bugün

kapitalizm ile komünizm arasındaki fark

kapitalizmde sermaye vardır. üretimine sermayen kadar girip, onun ölçütünde geri alırsın. üretim sürecinde ise sermaye sadece edilgen bir yapıdadır. bir metayı yaratan şey ise emeğin kendisidir. buna bağlı olarak emek üretken kesimken, sermaye buna el koyan kesimdir. bunun dışında kapitalizmde bir mucit çok kazanabilir. ancak aynı şekilde şirketlerin tahakkümü altında yaratıcılığını da kaybedebilir. çok uzağa gitmeye gerek yok. örnekler yaşamın içinde vardır. diğerinde ise... işte orada durmak gerekiyor ve acı bir gerçeği bilmek gerekiyor: kominizm diye bir şey yok! olsa olsa komünizm diye bir şey var. bu nedenle basit ve öğretici bir-iki ders vermek gerekiyor.

ders bir: kominizm yoktur, komünizm vardır. komünizm düşüncesi yüzlerce yıllık mücadelenin ve bilimsel önermelerin dışında insanlığın en eski hayallerinden biri olan eşitlikçi özgür toplum idealini paylaşır.

ders iki: dünyada yaşanmış örnekler komünizm değil, sosyalizmdir. komünizm bir sınıfsız toplum tahayyüllüdür. geniş alanlar ister, kapitalizmin mutlak hakimiyetinin yıkılmasını, yeni insanın oluşmasını bekler. ancak emek ile sermaye arasındaki çelişki emek lehine döndüğünde ve tek tek ülkelerde kapitalizm yıkıldığında sosyalizm kurulur. sosyalizm kapitalizmden komünizme geçerken ki; toplumun ifadesidir. dünyadaki örnekleri olan sovyetler birliği, doğu avrupa ülkeleri ve eski sömürge ülkelerdeki bağımsızlıkçı hareketler sosyalisttir. bugün bir toplumun tüm kesimlerini göz eden bir biçimde en hızlı büyümüş olan ülkeleri de bu eski sosyalist ülkelerdir.

ders üç: sovyet rusya yoktur, sovyetler birliği vardır.