bugün

allah ın kendi zatı için biz hitabını kullanması

hayatı boyunca kitap okumamış, lakin kendisini müslüman zanneden zerzevatların idrak edemeyeceği hadisedir.

zira; kuran cebrail tarafından dikte edilmiştir. kuran da geçen "biz" lafzını eden allah ın kendisi değil, cebraildir.

allah için kuran da "o" diye bahsedilir.

örneklendirelim hemen;
en'âm sûresinin 100 . ayetinde
bir de cinleri allah'a bir takım ortaklar yaptılar. oysa onları o yarattı. bilgisizce allah'a oğullar ve kızlar da uydurdular. o, onların niteledikleri şeylerden uzaktır, yücedir.

şimdi bu kuranda apaçık geçen bir allah bahsidir. kuran da allah tan bahsederken; "allah yaptı" veya "o yarattı" ya da "ol dedi oldu" şeklinde bahsedilir. "biz" diye bahsedilmez.

peki, allah var da; melekleri yok mu? yani allah, bir şeyi yapar iken; melekleri ona yardım etmiyor mu? meleklerin ona hizmet etmesi allah ın büyüklüğüne gölge mi düşürür?

a'râf sûresinin 10 . ayetinde
andolsun, size yeryüzünde imkan ve iktidar verdik. sizin için orada birçok geçim imkanları da yarattık. ama siz ne kadar az şükrediyorsunuz!

işte buradaki olan da cennet ahalisinin ortak yapıtıdır. "biz" denilen, allah ve melekleridir. veya allah, yarattığı sünnetullah ve melekleridir. yani doğa vs. bunların içerisindedir.

yaratımlarda genelde allah vardır; lakin düzenlemelerde mutlak "biz" lafzı geçer. veya işte toprak alınıp allah a getirilmesi gibi hususlarda "bizlik" vardır. yani "insanı biz yarattık" der; ama daha ayrıntılı bir ayette, toprağı getirdiler, sonra yarattı der.

"bizlik" kavramını inkar; kuran bilmemek, hacı hoca lafzıyla müslüman olmak, cehaletin en karasına düşmek; ve daha da kötüsü melekleri inkardır.

allah affetsin.
güncel Önemli Başlıklar