bugün

türkiye gençliği

kimisinin tek aşkı futbol, kimisinin arabesk şarkıcıları. kimisi roberto carlos hastası, kimisi hagi. bazısı seda sayan izler, diğeri yemekteyiz. bunları beğenmeyen de bütün gün msn'de yabancı kızların peşinden koşar. çoğu demokratım, atatürkçüyüm der, demokrasiyi oy kullanmak zanneder. kimisi de osmanlı fanatiğidir, hala 1453'de yaşar. diğeri orta asya bozkırlarını düşünür, öbürüsü ise humeyni'yi.

bazısının okuduğu tek kitap metal fırtına'dır, kimileri de hitler'in kavgam kitabını en çok satanlara sokmayı başarır. bazısı ülkeyi kurtlar vadisi'nden öğrenir, tesbih çekerken yere tükürerek erkek olur, diğeri sigaraya başlayarak. mevlana'yı çoğu çok sever, yine de 'ya sev ya terket' felsefesinden vaz geçmez.

kimisi erkek arkadaşının sözünden çıkmaz, kimisi erkek arkadaşı 'höt!' deyince susar, özür diler. hayatta emir almaktan başka bir fonksiyonu yoktur.

bazısı da benim gibi karamsardır, sadece bardağın boş tarafını görür. diğerinin ise gözü bozuktur, bardak ağzına kadar dolu zanneder.

demem o ki rüzgar hangi yöne eserse kuru yapraklar gibi o tarafa anlamsızca savrulan bir gençlik.

***

belki şu istatistikler bazı şeyleri açıklar:

- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.

- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.

- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

- Birleşmiş Milletler insani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

- Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.

Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı
Amerika: 72.000 Almanya: 65.000 ingiltere:48.000 Fransa:39.000 Brezilya:13.000 Türkiye:6.031

bazısı da istatistiğe inanmaz, 'bunların hepsi türk düşmanı' hezeyanını yaşar.