bugün

kondromalazia patella

patellar kondromalazi de denir. aslında en sade olanı kısaca kondromalazi demektir. ön diz ağrısıdır. diz kapağı ile ilişkilidir. Dejeneratif kıkırdak hasarı sonucu meydana gelir. patelofemoral eklemden kaynaklanan ağrının genel bir tanımı olup, ağrı patellofemoral ekleme destek sağlayan çevre yumuşak dokulardan ve diz çevresindeki patolojilerden de kaynaklanabilir.

Günlük yaşam sırasında diz ağrısı ile ortaya çıkan, sportif aktivitelere katılımı zorlaştıran patellofemoral ağrının tanısı ve tedavisi oldukça zordur. Teşhis için, Elle muaynenin yanı sıra radyolojik ve hatta artroskopik tanı yöntemleri gerekir. 1960'lı yılların sonlarında diz önü ağrısı, patellar kondromalaziye (patellanın artiküler yüzünün yumuşaması) bağlanıyor ve bunun idyopatik olduğu düşünülüyordu. Günümüzde ise, bunun sıklıkla peripatellar retinakulumun aşırı gerilmesine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.

oluşum evresine göre hastaya bela olur. sadece furbolcularda görülmez. dizine büyük yük bindiren, zorlayan, dizini strese maruz bırakan ve tekrarlayan travma yaşayan eklemlerde oluşabilir. halter, kayak, güreş, amerikan futbolu, ragbi veya ve vücut geliştirme sporlarında oldukça mümkündür. yaşlı ve kilolu insanlarda da zamana bağlı olarak kıkırtak dejenerasyonu oluşur ve bu da sıkça rastlanan bir durumdur.

kesin bir tedavisi yoktur. kıkırdak kendisini tam anlamıyla yenileyebilen bir doku değildir. ameliyatlar sadece günü kurtarır. ileride doku transplantasyonu, sentetik doku gelişimi ya da kök hücreden kıkırdak üretimi ile gerçek anlamda tedavi edilmesi muhatemel hastalık/sakatlıktır.

Uzun süreli konservatif tedaviden (fizyo terapi ve ilaç tedavisi) fayda görmeyen hastalarda cerrahi müdahale uygulanır. bunlar artroskopi ve Lateral Retinaküler Gevşetme (kıkırdak lezyonlarında artroskopik debritman); Tibial Tüberkül Osteotomiler(tibial tüberkülün anteromedyale transferi ve lateral gevşetme-medyal plikasyon işlemi); Patellektomi-Patellar Resurfasing(patellektomi veya patellofemoral protez); ve Diğer Yumuşak Doku Girişimleri şeklinde sıralanabilir.