bugün

bahai

islam'ın, hristiyanlığın, yahudiliğin, hinduizmin, budizmin ve diğer dini inançların kökenin aynı olduğu görüşünü savunan din. şimdi elbette bu görüş insana saçma geliyor ama bu düşüncenin çok mantıklı açıklamaları var.

bahai inancına göre biz insanların tanrıyı anlaması imkansızdır. tanrının algısı sonsuzdur, biz insanların algısı ise oldukça kısıtlıdır. bu nedenle bütün insanlara tanrının yansıması farklı oluyor. atalarımızın tarihi, ailemiz, çevremiz zihnimizdeki tanrı inancını belirliyor.

bu nedenle bahai inancı der ki tanrıyı hayal etme. alçakgönüllü ol ve tanrıyı anlayamayacağını, tanrı gibi düşünemeyeceğini, tanrı adına konuşamayacağını kabul et diyor. tanrının gerçek yansıması ancak bu yansımaların birleşmesi ile olabilir. bunun için de bütün insanlığı birleştirmeye çalışmayı hayatın amacı olarak görüyor.

ben yaklaşık beş senedir ateisttim. ama son bir kaç aydır bir tanrı inancı içimde oluşmaya başladı. bütün dinleri araştırdım. islam'ı, hristiyanlığı, yahudiliği, hinduizmi, budizmi, paganizmi, taozmi hepsini araştırdım. şimdiye kadar bana gerçekten hitap eden tek din bahai inancı oldu. bütün insanlığı kucaklayabilen, insan ve evren hakkında en rasyonel düşüncelere sahip olan din olarak bahai inancını gördüm.

maalesef bu inancın mensupları iran'da idam ediliyormuş. kökeni de iran'mış. ama şu anda amerika birleşik devletleri'nde hızla büyüyen bir inançmış. türkiye'de ne kadar inananı var hiçbir fikrim yok.