bugün

yargı reformu geliyor

nazi almanyası olmaktan kurtulmamızı sağlayacak reformdur. bilindiği gibi nazi almanyası kurulmadan önce hakim ve savcılar öyle özgür bir anayasa yapmışlar ve iktidara sonsuz güç vermişler ki gelen iktidarın diktaya dönüşmesine sebep olmuşar. bizde ise darbeciler gelip anayasayı öyle bir yapmışlar ki iktidara kımıldayacak yer bırakmayıp diktatörlüklerini sürdürmüşler.

nazi almanyasından tek farkımız bizim anayasamız diktatörlük anayasası ve bu diktatörlüğü sürdürebilmeyi sağlıyor olması, nazi almanyasının oluşmasını sağlayan ise diktatörlük kurmayı sağlayan bir anayasa. kısaca biz tersinden gitmişiz. biri dikta rejimine giderken, diğeri diktayı kurup kendine göre anayasa yapmış.

nazi almanyasından bir farkımızda bizim yahudiler yerine irticacı adı vermemiz.

anayasada fazla özgürlük verilirse seçilenler nazi almanyasına gider seçeneği yerine cuntacıların kurduğu dikta iktidara izin vermesin demek daha mı güzel. bence nazi almanyası daha iyiydi. hiç olmassa halk oy verip desteklemiş ve sorumluluğunu paylaşmıştı. bizim diktayı cuntacılar zorla başımıza dolamış gitmiş.

alman anayasası kritik durumlarda ülkede hak ve özgürlüklerin çiğnenmesini kabullenerek iktidarın eline vermiş. bizde ise kritik durumlarda hak ve özgürlüklerin hukuk eliyle kısıtlanacağı anayasamızın her yerinde yazılı. biri iktidar demiş biri yargı. arada hiç fark yok. anayasa mahkemesinin bu konuda bir makalesini okumuştum. benim için dehşet verici oldu. hitler aynı bahaneleri ileri sürüp hak ve özgürlükleri askıya almıştı. bizim darbeciler de aynı bahaneleri anayasamıza aynen bu bahaneleri sokmuşlar, işin garibi hukukun en üstün olacağı ve insan temel hak ve hürriyetlerinin her şeyin üstünde olduğunu söylemesi gereken anayasa mahkememiz de bu darbecilerin düşüncesini aynen savunacak şekilde yapılandırılmış.

modern demokrasilerde insan temel hak ve hürriyetleri devlete karşı korunur. bizde ise devlet, insanların temel hak ve hürriyetlerinden gelen güce karşı hukuk tarafından savunulur. yani güçlü olan devlete karşı vatandaşlar korunmalıdır. bizim gibi zaten halktan güçlü konumdaki devleti korumaya gerek duyulmaz. devlet güvenlik mahkemelerini kaldırdık da ne oldu. başka isimle görev yapıyor ve yargımız aynı yargı.

http://209.85.229.132/sea...=tr&ct=clnk&gl=tr

yukardaki makalede anlayışı kavrayın. bizim hukukumuzun anlayışı bu işte. kendine kaynak olarak batı diyor ama batı bizim yargımızı her zaman eleştiriyor. mesele batıya uygun gibi davranıp gene bildiğini okumak. aynen danıştayın yök kararnamesini iptal gerekçesine "bu konuda yök karar verir" diyen kanunu göstermesi gibi.
güncel Önemli Başlıklar