bugün

türkçenin yazıldığı gibi okunması

artık uygulanmayan ve çoğunluğun da umursamadığı kural... * kural: türkçe yazıldığı şekilde okunan bir dildir.

dilin tanımı: 1. insanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban. `http://www.tdk.gov.tr'den alıntı.

mantık: bir dilin, konuşulduğu ülkenin halkından bağımsız olduğu düşünülebilir mi? kesinlikle hayır...

örnekler zirilyon tane. bir yazı okuduğunuzu düşünün, sesli veya içinizden. "gideceğim, göstereceğim, kalacağım, vs..." gecen kısımları nasıl okuduğunuzu düşünün. şimdi cevrenize bakın. medyadan, siyasilere, öğretmenlerinizden, profesörlere, edebiyatçılardan, sanatçılara... hangilerinin yazılanı yazıldığı gibi okuduğuna bir bakın.

-lehçe ve şivelerden bahsetmiyorum, yukarıda ki örnek halkın en zengininden en fakirine, en batısındakinden en doğusundakine, gencinden yaşlısına, kültürlüsünden görmemişine kadar geçerlidir.-

demek istediğim şu: bir dilin kuralını değiştirmek için neye kadir olmak gerekmektedir? bunu kimseye artistik olsun diye sormuyorum. bunu gercekten merak ederek soruyorum. halkın %99'u yazdığı gibi okumadıktan sonra, hatta yazıldığı gibi okununca küçümsendiği bir çağdayken - (bkz: eski türk filmleri replikleri)- hala yazıldığı gibi okunması iddia eden var mıdır?

(((bu az önce yazdığım "mıdır" nasıl bir kelimedir yahu? soru eki olan "mi" ayrı yazılıyor da bitişik yazılanı mı var sanki? tdk'nın internet sitesinde "mi, mu, mü" falan yok. yani bir kelime olarak geçmiyor sözlükte. nedir bu işin sırrı? olmayan bir kelimenin sonuna ekler ekleyip iyice anlaşılmaz bir hal aldırıyoruz dilimize... mistik mistik işler ya... )))

konumuza dönecek olursak, bu yazı dahil bir çok türkçe hatasını hepimiz eminim sıklıkla yapıyoruz. bu hataları da elimden geldiğince kendi adıma düzeltmeye çalıyorum ama bazı noktalarda karşı çıkmak gerektiğine inanıyorum. çünkü yaşayan bir dilimiz olmazsa türkçemiz de hukuk sistemi, eğitim sistemi, vergi sistemi gibi çağın gerisinde kalmaya mahkum kalacaktır.

edit: imla