bugün

koruculuk sistemi

442 Sayılı Köy Kanunu'nun 70 ve ilgili maddeleri ile köyü korumakla görevli kişiler muhtarın emrine girer ve köy bütçesinden belirlenen ölçüde maaş alırdı. ancak 1985 yılından bu yana defalarca defalarca ve defalarca yapılan değişiklikler, çıkartılan yeni kanunlar ile terörle mücadele kapsamında koruculuk sistemi kullanılmaya başlandı. deformasyona uğratılmış bu sistem ile gönüllü veya geçici köy korucuları kazanmaya başladı türkiye. yapılan araştırmalar gösteriyor ki bunun farklı nedenleri var:
1- devlet (u: güvenlik güçleri ) tarafından korucu olmaya zorlanan köylüler. ki koruculuk sistemine katılmayı kabul etmeyen köylerin nasıl yakıldığı (u: hazro-ağartı) aihm (u: avrupa insan hakları mahkemesi) görevlilerince şanseseri kameraya dahi alınmış ve internet sitelerinde yayınlanmıştır.

2- köy içerisinde hasmı bulunan kişiler eline silah almak devlete sırtını dayama için sisteme katılmışlardır. böylece köy içerisinde hasımlarını zorunlu göçe tabii tutarak kendileri göç eden şahısların mallarına el koymuşlardır (u: silvan-altınkum)

3- hem devlet tarafında görünüp hem de pkk ya bilgi iletmek maksadıyla başvuruda bulunan kişiler vardır. yapılanaraştırmalar sonucunda koruculuk sistemine dahil olan kişilerin %50'den fazlası bu nedenle GKK olmuşlardır. bunlardan 1000 cıvarında kişi tespit edilerek 3713 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmıştır. ancak söz konusu şerefsizler yüzünden gencecik yaşta toprağa karışan şehitlerimizin ya da gazilerimizin vebali halen yeterince araştırma yapmayarak bu kişileri sisteme dahil edenlerin boynundadır.

4- köy içerisinde herhangi bir malvarlığı olmadığı için geçim zorluğu çeken kişiler. bunların sisteme dahil olmaları sadece aylık olarak alınan maaş yüzü suyu hürmetine olup, zannımca yanar döner tayfasına dahilolsalar da, bilimsel olarak toplam korucuların %10'unu oluşturmaktadırlar.

5- Gerçekten devlet'e ve sisteme inanarak ve türkiye cumhuriyetinin refahı için hizmet etmek amacıyla GKK olanlar yok mu? var elbette...%1 oranında...

sonuç olarak uygulanan koruculuk sistemi ile geçici ve gönüllü köy korucuları eline silahı almış, sırtını devlete dayamış ve terörün anasını estirmeye başlamışlardır.

bu sistemin yarayışlılığına dair en güzel örnek silvan-yolaç köyüdür.

(bkz: hizbullah)

(#7176184)