bugün

Doğuştan görme engeli olan ressam. Görebilen insanlar onun gibi çizim yapamaz. Görmüyor ama dokunduğunu resme döküyor. Büyük yetenek, büyük bir mucize... Peki biz onu ne kadar tanıyoruz. Yazık ulan bize yuh!.. Ottan b.ktan şeyleri günlerce, aylarca, yıllarca konuşuyoruz da böyle güzel şeylere değer vermiyor, önemsemiyoruz. Ne rezil insanlarız!.. Elin adamı alıp götürüypr öğrencilerine anlatıyor tanıtıyor, belgeselini yapıyor da biz uyuyoruz. Uyanın bre cahiller! Gerçekten değeri olan, bunu hak edenlere değer verin!.
Discover channel ın hakkında belgesel yaptigi, nörolojik araştırmalar yapılarak bilimde ilerleme kaydedildigi, dünyayı hiç görmeden inanılmaz resimler yapabilen yaşayan mucize. Ve yine turkiyenin bundan haberi çok az. Haberlerde politikayı göstermek yerine biraz da bu değerleri ön plana çıkaran bir ülke olmalıyız.
Discovery Science görme engelli ressamımız Eşref Bey için bilimsel belgesel çekiyor, bizim kanallar kör vatandaşın azmi diye haber yapıyor.
ilk tanıdığımda çok şaşırmıştım. nasıl olur da hayatında hiç kuş görmemiş biri, kuş resmini birçok insana hayret verircesine resmeder. bunun bilimsel olarak açıklaması vardır belki ama benim için önemli olan, bir insanın hedefleri doğrultusunda yılmadan yürüdüğünde engellerin hiçbir anlamının kalmamasıdır.

ülkemizdeki maalesef tanınmayan değerli insanlardan birisi.
hayretleri, övgüleri vesaire bir kenara bırakıyorum. elin gevurları bu adamı konuşuyor, araştırıyor, nasıl olur diyor, beynini inceliyor,italya'ya bilmem nerelere götürüp deneyler yaptırıyor, öğrencilerine derste anlatıyor. peki ya biz? biz ne yapıyoruz? ben mesela daha yeni gördüm. bunu bize göstermeyenler utansın. gurur duyacağımız yerde neden her seferinde ülkemizden utanmak zorunda kalıyoruz? halbuki bu olağanın üstünde ve dışında olan adam, adeta bir gurur kaynağıdır. neden, niye, niçin, nasıl olur da?
anlayamıyorum. yazık, çok yazık!!!
(1953)Doğuştan görme engelli türk ressam. Dokunduğu nesneleri hissederek beyninde üç boyutlu tasvir edip tuvalde hayat verebiliyor.

Eşref armağan 1994 yılında amerika'da joan eröncel isimli bir kadınla tanışır ve armağan'ın yeteneği herkes tarafından tanınmaya başlar.

Hatta daha sonraları yurtdışından gelen nöroloji uzmanları eşref armağan'ın beynini araştırırlar. Kendisini anlatan the color of darkness (karanlığın rengi) isimli ödüllü bir belgesele konu olmuş, real super humans (sıradışı insanlar) isimli başka bir belgeselde de kendisine değinilmiştir.

işte eşref armağan'ın eserlerinden bazıları:

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

Daha fazlası için Instagram adresi: Instagram/esref.armagan

Sanat yapmakta asla 'engel' olmadığını gösteren eşref abi'nin birçoğumuza yaşam kaynağı olması temennisi ile.

3 Aralık Dünya 'engelleri kaldırma' ve 'farkındalık' günü...
kendisi discovery'de bir belgesele konu olmuştur. üstelik doğa üstü bir yenek olarak... doğuştan görme engelli olmasına rağmen dokunduğu nesneleri gerçek ebatları ve boyutlarıyla zihninde tasarlayıp kağıda aktarabilmektedir. bunun dışında eserlerinde perspektifi de dikkate almaktadır. hiç görmediği dünyanın boyutsal değerlerini de bilmektedir. dünyada başka örneği yoktur.

şu da sözkonusu belgesel:

https://www.youtube.com/watch?v=2rYwc6gHE4Q
https://www.youtube.com/watch?v=rnz9R5wDj4w
gözleri görmeyen bir insanın 3 boyutlu dünyayı perspektifle tasvir edebilmesi imkansızdır.

o imkansızlığın adı eşref armağandır. hakkında bir belgesel bile yapıldı bu büyük mucizevi yeteneğin.
Engellerin aslında engellemeler olduğunu gösterip bu çemberi kıran ressamdır.