bugün

mına koyim

açılımı "amına koyayım" olan, hitap edilenin canlı-cansız, soyut-somut ya da vajina sahibi olup olmadığı gözetilmeksizin sarfedilen söz kalıbıdır.

türkçe'yi sonradan öğrenenlere ilk öğretilen cümledir. daha sonra "evet", "hayır", "benim adım x.." gibi daha az önemli kelimeler ve cümleler gelir.

öte yandan söz konusu cümlenin kızlar arasında da yaygın olarak kullanıldığı gerçeği mide bulandırıcıdır. bunun yanında, bu söz her türk gencinin erkekliğe adım atmasında önemli bir kriterdir.
günümüzde, her erkeğin gün içinde kullandığı kelimelerin yarısının bu sözden oluşması alışkanlıktan ziyade, artık bir gereklilik haline gelmiştir. aksi takdirde bu söz kalıbını yeterince kullanmayan şahıs hakkında, geleneğe uyan toplumun diğer fertlerinin kafasında, "ipine mi la bu..? ne bu böyle kibarcık gibi mına koyim.." tarzında soru işaretleri oluşacak, böylelikle şahıs dışlanacaktır.

askerde ise bu söz kalıbının ayrı bir yeri vardır.
eski zamanlarda kullanılan bir haberleşme aracı olan telgraf da mors alfabesi kullanıldığı için, cümle içinde yer yer "stop" kelimesi olurdu.
şöyle ki;
"sevgili arkadaşım kamil stop biraz paraya sıkıştım stop bir zahmet gönderiver stop herkese selam stop allaha emanet ol stop"

erlerin günlük konuşma dilinde "mına koyim"in yeri aşağı yukarı böyledir.

"ondan sonra aradım arkadaşı mına koyim, alo kamil dedim mına koyim, lan dalyarah sivilde can ciğerdik şimdi böyle mi olduk dedim. bi baktım mına koyim bundan ses çıkmıyor, anında mevzuyu açtım mına koyim.." gibi.