bugün

caferi

islamiyetin iki ana kolundan biri (diğer sünnilik) olan ve "hz.ali taraftarlığı" anlamına gelen "şia" veya "şii" mezhebinin en büyük topluluğunu caferiler oluşturmaktadır. iran'da resmi mezheptir. sünnilikle görünüşte çok büyük farklara sahip değildir. caferiliğin temel fıkıhi çizgileri hz.ali'nin torunu 6. imam caferi es sadık tarafından çizilmiştir.

türkiye'de çoğunluk sünniler içinde yaşamaya çalışan caferi kardeşlerimiz maalesef devlet tarafından yok sayılmaktadır. caferi çocuklar okullarda sünni formasyonlu din eğitimine zorla tabi tutulmaktadırlar. ayrıca diğer tüm yurttaşlarla aynı vergileri ödeyen caferiler diyanet işleri tarafından açıkça yok sayılmakta ve hizmet alamamaktadırlar. kendi camilerinin ihtiyaçlarını kendileri karşılayan caferiler, din adamı olmak üzere iran'da eğitim görmek zorunda bırakılmakta, ülkemizde bunca imam okulu bunca ilahiyat fakültesi ise bu kardeşlerimize sırtlarını çevirmektedirler.

mezhebin temellerini atan imam cafer es sadık hazretleri sünniliğin en büyük imamı olan "imam-ı azam ebu hanife - numan bin sabit hazretlerinin de hocalığını yapmıştır.