bugün

kemalizm dini

--spoiler--
yediği dayağı yıllar sonra şöyle dövdüm, böyle harcadım diye anlatan tip misali kendi tarihini sansürleyerek efsanevi bir kahramanlık destanı şeklinde yeniden yazan bir devlet politikası yani, başka bir açıdan. bunun baş kahramanı da gitgide tanrısallaşan bir atatürk elbet. her gelen egemen, bu yalan dolan destanın anlatımına günün ve kendisinin siyasi ihtiyacına göre birşeyler kattıkça iyice çığrından çıktı bu iş ve sonunda inanmayanları ezmeyi meşru gören bir mania haline geldi.

--spoiler--

su anlatımı cok sevdim. ironi falan degil, cidden. tarihi kesip de anlatmak her siyasi partinin ve devlet otoritesinin yaptıgı bir seydir. ( hatta milliyetciligin dogması da resmi tarih ile gayet alakalıdır). ingiltere, abd, fransa hepsi yapar. ( bu ulkelerin guclu olduklarına dikkat cekerim).

--spoiler--
yanlış anlatılmış, iyi veya kötü yönde abartılmış, gerçeklikten uzaklaştırılmış karakterleri ve efsaneleri ile "avam dini"ni anımsatır hale gelmesidir bu kemalizm adlı hilkat garibesine "kemalizm dini" denmesinden kasıt
--spoiler--

bunu da cok sevdim. gercekten uzaklastırılmıs karakterler ve efsaneler her devletin olmazsa olmazıdır. hepsinde vardır. standarttır, normaldir. kendini vatanı icin harcayan muhtesem sahsiyetler, kralice jean d'arc, abraham lincoln... teeeeyy...

bu durumlar her ulke icin standarttır. fakat bu gerceklikleri, din olarak yorumlamak bir dindarın gozunden dunyaya bakmaktır.

(#4971855)