bugün

görele

giresun'un sahil kesiminde bulunan bir ilçesi. giresun ile trabzon ile arasında kalır. doğusunda eynesil basıtında ise tirebolu vardır.

isminin güzellikleri dolayısıyla 'gör-hele'den geldiği rivayet edilir.

bünyesinde çok değerli isimleri yetiştirmiştir. hasan ali yücel, can yücel ve mareşal fevzi çakmak bunlardan sadece bir kaç tanesidir.

her sene kemençe ve horon festivali'ne ev sahipliği yapar. ayrıca ünlü kemençecilerin ana vatanıdır. katip şadi, halil kodalak ve kemençenin ordinaryüsü picoglu osman'ın memleketidir. görele tarzı kemençeye ise yardım ve yataklık yapan ilçedir.

görele pidesi en bilinen ürünlerindendir. ülke çapında meşhurdur. dondurması ise ayrı bir güzeldir. ayrıca trabzon ekmeği olarak bilinen ekmek türününde bu ilçeden çıktığı kabul edilemeyen bir gerçektir. zira derinlemesine inmedem çavuşlu ekmeği diye bir araştırma yaparsanız bu gerçeğin farkına varabilirsiniz.

giresun'un tartışmasız en güzel ilçelerinden birisidir. diğerleri ise keşap ve tirebolu'dur. mavi ile yeşil diye cümleye başlamak gereksizdir. zira bu motto bilindiği gibi diğer doğu karadeniz ilçeleri içinde geçerlidir. karadeniz sahil yolu projesinden sonra diğer doğu karadeniz ilçeleri gibi yara alsa da güzelliğinden güzellik kaybetmemiştir.

ilçenin sportif anlamda desteklediği futbol takımları ise giresunspor ve trabzonspor'dur. günümüzde 90'lı yıllara nazaran bu iki takımı tutma oranı düşsede genel yapı böyledir.. giresunspor taraftar grubu 'uç beyleri' bu ilçenin bünyesindedir. ayrıca 5 mayıs 1996 trabzonspor fenerbahçe maçı sonrasında kendini incir ağacına asarak hayatına son veren mehmet dalman görele'lidir. ve olası bir trabzonspor şampiyonluğunda kupanın; trabzondan önce gelmesi gerektiğini düşündüğüm iki ilçeden birisidir.

burayı gezmeyen insan karadeniz'i gördüm dememelidir. zira burası bulunduğu konumla, içerisinde barındırdığı güzellikleri ile karadeniz'in eşsiz kültürünün en yaşanılası yeridir.