bugün

oğuz atay a mektup

Hocam,

Dün biraz bunalmıştım, kusura bakma kafanı şişirdim, zaten sana yazdıktan sonra eski sevgilime, anneme ve babama da mektup yazdım. Güzelce rahatladım, dün akşam da rakımı, balığımı yapmışım, bugün pamuk gibiyim.

Pamuk gibi ne demek, oğuz abi. Hafif olmak mı, bulunduğu yerde ağırlığı olmayan adam olmak mı, yoksa yumuşak olmak mı, bir şekilde katı prensipleri olan bir insan olmamak mı. Eğer pamuk gibi olmak böyleyse, ben olmayayım pamuk gibi be abi, ama bak senden istenen bu, pamuk gibi insan demeleri için sana, her yola gelmen, her şeye olur diyebilmen lazım. Şirketim benden sadakat istiyor, kızlar benden sadakat istiyor, sen bile istiyorsun be abi, şimdi en sevdiğim yazar sen olmasan küsersin bana konuşmassın bir daha.

Sadakat ne peki abi, insanın doğasında var mıdır sadakat. Yoktur bence, sonuçta insan denen şey ki buna ben de dahilim, bencil. Bencil olmak zorunda ki zaten, bencilliği kötü birşeymiş gibi görenleri anlamıyorum be abi. Sonuçta bencillik bizim bir surviving value'muz bence, yani hayatta kalmamız için gereken, sahip olmamız gereken bir değeryargısı. Abi şu terime de bir türkçe karşılık bulamadılar, o da beni derinden yaralar. Biz ona "hayatta kaldırıcı değer yargısı" diyelim. Bu bizim terimimiz olsun, bu terimi duyunca, uzaklara bakıp birbirimizi hatırlayalım.

abi peki bir insan aynı zaman da bencil, aynı zamanda sadık olabilir mi, olamaz bence. Sonuçta kendisi için en iyisini isteyen birileriyiz, hepimiz. Öyle olunca sadakat mı olur, olmaz. Biz daha iyisi neredeyse oraya yelken açan tekneleriz aslında, daha iyisi çıkana kadar bulunduğumuz limanı kandırıyoruz sadece, kendimizi de kandırıyoruz, vicdanımızı yumuşutuyoruz. Vicdanımız pirzola gibi zaten, pişirmeden önce iyi terbiye edilmeli ki pamuk gibi olsun.

iyi pirzolaya da, iyi insana da pamuk gibi denmesinin nedeni bu bence abi, vicdanını rahatlatmak için kendini en çok kandıran insan ile soğanda en çok bekletilen pirzola aynılar. Beni sorarsan abi, istiridyeyim ben, çiğ yenince güzel oluyorum, pişirince tadım kaçıyor. istiridye dediysem yanlış anlama, öyle inci verenlerden değil, limon sıkılıp yenenlerden.

Neyse bugünlük bu kadar yeter abi, yazarım yine.

Pişmemek umuduyla.

Eksper-i mental
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar