köpeğe muhammed ismini vermek

tam bir özgürlük felsefi olarak en doğru olan mıdır? başkalarını rencide etme özgürlüğü faydalı bir özgürlük müdür? Kişi, diğer bireyleri, normal insan ilişkileri normlarına uymayacak şekilde yaralıyorsa aynı karşılığı görebilir. Bu hatayı yapan kişi 'benim mantıklı gerekçelerim var' diyerek kendini haklı gördüğü gibi onun zararına eylemde bulunacak kişi de pek çok gerekçe ile kendini haklı görecektir.

Bu eylemin sonucu kaostur. Kaos ise düşünmeyenlerin, duyguları aklının önüne perde olan kişilerin işine yarar.

Çağdaşlık, modernlik ile birlikte gelen önemli bir kavram din ve vicdan hürriyetidir. Kişiler çok saçma şeylere inansalar bile bunlar insan onuru adına dini ve vicdani hür yaşama hakkına sahiptir. Asıl ortaçağ karanlığı bu hakkı vermemekle kendini hissettirir.

Milyonlarca kez tekrar edilmiş olsa da anlaşılamayan bir durum var: Bazı yerlerde birilerinin din adına işlediği cinayetler, suçlar bir dinin bütününü bağlamaz. Eğer aksi olsaydı cezairde yaptıklarından dolayı tüm fransızlar aşağılanmalı, stalin'in öldürdüğü milyonlar adına tüm ruslara düşman olunmalı, çin'de yaptıkları için tüm japonlara hakaret edilmelidir. Açıkça görüldüğü gibi bunun akıl denilen mefhuma uyar hiç bir yanı yoktur.

Konu, mantığın tamamen kışkırtıcı bulacağı, suça teşvik eden bir meseledir. Öyle ya da böyle, el bombasının pimini çekmenin sonucu 20 saniye sonra patlamasıysa bu pimi çekmek ahmaklık değil de nedir?