eşref armağan

doğuştan görme yeteneği olmayan ressam. perspektif olayı bilim dünyasını, hayal dünyası ise beni şaşırtmış olan muhteşem insan. mesela, bir resminde balığın birisi keman çalıyor diğer balıklar dans ediyor. hiç görmediği bu nesnelerle nasıl hayal kurabiliyor açıkçası bu daha şaşırtıcı. sitesinden alıntı yaptığım özgeçmişi:

http://www.esrefarmagan.com/index-tr.html

"Bundan 52 yıl önce istanbul'da, Fatih'in çok mütevazı mahallelerinden birinde, dünyaya gelir. Eşref, ne çocukken ne de yetişkin çağda hiçbir öğrenim görmedi. Kendi kendine yazmayı öğrendi. Eşref, bütün gün babasının dükkanında baca boruları keserek babasına yardım ederdi, boş zamanını da resim çizerek geçirirdi. 6 yaşındayken kalem ile kağıt üzerine çizmeyi öğrendi, 18 yaşında ise önce parmakları ile kağıt üzerine, sonra da kartona yağlı boya ile resim yapmaya başladı. Yağlı boyadan akrilik boyaya ve tuale geçti. Elleri artık onun gözleri olmuştu. Görmemesine rağmen çizdiklerinin bu denli gerçeği yansıtması, resim yapmanın onda bir tutkuya dönüşmesini sağladı.

Bütün dahilerde olduğu gibi Eşref'teki bu zeka da olağanüstü birşey. Eğitim görmemiş olması ona, kendisi gibi ihtiyacı olan, bir şeyler yapma arzusunda olan birçok kişiye bu işin sırrını ya da kendi kendine öğrenme metodlarını aktarabilme imkanı veriyor."