bugün

orta asya dan göç etme bir efsanedir

esasında bu yazı dizisinde timuçin binder'in röportajının tamamını okuduğunuzda çok da fazla tarihi bir hata ya da marjinal bir mantıksızlık söz konusu değil. adama açıkça genetik olarak türklük sorulmuş adam da doğal olarak böylesine bir durumun söz konusu olmadığını varsa bile binlerce yılın üzerinden geçtiğini, türklerin anadoluyla 1071 yılında tanışmadığını, farklı kavimlerle etkileşimleri falan bahsederek, türklüğün kültürel bir kimlik olduğuna falan değinmiş. yalan da söylememiş. tabi ilgili yazının sadece taraflıca bir kısmı işlendiği için istemsizce kişi timuçin'e serzenebiliyor, sadece uludağ sözlükteki işlenen kısmını okuyarak, yukardaki entrydeki gini bir açıklama gereği duyuyor. işin aslı öyle değil. adam da zaten aynı şeyleri söylemiş esasında. arada uygularda türk kelimesi geçmiyor, türklük yeni icad edildi falan diye saçmalamış ama sonra göktürkler diye toparlamış. ne sorulduysa ona cevap vermiş. bir de işin linguizm boyutu, filoloji boyutu var. tabi yazıda hepsine deyinilmemiş bu bakımdan akademik bir açıklamadan ziyade üstün körü ve basitçe bir ulusa sesleniş tadında.
ama bizim acar yazarlarımız yine yapacağını yapmış , magazin muhabirleri gibi koca yazıdan bir paragrafı sündürmüş, kendi zihniyetine meyillendirmiş.

bu bakımdan özetle şunu diyor diyerek bir paragraf kullanılmaz. kullanılmamalı. hayır efendim özetle şunu falan demiyor. bu roman mı ki lan özetle şunu diyecek.