bugün

şeytan ve genç kadın

zaman tanrısı tam bin yıl, bir oğlu olsun diye dua eder. dualarını kime yönelttiği söylencede açıkca belirtilmemiştir.aslında kendisi herşeyin hakimi, en güçlü tek efedisidir. yine de dua eder ve sonun da gebe kalır.
zaman tanrısı, dualarının kabul olduğunu anlar anlamaz bir oğul dilemiş olmaktan pişmanlık duyar.çünkü dengelerin ne kadar kolay bozulabileceğinin farkına varmıştır.
ama artık çok geçtir, oğlu olmak üzeredir. yalvarıp yakarsada ancak karnında taşıdığı erkek çocuğun ikiye bölünmesini sağlayabilir.
söylenceye göre, tanrının dulalarına karşılık olarak iyi(hürmüz), pişmanlığına karşılık olarak da kötü(ahriman)doğar: ikiz oğullar.
kaygılar içinde ki zaman tanrısı, rahminden ilk çıkan hütmüz olması için çanalar;amacı, hürmüzün kardeşine göz kulak olması ve ahrimanın evrende hiçbirşeye zarar vermemesidir. yine de ahriman kurnaz ve becerikli olduğu için doğum sırasında hürmüzü bir yana itmeyi ve yıldızların ışığını ilk gören bebek olmayı başarır.
ne yapacağını bilemeyen zaman tanrısı, hürmüze yardımcı olmaya karar verir.hürmüz ile birlik olup savaşarak ahrimanı alt edecek ve onun dünyaya hakim olmasını engelleyecek insan ırkını yaratır. *