bugün

western filmleri

Andre Bazin'in, iyi Amerikan sinemasıyla özdeşleştirdiği western, sinemayla doğmuş ve gelişmiş tek film türüdür. konularını, Amerikan tarihinden alır. Bazin'in de vurguladığı gibi, bir anlatım aracının (sinemanın) bir efsaneyle karşılaşmasından doğmuştur. Bu efsanenin merkezinde, "westerner", yani ABD'nin batısına doğru giden adam vardır.

egzotikliği, izleyiciye verdiği mutluluk duygusu, her an bir şaşırtıcı bir şey sunan doğayla insanların haşırneşir oluşu westernlere büyük bir çekicilik verir. "Vahşi BAtı" doğasının güzelliği ve öncü göçmenlerin kahramanca davranışları John Ford, ve George Stevens gibi yönetmenlere şiirsel destanlar yaratma fırsatı vermişti. Vahşi Batı Adamları, ciddi, yalnızlığa mahkum kişilerdi. Bu yalnızlık, yaşam koşullarından değil, kişiliklerden kaynaklanıyordu.

Bütün westernlerde şiddet vardır. Şiddet, sürekli tehlikelerle karşı karşıya bulunan bir ortamda , doğallık kazandığı için, wesrternleri bu yönden eleştirmek yanlış olur. Vahşi Batı adamı, özgürlük isteği ile, bir yere yerleşip burjuva yaşama geçmek arasında bocalar. ve bir gün bu güzel serüvenlerin sona ereceğini bildiğinden acı duyar.