bugün

ağaçkakan

200'den fazla ağaçkakan türü mevcutur. Her birinin kendine özgü delme hızı ve ritmi vardır. Bazıları ağaca saniyede 16 defa vurabilir. Bir ağaçkakan kafasını her vurduğunda yerçekiminin uyguladığı gücün bin katını uygular. Bir başka deyişle bir astronotun dikey havalanış sırasında maruz kaldığı basıncın 250 katı. Kafalarının kırılmamasının sebebi şokun hemen hemen tamamını emen süngerimsi kıkırdak yastıktır. Ayrıca ağaçkakan her vurduğunda kafanın içindeki bir kas, beynin içinde bulunduğu keseyi gaganın tersi yönüne çeker.

Ağaçkakanın vururken ki amacı her zaman için yemek aramak değildir. Bu haberleşmeye ve eşleri çekmeye yarayan türe özgü bir imzadır aynı zamanda. Ağaçkakanlar genelde tınlamanın yüksek olduğı malzemeleri, örneğin ölü ağaçları, metal su borularını ya da ahçap saçakları tercih eder. 1995'te bir çift ağaçkakan Discovery uzay gemisinin dış tankının köpük kaplaması üzerinde 200'den fazla delik açmış ve mekiğin fırlatılmasının gecikmesine sebep olmuşlardır.

Ağaçkakanın diğer kuşlardan ayıran en önemli özelliği de dili ve burnudur. Bazı türlerde burun uzunluğu kuşun üçte ikisi kadar olabilir. Yapışkan bir salya kaplı burnun iki ucunda kanca bulunur, en sonundaysa kulak bulunur. Ağaçkakan dilini dışarı fırlattığında güçlü kaslar tabana yakın bir yerde büzülür ve kemikleri ileri doğru iterler, böylece dil gagadan dışarı doğru itilir. Dilinin ucundaysa Herbst'in zerreleri adı verilen ve bir böceğin yarattığı en küçük titremeyi bile kadar basınca duyarlı sinir uçlarının yoğunlaşmasından oluşan kulağı vardır.