bugün

oriana fallaci

Muhalif görüşleriyle tanınan, yaptığı röportajlarla dünya çapında ün sahibi olan, birçok kitaba imza atan eski savaş muhabiri Fallaci, etkili kişilerle ya da kendi renkli deyimi ile «bizim hayatımız hakkında karar alan şu alçak adamlar »la kendi simgesi haline gelmiş, çok tartışmalı mülakatlar yaptı: Bu kişilerin arasında Henri Kissinger, Yaser Arafat, Kral Hüseyin, indra Gandi, Şah Rıza Pehlevi,Willy Brandt, Lech Walesa, Muammer Kaddafi, Golda Meir, Ariel Sharon, Haile Selassie, iran Şahı, indira Gandhi, Zülfikar Ali Bhutto, Deng Xiaoping, ve H. Rap Brown sayılabilir. Aynı zamanda Federico Fellini, Sean Connery, Sammy Davis, Jr., Arthur Miller, Orson Welles ve hatta Hugh Hefner gibi politik olmayan kişilerle de röportajlar yaptı.

Fallaci, Ayetullah Humeyni ile röportaj yapan tek kişi. Bu görüşme tam 6 saat sürdü. Görüşmenin ortasında kızgınlıkla çarşafını çıkarıp Humeyni'nin suratına fırlatması hatırlanmaya değer bir olaydır.

Humeyni'yi çador konusunda sıkıştıran Fallaci, onun ağzından 'islami kıyafetleri sevmiyorsanız giymek zorunda değilsiniz' lafını almış, bunun üzerine çadorunu fırlatıp 'imam, çok naziksiniz. Madem öyle dediniz, bu saçma, Ortaçağ'dan kalma bez parçasından hemen kurtulacağım' demişti.

Fallaci hakkında, Aklın Gücü (La Forza della Ragione) adlı kitabında islam dinini kötülediği iddiasıyla dava açılmıştı. Fallaci, Avrupa'nın islam tarafından istila edildiğini, bir koloni haline dönüştüğünü, kıtanın adının Eurabia; olması gerektiğini kitabında yazınca, Adel Smith adında bir Müslüman italyan onu savcılığa şikayet etmiş. italyan Ceza Yasası'na göre, devlet tarafından kabul edilen bir dini kötülemek suç oluşturduğu için de kendisine dava açılmıştı.

alıntı