardır*. anti-semitizmin de yüzlerce yıllık geçmişi var ama holocoust gibi organize bir iş ancak 20 yy'da mümkün oldu. dolayısıyla, bu anadolu halkının tarihte bir noktada aniden buharlaştıklarını iddia etmek oldukça zavallı bir iddia.

4)efendim, eleştirel bünyemiz harika bir tespite imza atmış ve demiş ki: "ayrıca müslüman oldular eridiler geyiği de çok eğlenceli geyik, lan acarlar, kürtler müslüman olup erimiyor da türklerin arasında o garip kültürleriyle etniklik yapıyor da rum ama erimiştir değil mi? lan rum dediğin kürte acara kürte benzemez, iyi kötü bir kültürleri vardır, bilinçleri vardır." şimdi oturup bizans toplumsal yapısını ayrıntılı anlatacak değilim. elimizde bizans döneminin resmi kayıtları var diyorum, inanmıyor. isteyen açar byzantine studies diye amazon'a yazıp bulduğu kitapları alır okur.* şu kadarı söylenebilir ki, türkler anadoluya girerken rum kültürünün direği ortodoksluk, ortodoksluğun direği ise, başında imparatorun olduğu resmi devlet kilisesi idi. türklerin bizans hakimiyetini kırması ile birlikte, kiliseler kendilerini bir otorite boşluğu içerisinde buldular. tam da bu arada anadoluya akın eden horasan erenleri v.b. zevat ile birlikte anadolu türkleşti, türkler de anadolululaştı. anadolu rum nüfusundaki bu azalma uzun bir süre devam ettikten sonra, ancak fatih sultan mehmed'in istanbul'u alması ve ortodoks kilisesini tanıyarak, kilise hakimiyetini bütün hristiyan tebaa üzerinde tesis etmesiyle sona erdi.

5) son bir argüman daha yazmış yazarımız: "bugün 10 milyon kürt'ü siktiret nerden bahsan 60 milyon kişinin anadili olarak baskıyla öğretmişler he?" ilginç,anadolu halkı türkleşti deyince yazarımızın aklına baskı ve zorlamayla dil öğretmek, geliyor demek ki. aynı arkadaşın, "ebesinin amı hititlerin" de etnik temizliğe uğradığını düşündüğünü göz önüne alırsak, kendisinde baskı, soykırım ve kitlesel imha yönünde obsesif kompülsif bir takıntı olduğu sonucuna varmak abartı olmaz herhalde.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar