bugün

kürtçe

Kürt nüfusu tam olarak 23.5 milyondur. Bunun 11.25 milyonu Türkiye'dedir. Türkiye Kürtleri genelde Kurmanci olduğu için şivede Kurmanci şivesidir fakat şehirden şehire, köyden köye değişen bir dil farklılığı vardır. Doğu illerinde bu sadece dil farkıdır fakat Batı Kürtlerinde (Konya, Ankara) Kürtçe, Türkçeleşmiştir ve yarı Türkçe yarı Kürtçe konuşulur. Köyden köye farklılıklar vardır. Ancak bu da dilin asimile olmasından dolayıdır. Doğuda bu sorun daha az yaşanır.

Kuzey Irak'ta 4.5 milyon Kürt vardır. Çoğu Soranidir ve Sorani dili Kürtçe'nin en az ayrıma uğrayan dilidir. Goraniler ise iran'ın Kuzey Batısı ve Hazar Gölü'nün güney doğusunda yer alır. Konuşan kişi yaklaşık 1-1.5 milyon civarındadır.

Hin-Avrupa dil ailesindendir. Farsça'dan çok etkilenmiştir. Kürtler'in soyu Farslar'a dayandığı için Farsi bir dilde denilebilir.

Konya ve Ankara'ya 1870-80 yıllarda büyük bir Kürt göçü başlamıştır. Bu Kürtler ise Adıyaman-Malatya'dan gelmiştir. Dilleri asimile olan en büyük Kürt grubu bunlardır.

Dersim çoğunlukla Zaza olmakla birlikte Kürtlerle karıştırılır. Bugünki ismi ile Tunceli bir Zaza şehridir ve yaklaşık 3-3.5 milyon Zazaca konuşan kişi vardır. Genellikle Kürt zannedildiği için Kürt nüfusuna dahil edilirler.

Kürtçe, Ankara, Konya bölgesinde Antep, Malatya, Erzurum, Kars, Ermeni Kürt Bölgesi, irani Kürt bölgesi, Kuzey Irak, Suriye'nin Kuzey Kesimleri, Gürcistan'ın, Azerbaycan'ın bir kısmı ve Hazan denizinin Güney doğusu ile Fırat ve Niclenin Güneyinde konuşulan bir dildir.

Diasporada ise yaklaşık 4-5 milyon Kürt vardır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar