bugün

türk mitolojisi

Tukyu'larin atalari Cinli'lerin (si-hayi) dedikleri bati denizi sahillerinde otururdu.Komsu hukumdarlardan bir bunlarin yurdunu basarak,kadin,erkek,cocuk ve onlerine gelenleri kilictan gecirdi.Bunlardan ancak on yasinda bir erkek cocuk kalabildi.Bu da elleri ,ayaklari kesilmis olarak bir batakliga atildi.Cocuk orada acliktan,yaralarindan akan fazla kandan olmek uzere iken ,bir disi kurt gelerek,ona bir parca et getirdi.Kurt her gun boyle yaparak cocugu besledi.Cocugun yaralari iyilesti.Yasi ilerleyince kurt bundan gebe kaldi.

Atalarini olduren hukumdar bir sure sonra bu cocugun sag kaldigini haber aldi.Cocugu oldurmek uzere aratti,buldular.Hukumdar cocugun bulundugu yere birisini gonderdi.Bu adam batakliga geldigi zaman cocugun yaninda bir kurt gordu,sasirdi.Adam ikisinide oldurmek istedi.Fakat bir tanri onlari korudu.Kurt cocugu sirtlayarak bati denizinin dogu tarafina gecirdi.(Kao-cang) yakinlarindaki daglardan birinde bulunan magaraya goturdu.Magaranin arkasinda bereketli bir ova vardi.Ovalanin her tarafi yalcin kayalarla cevrilmisti.Kurt burada sakat delikanlidan on cocuk dogurdu.Bunlardan biri aile adi olan(Asena)`yi aldi.Bu cocuklar buyuduklari zaman magaradan cikarak civardaki oymaklardan birer kiz kacirdilar.Bunlari magaralarina goturduler.Bu kizlarla evlendiler.

Birkac nesil gecince bunlar cogaldi.Iclerinden (A-Hien-Se) adli birisi baskalarina gecerek magarada cikardi.(Kin-San) daglarina giderek yerlestiler,(Cu-Cen) tatarlarina baglandilar.Bu daglarin tepelerinden biri takya seklinde oldugundan kendilerine bu anlamda (Tu-Kyu) adini verdiler.Asillarina delalet etmek uzere de bayraklarina bir kurt basi yaptilar.

DokuzOguz-OnUygur
(Agactan Dogan cocuklar)

Dokuzoguzlar`in atalari olan bir hakanin iki guzel kizi vardi.Bunlar ancak tanrilara layikti.Babalari insanlardan ayri bulundurmak icin bu kizlari,yaptirdigi bir kulenin icine koydurdu ve yalvararak tanriyi cagirdi.

Bunu uzerine tanri bir boz kurt olarak geldi,kizlarla evlendi.Tanrinin bu kizlardan Dokuz Oguz ile On Uygur evladi oldu.Bunlar zamanla cogaldilar.

Bu Dokuzoguzlar`dan tureyenler Kumlanco adi verilen ulkede oturdular.Burada Hulin adinda bir dag vardi.Bu dagdan Tugla ve Selenka adinda iki irmak akardi.Bu irmaklarin arasinda da iki agac vardi.Bu agaclarin biri Kayin,oburu de Cam idi.Bir gece bu agaclarin uzerine gokten nur indi.Gun gectikce agaclardan birinin karni sisti.Dokuz ay on gun sonra agacin karnindan bir kapi acildi .Iceride agizlarinda gumus emzikler bulunan bes cocuk gorundu.

Daha cocuklar dogmadan bu agaclarin etrafinda gumusten bir daire turemisti.Agaclardan muzik sesleri geliyordu.Oradaki Dokuzoguzdan tureyen Turk`ler bu cocuklari buyuttuler;adlarini Sungur Tekin,Kutur Tekin,Tukak Tekin,Or Tekin,Bugu Tekin koydular.Bunlar onbes yasina gelince,baba ve analarini sordular.halk onlari iki agacin yanina goturdu:Iste bunlardan biri babaniz ,biri ananizdir) dediler.Cocuklar bu agaclara saygi gosterdiler.(Sevgili anamiz ve babamiz)diye onlara sarildilar.O zaman agaclar da dile gelerek evlatlari hakkinda hayirli duada bulundular.

Nihayet bir gun halk toplanarak,Bugu Tekin`i hakan sectiler.Cunki Bugu Tekin hem zeki hemde her boyun dilini,obalarinin sayisini biliyordu.Bunun uc kargasi vardi ki her yerden olup biteni haber verirdi.

Bugu Tekin bir gece ruyasinda;beyazlar giyinmis,elinde beyaz bir asa tutan ak sakalli bir adam gordu.Bu adam fistik seklindeki (Yesim Tasi) denilen tasi gosterdi: (Turkler bunu ellerinde tuttukca dort bucaga hakim olacaklardi)dedi.

Bugu Tekin ve Gok Kizi:

Bugu Tekin bir gece otagindauyumakta iken,birden bire pencerenin acildigini ,iceriye gokten gelen guzel bir kizin girdigini gordu.Bugu Tekin neye ugradigini anlayamadigindan gozlerini kapayarak uyur gibiyapti.Kiz,Bugu Tekin`i uyandirmak icin cok calisti,bir turlu uyandiramadi.Umudini keserek pencereden cikti,gitti.

Ertesi gece kiz yine geldi.Bugu Tekin kendisini yine uykuda imis gibi gosterdi.Kiz bu defa da uyandiramadan gitti.

Sabah olunca,Bugu Tekin kizin tekrar gelecegini dusunerek,buna bir care bulmak uzere vezirine acti.Vezir dedi ki: ( Bundan korkacak bir sey yok.Belki hepimizin sevinecegi hayirli bir is vardir.Her halde bunun gelisi size kutlu bilgileri ogretmek icindir.Yarin gece gelirse artik kendinizi uykuda gostermeyin.O zaman nicin geldigini anlarsiniz.

Ucuncu gece kiz yine geldi.Ama bu defa Bugu Tekin onu karsiladi,saygi gosterdi.Bu kiz vezirin tahmin ettigi gibiydi.Gercekten bir tanrica ve gokten gelen bir kizdi.Bugu Tekin`e yeni bir din gostermek icin gelmisti.

Bugu Tekine: (Arkamdan gel) dedi. Bugu Tekin kizi takip etti.Gittiler.Nihayet (Ak dag)a ulastilar.Bugu Tekin`e yeni bir dinin gizli taraflarini anlatmaya basladi.

Bundan sonra kiz otaga gelir,Bugu Tekini (Ak Dag)a gotururdu.

Bu durum cok gece devam etti.Bugu tekin yeni dinin esaslarini ve sirlarini ogrendi.

Bir gece artik gorusmelerin sonu idi.Kiz veda ederken ( Gokte ,yerde ne varsa hepsini ogrendiniz.Ben artik gelmeyecegim.Yarindan itibaren dunyanin dort bir tarafini fethe baslayin.Gosterdigim yolda adalet yapin.Size ogrettigim gercekleri her tarafa yayin )dedi.

Sabah olunca Bugu Tekin kardeslerini cagirdi.Her birini bir orduya tayin ederek bunlari dort bucaginfethine gonderdi.Kendisi de buyuk bir ordu ile Cin uzerine yurudu.Heosi de seferler basardilar.

Goc

Bugu Tekinden otuz nesil sonra,torunlarindan (Yulun Tekin) tahta cikti.O zaman Cinde (Tang)sulalesi hakimdi.

Cinliler;Turklerden korktuklari icin hukumdarlari (kiyuliyen) adli kizini hakanin oglu (Gali Tekin)e gondermeye karar verdi.Bir elci yolda Turklerin kudret ve buyuklugunun Tanri dagi civarinda bulunan (Kutlu Kaya)adli buyuk bir kayadan ileri geldigini ogrendi.Yulun Tekine dedi ki: (Hukumdarlarim size en kiymetli hediye olarak kizin gonderdi.siz de ona bir hediye gondermek isterseniz,bizce makbule gecen hediye de (Kutlu Kaya) adindaki kaya parcasidir.Bu bayanin sizce bir kiymeti yoktur.Bunu hukumdarima hediye ederseniz makbule gecer.)

Yulun tekin,Cinlilere kiymet veren milli duygulari gevsek bir hakandi.Kutlu kayanin otur nesilden beri Turklerce kutsal bir yer oldugunu bilmiyordu.Bir kizin bedeli olarak kayayi Cine vermekte hic tereddut etmedi.Yalniz bunu nasil gotureceklerini sordu.Elci de:(KOlaydir)dedi.Cin elcisi kayanin etrafina dunlar yigdirdi,uzerine sirke dokturdu,odunlara ates verince kayalar parcalandi,dagildi.elci bu parcalari dikkatle toplatti.Arabalarla Cin`e gonderdi.

Orada sihirbazlar bu parcalari yagma ettiler.Her parcasi dunyanin bir kosesine gitti.Parcalar nereye gitti ise orada bereket, bolluk oldu.Bu tarafta ise,yedi gun sonra (Yulug Tekin)oldu,yerine Bugu Tekin`in torunlarindan biri hakan oldu.Turk yurdu da butun bereketini kaybetti,yesillikler sarardi,irmaklarin,derelerin suyu cekildi gogun rengi degisti.Butun kuslar,hayvanlar ,memedeki cocuklar:(Goc! Goc! Goc!0 diye bagrismaya basladi. Bir taraftan da salgin hastaliklar insanlari kiriyordu.

(Goc!) sesleri devam ediyordu.Anladilar ki bu ulkenin (Yer-su)lari artik kendilerinin orada kalmasini istemiyor.Cadirlari yiktilar,esyalarini,coluk cocuklarini hayvanlara yuklediler.Goc etmeye basladilar.Aksam olunca (Goc!) sesleri duruyor,sabahla beraber basliyordu.Turkler Turfan ulkesine gelinceye kadar(Goc) sesleri devam etti.Orada artik ses kesildi.Goclerde Turfan`da yerlestiler.Orada(Bes Balik)sehrini kurdular.

KAYNAK ALINTI: http://www.basbugataturk.tr.cx