bugün

dördüncü murad

hakkındaki içkiciydi, serkeşti sözleri tarihi belgelerle bir türlü belegelenememiş osmanlı padişahı. tarihi belgelere baktığımızda sert mizaçlı, tarikat ehli dindar bir padişah olduğunu görürüz. gençlik yıllarında yeniçerilerin padişahlara karşı sergiledikleri tutumu görünce saf rolüne yatmış ve kendisini padişah seçtirmiştir. padişahlığının ilk yıllarını anasının sözünden çıkmayan ana kuzusu modunda geçirdikten sonra yeniçerinin çok sevdiği sadrazamı görevden alarak ilk meydan savaşını başlatmıştır. tabii olaya çok kızan yeniçeri kol ağaları ve anası kösem sultanın da desteğini alarak sultan murat'ın üzerine hücum etmişlerdir.

topkapı sarayında bir gün iki gece devam eden olaylar sonucunda ilk küçük çaplı katliamını yaparak isyancı bütün yeniçeri kolağalarını kesip biçip ocağa iade etmiştir. bunun üzerine yeniçeri ocağında kendisine karşı büyük bir korku ve saygı havası oluşmuştur. lakin dördüncü murad bununla yetinmeyip bir gece ansızın yardımcılarıyla birlikte ocağın içine dalarak yeniçeri ocağının tüm karizmasını yerle bir etmiştir. bu baskın sırasında ocak içinde bektaşilik tarikatının, içki ve afyon kullanımının çok yaygın olduğunu farkedince hemen bir fetva yayınlatarak önce tüm istanbulda sonra tüm imparatorluk sınırları dahilince içki, tütün, afyon ve türevlerini yasaklamıştır.

otoritesini acı bir şekilde kabul ettiren dördüncü murad olaylardan bir hafta sonra bütün yeniçeri ocağı ve devlet-i aliyi osmaniye'nin tüm ileri gelen bürokratik cemaatini bugün ki gülhane parkına toplayarak çok veciz bir konuşma yapmış ve orada hazır bulunan herkesin kendisine kayıtsız şartsız biat etmesini sağlamıştır. bu biat'tan sonra osmanlı imparatoluğunda dördüncü murad han'ın ölümüne kadar hemen hiçbir iç karışıklık yaşanmamıştır.

hakkında bir çok şehir efsanesi olsa da iran elçisinin anılarında kendisi hakkında anlattığı kayda değer bir olay vardır. iran elçisi son derece kalabalık bir kadroyla kendisini ziyarete gelir ve iran şah'ının hediyelerini kendisine sunar. heyetin beraberinde çok da güçlü bir iran pehlivanı da vardır. heyet bir çok hediye sunar ama dördüncü murad'ın fiziksel gücünü çok merak eden iran şahının bilhassa gönderdiği 3 adet iran zırhı vardır. iran elçisi dördüncü murad han'a "bu zırh yeryüzündeki en güçlü zırhtır" diyerek beraberinde getirdiği pehlivana "hadi göster gücünü" der. iran pehlivanı zırhı alır eğer büker bir şekilde zırhı hafifçe yamultur. dördüncü murad han zırhı çok beğenir. "gerçekten çok güçlü bir zırhmış" der ve bir osmanlı yeniçerisine işaret eder ve "al şu ikinci zırhı gücünü bir göster" der. yeniçeri ikinci zırhı alır eğer büker ve iran pehlivanı kadar güçlü olduğunu ispat eder. bunun üzerine dördüncü murad han yerinden kalkar ve üçüncü zırhı alır, eğer büker ve hallaç pamuğu gibi paramparça eder ve iran elçisine dönerek "bu zırhı al şahına götür sakın benim gücümü sınamaya kalkmasın" der. (bu zırhlardan biri şu an hala topkapı sarayında sergilenmektedir).

28 yaş gibi çok genç yaşta vefat etmiştir. hakkında necip fazıl'ın kaleme aldığı eser dikkate değerdir. ne kadar dindar ve ne kadar güçlü olduğuna dair bir çok tarihi bilgi orada bulunabilir.