bugün

2024 fide adaylar turnuvası

gukesh dommaraju’nun hesapları alt üst ettiği bir turnuva oluyor. Şu an nepoyla liderliği paylaşıyor.

Bir diğer sürprizse alireza’nın darmadağın olmasıydı. Önceki gün hakemle ayakkabı polemiği, dün babasının salondan zorla çıkartılması, derken şirazesi iyice kaymış gözüküyor. iddiası iyice azalmış bu gergin haliyle de turnuvada kalan maçlarında kendiyle oynayacaklar için tam bir serseri mayına dönüştü. Turnuvanın gidişatını etkileyebilir.

Nepo her adaylarda olduğu gibi hedefe dönük, henüz mağlubiyeti yok. nakamura ‘pek umurumda değil’ ayaklarında ama bir yandan ‘istemem yan cebime koy’ çabası seziliyor.

Caruana, nakamura’ya kaybedince bir örselendi ama alireza maçıyla kendini topladı.

Pragnanandhaa hala ciddi bir favori, gukesh sürprizi olmasa onun yerine liderlik koltuğunda olacaktı.

Yani düğüm çözülmekten çok uzak ve son dört turda her şey olabilir, bu da turnuvayı baya kızıştıracak gibi.

Turnuvanın Bir diğer önemli yanıysa kazananın, son zamanlarda iyice kendini dağıtan mevcut dünya şampiyonu ding liren’in karşısında çıkacak olması. Unvanın magnus carlsen gibi bir bölüm sonu canavarının elinde olmaması, turnuvayı kazananın dünya şampiyonluğunu kazanma olasılığını oldukça arttırıyor.

Nepo’nun daha önce çok iyi gittiği maçlarda dahi magnus’a hiçbir üstünlük kuramaması, sonraki unvan maçlarında favoriyken ding liren’e şampiyonluğu hediye etmiş olması, kronik final loser’lığını içselleştirmesine sebep olmuş olabilir. Diğer yandan liren’de de unvanın yarattığı psikolojik baskıyı kaldıramama emareleri gözüküyor. bu nedenle liren-nepo finalini isteyen olduğunu pek zannetmiyorum.

Carlsen’in favorisi alireza’nın şansı yok ama pragnanandhaa’lı bir final satranç dünyasını hareketlendirecektir.

Nakamura gibi, sempatik ama turnuvalardan çok online’da olmayı seven birinin unvan kazanması nasıl olur, bilemiyorum. Caruana’nın ise sıkıcı olacağı çok belli.

Gukesh ise tam bir kapalı kutu. Son 4 turda soluğu kesilirse yarattığı heyecan unutulur gider. Kazanırsa liren karşısında ne yapar, o da belirsiz.

Ancak her halukarda liren’i şampiyon olarak görmeye devam etmek isteyen ailesi dışında kimse olduğunu zannetmiyorum.

Şahsen takdir etmekle birlikte nepo’dan hazzetmiyorum, finalde liren’e unvanını koruma fırsatı sunabilir. caruana’yı ve oyunlarını sıkıcı buluyorum. Gukesh’in son düzlüğe bu şekilde girebileceğine pek ihtimal vermiyorum ve unvanı alırsa ding liren gibi bir sürece girme ihtimalini yüksek görüyorum. Gönlüm pragnanandhaa’dan yana.