bugün

21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçının hakemi

süper ligde görev yapan en iyi hakemlerden biri olan, her derbiyi de çatır çatır yönetebilecek kapasitedeki fırat aydınus'tur. 21 kasım'daki maç için konuşuyorum tabi.

1) gökhan gönül'ün pozisyonu tartışmaya açıktır, gökhan'a net bir müdahale yok. hamlenin topa mı ayağa mı olduğu belli değil. tekrarını izleyenler karar veremezken, o an hakemden penaltı gibi önemli bir kararı beklemek, hakeme haksızlık olur. böyle maçta açık, net bir faul yoksa zart diye penaltı çalamazsın.

2) kırmızı karta bahane bulanları ben anlayamıyorum. küfür, kırmızı kart sebebidir. e kazım yan hakeme saydırıyor. adam tabi ki gidip soracak, "anlat lan ne dedi" diyecek. "ya abicim yapmayın allasen" dedi diye kırmızı verecek değil. öğrenmesi, ne olduğunu bilmesi lazım orada. buna hakemler arası diyalog derler, ben dedim aslında. çok da faydalıdır, hakem olursanız kullanın. tek başınıza yönetmiyorsunuz maçı. yok efendim sütyeninden para çıkarır gibi çıkarmış cart curt... pozisyon kırmızı mı? kırmızı. hakem kırmızı kart gösterdi mi? gösterdi. ee?

3) ofsayt konusunda bir bilgi eksikliği var bende, o yüzden yorum yapmıyorum. aklımda kalan iki şekil var, hangisi doğru bilmiyorum. birincisi, gole giden oyuncu, son defansın hiçbir şekilde arkasında olamaz. yani ayağı milimle son defansın önünde olsun, pozisyon ofsayt kabul edilir. bir diğeri de bunun tam tersi. yani, eğer defansla aynı hizada kalmışsa bir bacağı falan, vücudu önde olsa dahi pozisyon devam eder. ama sanıyorum ilki doğru. ilki doğruysa kabak gibi ofsayt, ikincisi doğruysa ofsayt değil. ama mantıken ve hatırladığım kadarıyla ofsayt ilkidir ve ofsayttır.

ama bu pozisyonda orta hakeme çemkirilmez, yan hakeme çemkirilir. hiçbir hakem, hiçbir ofsayt pozisyonunu net olarak göremez bulunduğu yerden. saldıracak başka yer arayın.
güncel Önemli Başlıklar