bugün

istiklal mahkemelerine bok atmak

istiklal mahkemelerini eleştirip ergenekonu savunan bir zihniyetin söylemidir. oysa hukuki olarak farkları nedir? bakalım.

Devletin bekası için yapılmış mahkemeler söz konusudur şu sıralar gündemde. Birinde ne hikmetse darbeciler yargılanmaktadır. Suçlular, devlete, hükümete karşı gelenler, demokrasiyi "hazmedemeyenler"* ernegekonda yargılanmaktadır. Hukukumuz son derece gelişmiştir, böylece delilden sanığa değil, sanıktan delile*** gidilmektedir. Hukuk tüm kuralları, muhakeme usulleri ile uygulanmaktadır. *
Aynı zamanda da bir diğer mahkeme olan istiklal mahkemeleri söz konusudur. Suçlu olanlar yargılanmıştır. Devlete, devletin bütünlüğüne, anayasal rejime karşı çıkanlar hak ettikleri cezaya çarptırılmıştır.
canım arkadaşım** bir hukuki süreci* hataları çok olduğu halde kutsal amaçları uğruna savundun da, diğerini neden savunmadın? ne o canın mı yandı? haksız kişiler mi dava edildi ve lekelendi? bana gözünü kapayıp ergenekona bulaşan herkesi suçlayan sen değil miydin?
şimdi şöyle cevap verelim:
ergenekondaki herkes ne kadar vatan haini ise, istiklal mahkemesindekiler de o kadardır. Uydu mu? uymaması gerek değil mi? bu gerçekten boku çıkmış bir söylem değil mi?
O halde neymiş, gidip de küçücük beyninle hukuk sevdalısı ayağı yapmayacakmışsın.
Gelelim bilimsel ve tarihsel söylemlere! Devletler kurulur, fakat kemalist tarih anlayışının hatası ile osmanlı - türkiye bütünselliği dile getirilmemişse de gerçek böyledir. istiklal mahkemeleri, "Türkiye cumhuriyeti'ne yapılmış ayaklanmalar sonrasında kurulmuştur" derler ki bir ölçüde doğrudur. Oysa sorun, Türkiye cumhuriyeti'nden çok yönetim biçimine yapılmış saldırılara karşı olduğudur. halifelik kaldırılması, saltanat kaldırılması vs.(kürtleri geçtim onları meselesi daha farklı!). Yani istiklal mahkemeleri kurulduğu her seferinde, ülkede yapılmış bir darbe girişimine karşı oluşturulmuştur. 1924-5 kürt said ayaklanması, 1926 atatürk'e suikast girişimi gibi durumlarda kuruldu. Ne yapılsaydı? Bu süreç olmasaydı, cumhuriyeti benimsemeseydik, bugün acaba ergenekonlara gelen "intikam süreci" gerçekleşir miydi, orası kesinlikle muamma!
Ancak hepsini geçtim. Böyle özgürce tartışılan ve istiklal mahkemelerine, hatta bu ülkenin kurucusuna kolaylıkla laf edilen bir demokrasi ortamına nasıl geldik? düşünmeli insan bunları. yok özal ile, menderes ile geldik cırt curt! onların da etkisi oldu elbette. ama darwinci gördüm sizi. herşeyin başlangıcını kaçırıyorsunuz bakıyorum da. cevabınız yok başlangıca dair.(elbette kanuni esasiyi unutmadım beyincik).
ERgenekon meselesini savunmak ile buna karşı çıkmak, açık biçimde hukuktan çok ideolojiyle hareket etmek demektir. (bkz: beyin kıtlığı).
Neyse siz eğlenmenize devam edin, bu devran gelir geçer. Baki olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Onu kuranlar, yönetenler değil. Ama bu zihniyetle nasıl bu yaşa gelebildiniz anlamak zor!