bugün

akım mı çarpar voltaj mı çarpar sorunsalı

insan vücüdunun 1000 ila 3000 ohm arasında değişen direnç değeridir fiziksel zararı oluşturan.

1000V'luk gerilim üzerinizden geçtiği anda 1000~330 miliamper üzerinizden aktığı düşünülürse ve insan vucudunun zarar görme eşiğinin 50 miliamper olduğunu göz önüne alırsak bu 1000 miliamper bizi kömür etmeye yetecektir.

zaten gerilim ya da akım birbirinden bağımsız şeyler değildir. vücudunuzun olayın yaşandığı temas noktalarına bağlı olarak değişen bir direnci vardır, gerilime maruz kalırsanız üzerinizden akım akar siz de iyi ihtimalle irkilir, kötüsü çarpılır, en kötüsü ihtimalle ise kömür olursunuz.

çarpıtılan nokta şudur, 220 tehlikeli ama 7500 volt akar gider. fırat'ın tabiriyle "yek yeaa" demek istiyorum. şehir şebekesinde yer alan 50hz 220v uzun süreli temasla sizi öldürür, aynı frekanstaki 7500v ise duman eder. 7500 volt nasıl tehlikesiz olabilir? şartımız frekans.

frekans yeterince yüksek olursa iletken üzerinde akmak zorunda olan akım cismin en dışından akar, gerilimi ne olursa olsun. tesla'da bunu kullanarak üzerinden yüzlerce voltluk gerilim geçirmiş ve üzerinden geçen elektrikle chazları çalıştırmış ve izleyenleri bir nevi hokkabazlıkla hayran bırakmıştı. olay budur. yoksa tedaş'ın trafo merkezlerine gidip "15,4 kilovolt (15400 volt) elektrik varmış burada, duyduk ki çarpmıyormuş bir deneyelim istedik" derseniz sonunuz kara toprak değil, küllerinizin savrulacağı atmosfer olur.