bugün

maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi

Maslow'un ihtiyaç piramidi olarak da bilinen teoride piramidin en alt ve geniş katında(öncelikli kat) yemek, içmek, su gibi öncelikli fiziksel ihtiyaçlar bulunmaktadır, pramidin üst katlarına doğru çıktıkça ihtiyaç önceliği de azalmaktadır. Maslow'un teorisine göre piramidin en alt katında bulunan öncelikli ihtiyaçlar tamamlanmadan, piramitte bir üst kata çıkmak mümkün değildir örneğin önce piramidin en alt katındaki ihtiyacımızı tamamlamalıyız ki, 2. basamağa geçebilelim ve 2. basamaktaki ihtiyaçlar tatmin edildiğinde piramitte 3. basamağa çıkılabilir. Piramit 7 basaamaktan olşur, en alltaki en öncelikli ihtiyaçtan başlamak üzere;

1- fiziksel ihtiyaçlar (yemek, içmek, soğuktan korunmak vs)
2- güvenlik ihtiyacı (sağlık, aile güvenliği, iş vs)
3- sosyal ihtiyaçlar (arkadaş, aile)
4- saygı göme ihtiyacı (kişsel özgüven, başkaları tarafından sagı görme vs)
5- kavramsal ihtiyaçlar (malzemeleri, eşyaları vs. anlama ve bilme ihtiyacı)
6- estetik ihtiyacı (yaratıcılık vs)
7- Kendini gerçekleştirme ihtiyacı ( boş zaman aktiviteleri, kişinin kendi kişiliğini, keni farkındalığını, kişisel gelişimini gerçekleştirebilmesi için olan tüm aktiviteler).

daha fazla bilgi için kaynak: (bkz: http://www.businessballs.com/maslow.htm)

Maslow'un terorilerine karşı olan bir çok teori de vardır; bunlardan bir kaçı şunları idda etmektedir;

her insan farklır ve ihtiyaçlarıda farklıdır, herkes piramitteki değişik basamaklara değişik ölçüde öncelik tanıyabilir. Örnegin kişinin birşeyler öğrenebilmesi için öncelikle saygı görmesine gerek yoktur. (bkz: piramitte 4 ve 5 basamaklar)